Care este cel mai controversat subiect al tuturor timpurilor, o întrebare la care orice om caută un răspuns? Cum funcţionează cu adevărat Universul? Oamenii de ştiinţă încearcă în permanenţă să găsească dovezi şi explicaţii cu ajutorul tehnologiei moderne care avansează încontinuu pentru toate fenomenele cosmice, de la formarea sistemelor solare.
Prima secundă a Big Bangului. Cea mai importantă secundă din istoria Universului. Totul – spațiu, timp, energie și materie – a apărut în acea secundă infimă. Urmăriţi fascinantele luni, planete, stele, sisteme solare şi galaxii care creează împreună Universul. Cu ajutorul unor experţi şi al imaginilor generate pe calculator, emisiunea ilustrează modul în care Universul este construit. Noul sezon al emisiunii Cum funcţionează Universul? are premiera pe 5 decembrie, de la ora 23:00.
Ce evenimente dramatice s-au produs în prima secundă după Big Bang? Cum au apărut Jupiter și Saturn, acești giganți formați din gaze? Ce condiții și evenimente ar putea provoca dispariția rasei umane? Cum s-a format Soarele – steaua sistemului nostru solar? Cum s-ar putea produce și cum ar arăta sfârșitul Universului? Combinând opinii experte cu imagini extraordinare, generate pe computer, al treilea sezon al fascinantei serii Cum funcționează Universul? apelează la astronomia modernă pentru a dezvălui mecanismele interne ale spațiului cosmic.
Episodul 1 – Soarele
Steaua noastră, Soarele, generează căldură și lumină. Este esențială pentru toate formele de viață de pe Pământ. Dar cum pleacă de la Soare lumina și cum ajunge până la noi? Facem o călătorie de un milion de ani, pornind din centrul Soarelui și urmărind traseul fotonilor de lumină. Asistăm la nașterea lor incandescentă, în procesul de fuziune nucleară produs chiar în miezul stelei. În călătoria lor de aproximativ 692,000 km lungime, în care urcă prin straturi gazoase de hidrogen dense și superîncălzite, în interiorul Soarelui, luptă cu forțele de gravitație și magnetice, pentru ca în final să ajungă la suprafața Soarelui, de unde se avântă în spațiul cosmic cu viteza luminii.
Episodul 2 – Sfârșitul Universului
Universul s-a născut ca să moară, la un moment dat, dar cum și când își va găsi sfârșitul? Astronomii caută răspunsul de o sută de ani, iar cercetările lor ne-au dezvăluit un Univers mult mai straniu decât ne-am fi imaginat. Materia întunecată, invizibilă amenință să adune galaxiile laolaltă, într-o uriașă coliziune catastrofală, un Big Bang derulat invers. Energia întunecată acționează în sens opus, descompunând materia și poate chiar spațiul și timpul. Iar acum cercetătorii sugerează că o tranziție bruscă ne-ar putea ucide pe toți chiar mâine, într-o adevărată bulă cosmică a morții. Cum se va sfârși Universul? Aflăm în cele din urmă răspunsul.
Episodul 3 – Jupiter
Sub norii învolburați ai lui Jupiter se ascund cele mai profunde secrete ale sistemului nostru solar. Folosind imagini spectaculoase generate pe computer și susținute de cele mai recente studii științifice, ne aventurăm dincolo de suprafața agitată a planetei, ca să descoperim că Jupiter a dominat sistemul nostru solar de la formarea sa și va continua să îl domine până la moartea sa, peste cinci miliarde de ani. Urmărim asteroizi care bombardează Pământul; vulcani gigantici care erup pe sateliți naturali exotici; planete bizare, asemănătoare cu Jupiter, care orbitează în jurul unor stele îndepărtate; și forme de viață extraterestre, care stau la pândă în oceane uriașe și întunecate. Descoperim că fără Jupiter, nici sistemul nostru solar, nici Pământul și nici formele sale de viață nu ar fi avut cum să existe. Trecutul, prezentul și viitorul nostru depind de Jupiter.
Episodul 4 – Prima secundă
Prima secundă a Big Bangului. Cea mai importantă secundă din istoria Universului. Totul – spațiu, timp, energie și materie – a apărut în acea secundă infimă. Progrese uriașe ale fizicii care descrie începuturile timpului ne ajută să înțelegem mai bine acea primă secundă și ne arată cum acea unitate temporală atât de scurtă, dar absolut esențială, a pus în mișcare Universul nostru, definind tot ce a urmat. Acela a fost momentul când s-a născut Universul nostru, când din nimic a fost creat totul și s-au format ”semințele” din care mai târziu aveau să apară planete, stele, galaxii și chiar noi.
Episodul 5 – Saturn
Secretele lui Saturn au fost descifrate. Astronomii au dezvăluit recent numeroase surprize despre planeta cu inele, iar cele mai recente descoperiri aproape sfidează puterea noastră de a crede. Uragane puternice sfâșie atmosfera lui Saturn, declanșând fulgere puternice, care aprind cu lumina lor norii din partea superioară a planetei. Inelele de gheață ale lui Saturn pulsează și dansează în ritm cu numeroșii lui sateliți naturali, dezvăluind legi ale fizicii care au format planete ca Pământul. Gheizere aruncă gheață pe distanțe uriașe în spațiu de pe Enceladus, un satelit natural al lui Saturn, iar jeturile lor sugerează că sub suprafața planetei s-ar afla un ocean cald, care ar conține ingredientele necesare pentru a întreține viața. Cel mai interesant element este Titan, un satelit natural al lui Saturn de mărimea unei planete, unde e posibil să fi fost descoperite deja forme de viață.