BEST TOOLS PLATFORME SUBTERANE DE COLECTARE A DESEURILOR

Colectarea selectivă este un punct delicat în gestionarea deșeurilor în Romania. Platformele subterane de colectare a deșeurilor sunt, cu siguranță, o soluție de luat în calcul. Cele 4 pubele îngropate sunt destinate colectării selective în funcție de tipurile de deșeuri: Fracție umedă/deșeuri menajere, Hârtie/Carton, Sticlă, Plastic/Metal. Coșurile din inox, aflate la suprafață, sunt inscripționate cu mesajul corespunzător fiecărui tip de deșeu, pentru a elimina orice neînțelegere în rândul locuitorilor. De asemenea, operatorului i se pune la dispoziție un sistem de monitorizare a nivelului de încărcare a fiecărei pubele subterane în parte, facilitând astfel colectarea selectivă și eficientă a deșeurilor și, nu în ultimul rând, reciclarea.

Aspectul arhitectural urban al punctelor subterane de colectare a deșeurilor are cel mai puternic impact în rândul locuitorilor. Platformele sunt proiectate astfel încât să se integreze perfect în scenariul în care sunt amplasate. Pentru realizarea acestui lucru se apelează la dale de beton, mozaic, asfalt sau chiar plăci din diferite materiale, totul pentru ca punctele de colectare să se poată camufla în peisajul urban sau rural în care sunt amplasate. Aspectul plăcut este un factor important în modernizarea și alinierea la standardele de bun simț.

Metoda de amplasare a pubelelor în subteran reduce foarte mult suprafața acoperită. Un studiu în acest sens ne arată că platforma subterană ocupă la nivel suprateran doar 1,6mp, o îmbunătățire majoră față de pubelele clasice, care ocupă un spațiu de 14mp. Eliberarea spațiului aduce beneficii multiple pentru locuitorii zonelor în cauză, căile de circulație afectate și spațiul ocupat fiind reduse cu până la 80%. În plus, mirosul neplăcut pe care pubelele clasice le emană este eliminat total din discuție. 

Tot amplasamentului subteran i se datorează și reducerea cu până la 100% a riscului vandalizării pubelelor și a accesului nedorit, uman și animal, la deșeuri.

Accesul uman nedorit nu mai reprezintă o problemă, asta datorită sistemului Smart de Acces cu card. Doar posesorii cardurilor pot folosi aceste pubele subterane cu scopul aruncării deșeurilor. Punctul de colectare este prevăzut cu un sistem etanș încă din faza de construcție, inundarea sa fiind imposibilă.

Costuri de întreținere substanțial reduse

Costul întreținerii platformelor subterane de colectare este foarte redus, comparativ cu punctele clasice. Acest lucru se datorează mai multor factori care, la prima vedere, par mai puțin importanți. De exemplu, punctele subterane de colectare a deșeurilor utilizează containere fără capac, iar acestea au un preț de achiziție cu până la 15% mai redus față de cele cu capac. De asemenea, cuvele sunt create special pentru a nu permite accesul rozătoarelor și dăunătorilor. Astfel, acțiunile costisitoare de deratizare sunt de domeniul trecutului. Reparațiile și înlocuirile survenite în urma vandalizărilor pot fi și ele considerate probleme excluse din ecuație.

Monitorizare și gestiune

Platformele subterane de colectare a deșeurilor proiectate de Best Tools Company le oferă soluții inteligente operatorilor locali. Sistemul electronic integrat de monitorizare și gestiune centralizează date referitoare la gradul de umplere, greutatea fiecărui recipient colectat, tipul acestuia, adresa, utilizatorii sau fracția colectată. În același timp, sistemul îi oferă operatorului date referitoare la poziția GPS a autocamioanelor de colectare, avertizare atunci când containerele se apropie de umplere, optimizarea rutelor de golire a containerelor pline. Toate aceste beneficii duc și la o reducere a consumului de energie și combustibil, evitându-se chiar și mai mult poluarea.

Sisteme implementate în Turda

Se continuă implementarea sistemelor de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor în Municipiul Turda, Județul Cluj. Acestea au fost primite cu mare entuziasm de locuitorii orașului, observând imediat multiplele beneficii practice și estetice pe care sistemele subterane le aduc traiului de zi cu zi.

Au fost încheiate lucrările de montare a unei noi serii de platforme de pubele subterane. Pe lângă cele deja finalizate, până la sfârșitul anului 2019 se vor implementa un număr important de noi puncte subterane de colectare, astfel încât tot mai mulți locuitori ai orașului să aibă acces la sistemul inovator.

Din 2016 până în prezent s-au desființat zeci de rampe clandestine și au fost desfășurate ample campanii de curățenie. 

BT Best Tools Company

Autostrada București-Pitești Km 11,5,

Domnești – Ilfov – 077090

T: (40-21) 318.36.87; F: (40-21) 318.36.89

office@best-tools.ro     www.best-tools.ro