Unul dintre multiplele efectele ce pornesc din utilizarea zilnică a tehnologiilor moderne îl reprezintă diminuarea, cel puțin pentru moment, a sentimentului de a nu a avea ce face. În lumea de astăzi există mereu ceva de făcut. Având în vedere o direcție mondială către automatizare, chiar și când nu facem nimic, practic tot se întâmplă lucruri. Munca titanică depusă de ființele umane la mijlocul secolului 20 a fost înlocuită acum de mașini și algoritmi, inimaginabil de rapizi, dar și eficienți. Să nu uităm totuși că geneza primordială ale acestor concepte precum automatizarea, a pornit din fascinația minții omenești cu tehnologiile, din cele mai vechi timpuri. În mod ironic, cu cât tehnologia disponibilă devine mai performantă, cu atât va prelua mai mult din task-uri, redând astfel mai mult timp liber, iar sentimentul anterior menționat, va reveni. Ce vom face cu acest timp liber va rămâne o chestiune de alegeri personale, dar, cu siguranță, influențate de diversele medii în care ne vom afla la momentul respectiv.

Există o multitudine de forțe ce influențează, forțe văzute și nevăzute, dar și artificial create, care își pun amprenta pe diverse medii diferite unul față de celălalt, care au fost anterior transformate sau vor deveni ulterior transformabile cu ajutorul și prin intermediul tehnologiilor. Cea mai eficientă tehnologie a fost și probabil va fi în continuare, biotehnologia naturală. Un exemplu poate fi terraformarea naturală, ce presupune modelarea geografică, atmosferică și ecologică a planetelor. Lucru care s-a întâmplat și cu planeta noastră acum 4,5 miliarde de ani. În tot acest timp, nu ne putem decât imagina ce tipuri de tehnologii au fost folosite, având în vedere existența minusculă a oamenilor care datează, conform ultimelor date, de 2 milioane de ani.

Nu există nicio garanție pentru nimic, astfel există și medii care, chiar și cu o multitudine de opțiuni tehnologice, rămân aproape neschimbate ca o bulă temporală în care o perioadă din timp a fost surprinsă pentru a se perpetua la nesfârșit, iar unde factorii externi par a se lovi de un câmp de forță, diminuând astfel intensitatea până la un punct în care nu mai au influență. Rezultând astfel un context care permite un fel de animație suspendată.

Nimic nu se întâmplă fără sens în universul vizibil, existând atât de multe galaxii, precum atomii dintr-un singur corp omenesc. De asemenea, atomii din corpul nostru provin din acele stele, transformați miraculos în ceea ce vedem azi. Oamenii există în această formă pentru un timp foarte scurt, privit per ansamblu, dacă toată viața Universului ar fi 24 ore, oamenii există numai pentru o secundă din această perioadă. La o asemenea scară, singurul lucru care rămâne de făcut este să zâmbești.

 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru

About The Author