Cel mai mare vas din lume

Ca urmare a unui parteneriat în exclusivitate cu compania maritimã Maersk Line, Discovery Channel a putut asista la construcţia celui mai mare vas din lume, din stadiul de proiect şi până la prima sa călătorie. Întregul proces va fi prezentat într-un documentar unic, intitulat Cel mai mare vas din lume, începând din 8 Decembrie, de la ora 20.00.

Cel mai mare vas din lume, realizat de compania Maersk Line, este primul vas-container din clasa Triple-E construit vreodată cu lungimea de 400 de metri, ceea ce înseamnă că va fi cu 40% mai mare decât oricare alt vas existent la ora actuală. Este mai lung decât patru terenuri de fotbal, mai greu decât 55 de submarine nucleare şi poate încărca la bord peste 300 de milioane de sticle de vin. Capabil să transporte orice tip de încărcătură, de la automobile până la alimente şi încălţăminte sport, între cel mai aglomerat port din lume, Hong Kong, şi cel mai mare port din Europa, Rotterdam, această minune a oceanelor va schimba pentru totdeauna conceptul de transport naval global.

Programul Cel mai mare vas din lume, o serie de 6 episoade, va studia fiecare etapă din acest proiect istoric, urmărind pas cu pas eforturile impresionante pentru construirea vasului, prezentată prin ochii constructorilor din Coreea de Sud care se ocupă de acest proiect de pionierat. Întregul proces este detaliat cu ajutorul unor secvenţe uimitoare de grafică şi animaţie 3D generată pe computer. Plecând de la proiectul unic al carenei acestui vas din clasa Triple-E şi de la construirea motoarelor şi elicelor sale uriaşe, până la sistemele de siguranţă extrem de performante şi primul voiaj al vasului între Asia şi Europa, programul surprinde fiecare aspect al acestui demers temerar.

Cel mai mare vas din lume se concentrează şi pe latura umană a întregului proiect. Aflăm poveştile celor implicaţi în proiectarea şi realizarea vasului, de la arhitectul naval şi membrii echipei de pe şantier care supervizează lucrările de construcţie, până la căpitanul care se pregăteşte pentru noul său rol şi în final porneşte alături de întregul echipaj în prima călătorie a primului vas din clasa Triple-E.

“Acest Triple-E este un vas excepţional nu numai în ceea ce priveşte dimensiunile, ci şi din punct de vedere al design-ului şi tehnologiilor sale de eficienţă energetică,” spune Morten Engelstoft, Chief Operating Officer al companiei Maersk Line. “Suntem extrem de încântaţi de aceste vase şi foarte mândri să avem compania Discovery ca partener, în ideea de a arăta cum a fost construit acest vas, prezentând oamenii şi pasiunea care au susţinut întregul proiect,” a adăugat oficialul Maersk Line.

“Pentru Windfall Films a fost o provocare unică să surprindă dimensiunile reale şi scara impresionantă la care s-a derulat proiectul de construire a vasului Triple-E. Suntem încântaţi de programul pe care l-am realizat urmărind pas cu pas uimitoarele performanţe tehnologice atinse în construirea acestei nave-record, prezentate prin intermediul unui grup de persoane incredibile, direct implicate în proiect,” spune Carlo Massarella, Producător Executiv, Windfall Films. “Programul este un exemplu excepţional de documentar de observaţie axat pe personaje – un tip de producţie pentru care compania Windfall devine tot mai cunoscută,” a adăugat Massarella.