BRAZILIA 2014 – PREGATIRI PENTRU CAMPIONATUL MONDIAL

Brazilia lucrează la unul dintre cele mai importante proiecte din istoria sa: pregătirea a trei stadioane demne să găzduiască meciuri de fotbal internaţionale, la cel mai înalt nivel, care trebuie să fie gata la timp pentru Cupa Mondială 2014.

Costurile totale depăşesc trei miliarde de dolari, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât cheltuielile ultimei ţări-gazdă a Cupei. În plus, proiectul îi obligă pe cei mai mari arhitecţi şi ingineri ai ţării să îşi asume o responsabilitate foarte mare. Prezentând toate aceste aspecte, programul dezvăluie în exclusivitate poveşti din culisele celui mai ambiţios şi mai controversat proiect de construcţie al ţării.

Seria conţine trei episoade a câte 60 de minute, care se vor concentra asupra a trei proiecte foarte importante, cu întreaga infrastructură care le susţine: renovarea celebrului stadion Maracana din Rio, locul unde Brazilia a suferit o înfrângere usturătoare în finala Cupei Mondiale anterioare, în 1950, extinderea noului proiect futuristic pentru stadionul Corinthians din Sao Paulo şi cel mai costisitor proiect al ţării, amplasat chiar în inima Amazonului: stadionul Amazonas.

Fiecare construcţie este o minunăţie arhitecturală, care însă întâmpină o mulţime de probleme structurale şi politice cu termene de rezolvare strânse. Şi, ca şi când provocările  nu ar fi de ajuns, cele trei oraşe trebuie să cheltuiască alte câteva miliarde pentru diverse proiecte de infrastructură, astfel încât să poată face faţă numărului de fani din toată lumea.

De la cablurile care trebuie montate în Amazon pentru a conecta oraşul Manaus la reţeaua naţională de energie electrică a Braziliei sau crearea unor noi efective ale trupelor speciale în Rio, până la rezolvarea blocajelor infernale, produse în traficul rutier din Sao Paulo, prin modernizarea sistemului de transport, inginerii

brazilieni şi miile de muncitori din toată lumea sosiţi în Brazilia lucrează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a-şi respecta termenele de predare şi a pregăti Cupa Mondială.

Emisiunea Brazilia 2014: Pregătiri pentru Campionatul Mondial va fi un adevărat festin pentru microbiști, cu filmuleţe făcute chiar de către protagoniştii lor şi completate cu imagini filmate din aer cu fiecare dintre cele trei stadioane, plus

imagini HD filmate cu o cameră GoPro. Toate acestea dezvăluie momente de referinţă din derularea proiectelor şi detalii din culise, dar şi probleme care ameninţă fiecare construcţie în parte.

Fiecare element va fi descris în detaliu, de la şarpantele acoperişurilor de pe stadionul Amazonas până la sistemul de răcire cu o tehnologie unică folosit pe stadionul Corinthians, iar persoanele implicate în aceste proiecte vor fi intervievate pentru a oferi o perspectivă unică asupra celei mai ample iniţiative din istoria construcţiilor din Brazilia.