Contextul economic din România, la începutul anului 2013. seamănă oarecum cu acţiunea petrecuta în filmul “Speed” în care toată lumea aleargă foarte repede, în toate direcţiile pentru a opri un dezastru iminent. Bomba cu ceas a fost pusă, toată lumea se aşteaptă la o explozie, nu mai lipseşte decât un super erou arătos, care se pare că se lasă aşteptat, pentru a salva situaţia, împreună cu o domnişoară, care este prinsă din greșeală în acest context. Asemănător unei curse contra cronometru, în care nu contează neapărat dacă rezultatul imediat este satisfăcător, ci mai degrabă, cine are ultimul cuvânt de spus. În alte cuvinte, viteză fără direcţie.
Începutul anului 2013 găseşte piaţa construcţiilor puţin “îngheţată”în ciuda faptului că temperaturile nu au fost chiar atât de scăzute precum anul trecut, temperaturi care în unele zone simulau arcticul, la propriu.
Sunt anunţate pentru lunile viitoare multe târguri interesante cu multe inovaţii şi descoperiri în domeniu. Cel mai aşteptat este Bauma din Germania, unde producătorii deja au pregătite multe surprize pentru vizitatori.
Direcţia generală, la nivel mondial, a producătorilor industriali este de a produce şi vinde echipamente care
sunt conforme tehnic contextului 2013. Adică performante din punct de vedere al costurilor, al consumului de resurse şi al întreţinerii ulterioare. Cu toate ca la început pare şi poate este o idee bună pentru stimula economia, prin desele apariţii în service, pe termen lung efectele nu sunt atât de favorabile, deoarece cu un consum mare de resurse, de ambele părţi, vor creşte şi implicit costurile de exploatare a materiei prime, care este limitată, acest lucru reflecându-se în preţul final al produsului. Este doar o chestiune de timp.
Nu se pune problema încă la noi. E de domeniul sf-ului. Putem sta liniştiţi.
Apropo de science-fiction, se pare că am supravieţuit sfârşitului lumii. Bucuroşi sau nu, este posibil că am intrat într-un alt spaţiu temporalo-spiritual şi nu ştim încă. Cu siguranţă va fi o tranziţie uşoară deoarece nu putem spune că duceam lipsa de “un alt spaţiu temporal.
Acest lucru mă duce cu gândul la măgarul de la mine din cartier care trage câte o căruţă de fier vechi, cu vârf, împreună cu trei “birjari” deodată. Un contrast deosebit atunci când depăşeşte maşinile de lux din trafic, care merg încet, bineînţeles din motive economico-financiaro-exhibiţioniste.
Prognozele pentru anul acesta sunt împărţite, majoritatea fiind însă optimiste, existând chiar discuţii despre creştere sustenabilă. Se poate observa mai mult optimism comparativ cu anul trecut.
Un lucru este sigur, cine aleargă mai repede, aleargă mai bine.
Numai bine, Ciprian Rotaru