“A fost odată, ca niciodată”, așa încep majoritatea poveștilor sau basmelor, atât folclorice, dar nu numai, într-un tărâm îndepărtat, oarecum similar cu lumea în care trăim acum și cu o acțiune care are loc adesea în trecut. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au concentrat și au transmis, printr-un proces de creație conform perioadei în care trăiau, un maximum de înțelepciune al erei respective, dobândit prin experiențe “la primă mână”, prin zicale și povești, menite să transporte peste generații viitoare aceste experiențe, pentru a nu fi uitate și pentru a nu face aceleași greșeli care au fost făcute în trecut, tot de oameni. Istoria se repetă, iar proporția cea mai mare a repetițiilor o are latura cea mai necunoscută, uitată. “Dacă nu știi să zâmbești, nu-ți deschide magazin” spunea un vechi proverb chinezesc de câteva mii de ani, aplicabil și în zilele noastre, în cea mai mare parte.
Având în vedere mediul online, o lume oarecum separată de cea în care trăim, conectată în mai multe puncte, precum telefonul sau calculatorul personal, în care nu mai este necesară interacțiunea umană, ci doar uman-robot, în alte cuvinte uman-program/algoritm, o parte din înțelepciunea ancestrală nu se mai poate aplica, creându-se o lume nouă, dar fără istorie.
De la pictogramele pe pereții peșterilor, în care oamenii din preistorie se ascundeau pentru a se proteja de animalele sălbatice, reprezentate prin desene simpliste despre viața de zi cu zi, la tehnologiile moderne din zilele noastre, omul se pare că a ajuns foarte departe în voiajul său prin Univers. Cât de departe a ajuns și în ce direcție merge sunt întrebări cu răspunsuri speculative momentan. De la teorie la practică și de la fantezie la realitate, pare un drum scurt, raportat la dimensiunea spațiu-timp cosmică, dar relativ mare cu mediul în care trăim.
Să nu uităm că toate teoriile până la demonstrare rămân tot teorii. Aristotel spunea: “ceea ce astăzi este adevărat, mâine poate nu va mai fi”, însemnând că nimic nu este garantat, la fel ca un castel construit din nisip, pe o plajă dintr-un tărâm îndepărtat, lângă un ocean infinit.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru