BASF PRODUCE IN PREMIERA PRODUSE DIN MATERIALE PLASTICE RECICLATE CHIMIC

BASF trece o nouă frontieră în reciclarea deșeurilor din plastic cu proiectul său ChemCycling. Reciclarea chimică oferă o modalitate inovatoare de refolosire a deșeurilor din plastic care în prezent nu se pot recicla, cum ar fi materiale plastice mixte sau murdare. În funcție de regiune, astfel de deșeuri sunt de obicei trimise la depozitele de deșeuri sau arse cu recuperarea energiei. Însă reciclarea chimică oferă o alternativă: prin utilizarea proceselor termochimice, aceste materiale din plastic pot fi folosite pentru a produce gaze de sinteză sau uleiuri. Materiile prime reciclate rezultate pot fi folosite în producția BASF, înlocuind astfel parțial resursele fosile.

BASF a realizat în premieră produse fabricate pe bază de deșeuri din plastic reciclate chimic și este, astfel, unul dintre pionierii globali ai industriei. “O utilizare responsabilă a materialelor plastice este crucială pentru a rezolva problema deșeurilor. Acest lucru este valabil atât pentru companii, cât și pentru instituții și consumatori. Prin reciclarea chimică, ne dorim să contribuim serios la reducerea cantității de deșeuri din plastic” a spus Martin Brudermüller, președinte al Consiliului de administrație și Chief Technology Officer (CTO) al BASF SE.

“Prin proiectul ChemCycling, transformăm deșeurile din plastic într-o resursă. În acest fel, creăm valoare pentru mediu, societate și economie. Ne-am unit forțele cu partenerii din lanțul valoric pentru a stabili un model circular de lucru”, a declarat Brudermüller. BASF colaborează îndeaproape cu partenerii și clienții săi, de la companiile de gestionare a deșeurilor la furnizorii de tehnologie sau producătorii de ambalaje, având drept scop construirea unui lanț valoric circular.

De la deșeuri la ambalaje de brânzeturi și componente pentru frigidere

BASF dezvoltă deja proiecte pilot cu zece clienți din diverse industrii, printre care ambalaje pentru mozzarella, componente pentru frigidere și panouri de izolație. Fabricarea de produse care îndeplinesc standarde de cea mai înaltă calitate și igienă – necesare în mod special pentru ambalarea alimentelor, de exemplu – este posibilă deoarece produsele ChemCycling furnizate de BASF au exact aceleași proprietăți ca și produsele fabricate din resurse fosile. Stefan Gräter, șeful proiectului ChemCycling al BASF, vede un mare potențial: “Acest nou mod de reciclare oferă oportunități pentru modele de afaceri inovatoare atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri, care valorizează produsele și ambalajele fabricate din materiale reciclate, dar care nu pot sau nu doresc să facă nici cel mai mic compromis atunci când vine vorba de calitate.” Ca pas următor, BASF intenționează să pună pe piață primele produse din proiectul ChemCycling.

BASF Verbund oferă condiții ideale pentru ChemCycling

La începutul lanțului de producție, BASF introduce în rețeaua de producție un ulei obținut din deșeuri de plastic. BASF primește această materie primă pentru produsele pilot de la partenerul Recenso GmbH, Germania. Alternativ, ar putea fi folosit gazul de sinteză obținut din deșeurile de plastic. Primul lot al acestui tip de ulei a fost utilizat în procesul de cracare termică de la BASF, la combinatul din Ludwigshafen, în octombrie. Cracarea termică este punctul de plecare al proceselor de producție într-un combinat. În această etapă materia primă (uleiul) este descompusă la temperaturi de aproximativ 850 de grade Celsius. Derivații primari rezultați din proces sunt etilena și propilena. Aceste substanțe chimice de bază sunt folosite în Verbund în procesul de producție a numeroase produse chimice. Ponderea materiei prime reciclate poate fi alocată matematic în procesul de fabricație pentru fiecare produs certificat final. Astfel, fiecare client poate decide procentul de material reciclat alocat.