ALGORITMI MODERNI

În zilele noastre este foarte dificil să nu interacționezi foarte des cu o formă sau alta de programe virtuale sau algoritmi, care sunt destinați să ne ajute, într-un fel sau altul, să găsim soluții cât mai rapide și cât mai eficiente pentru lucrurile zilnice pe care le avem de întreprins, cel puțin în teorie. Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, putem face acum practic lucruri inimaginabile acum 100 de ani. În mod logic, cu atât de multă informație și tehnologie la îndemână, viețile noastre ar trebui să fie probabil de mii de ori mai simple și mai bune în comparație cu predecesorii noștri. În realitate chiar așa este, doar că, precum tehnologiile avansează și devin mai complexe, la fel și problemele asociate. Pentru probleme moderne este nevoie de soluții la fel de moderne. Astfel, o adaptare constantă este necesară pentru a supraviețui lumii moderne. De la science-fiction la science-fact, tranziția este foarte rapidă. 

De când ne trezim și până la sfârșitul zilei interacționam cu zeci, poate chiar sute de astfel de algoritmi, iar odată ce au fost introduse funcții precum machine learning sau inteligență artificială. Aceștia pot învăța ori de la noi sau chiar din interacțiuni cu alți algoritmi, noi modalități de a se manifesta în diverse situații, expunându-se diferit pentru interacțiunile noastre viitoare. Astfel, dacă oamenii au fost creatorii acestor programe, după un anumit interval de interacțiune om-algoritm, putem spune că și noi învățăm și ne adaptăm la noile manifestări, implicit și noi suntem într-un fel “programați” de către aceste programe. Reiese o întrebare fundamentală: cine programează pe cine?

Trecutul, prezentul și viitorul se succed practic într-o continuitate fără sfârșit. Această succesiune se realizează fără să ne dăm seama în fiecare moment, prezentul devine trecut, iar viitorul devine prezent, în realitate existând o singură axă a timpului, oarecum divizibilă. Trecerea de la o divizie la alta se realizează prin intermediul unor tranziții, de obicei insesizabile. Oare în ce interval s-a întâmplat tranziția de la om care supraviețuia din exploatarea naturii cu ajutorul unor tehnologii foarte puțin schimbate în decursul timpului, la omul care conviețuiește cu noul său prieten, tehnologia?

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru