Interviu cu Bogdan Gavril, Sales Engineer Axis Communications si Trainer Axis Academy.
Soluțiile Axis oferă instrumente ce ajută la menținerea nivelului productivității prin introducerea tehnologiei de vârf în arhitectura sistemului de control. Acestea încurajează respectarea politicilor de siguranță și a reglementărilor de mediu și protejează spațiile și zonele sensibile împotriva intruziunii.
Easy Engineering: Ce industrii credeți că vor crește în 2021? Ce soluții oferiți pentru aceste industrii?
Bogdan Gavril: Prognozele economice sunt optimiste pentru țara noastră, una dintre cele mai recente previziuni ale Fondului Monetar Internațional estimează pentru România o creştere economică de nu mai puţin de 6%, faţă de o prognoză de 4,6%, cât era indicată în raportul din luna octombrie a anului trecut. Cu toate acestea, creșterea depinde de contextul evoluției pandemiei, de modul în care campania de vaccinare va evolua și va redeschide interacțiunile umane din spațiile de birouri, magazine și unități de producție. Retailul este în mod cert unul dintre domeniile care au suferit pe perioada pandemică, prezența clienților în magazine s-a mutat în spațiul virtual, acolo unde interacțiunea cu vânzătorii, cu consilierii de vânzări este considerabil limitată. Pentru acest domeniu, Axis deține un portofoliu extins de soluții ce au la bază camere de supraveghere, atât clasice, cât și termice, soluții ce contribuie pe de-o parte la asigurarea măsurilor de securitate, precum și la îmbunătățirea experienței clienților. Aici sunt incluse soluții de analiză ce permit managementului magazinelor să reacționeze rapid în cazul în care trebuie realimentate rafturile cu marfă, să aloce eficient angajații pentru a oferi suport de vânzare sau pentru a diminua timpul de așteptare. Crearea un mediu prietenos și sigur pentru vizitatori se transformă automat în creșterea profitului, obiectiv la care contribuie soluțiile Axis. De asemenea, dedicate special segmentului retail, portofoliul Axis conține de câțiva ani și difuzoare de rețea IP, care pot fi folosite de către managerii magazinelor să creeze o experiență unitară.
De asemenea, producția industrială este unul dintre domeniile care va cunoaște un reviriment în acest an. Indiferent dacă este vorba despre industria auto, de producția de textile sau de echipamente electronice, unitățile de producție se bazează pe procese atent organizate, care necesită ajustări și supraveghere zilnică. Cu ajutorul soluțiilor Axis, persoanele responsabile pot primi informații în timp real și pot interveni atunci când apar incidente pe linia de producție sau atunci când echipamentele se defectează.
Domeniul sănătății, al serviciilor medicale, va cunoaște în continuare o creștere. Poate cea mai importantă lecție învățată în ultimul an este legată de relația de directă dependență între rapiditatea cu care se intervine în cazurile medicale și nivelul de sănătate al populației. Sistemele de monitorizare a pacienților, a persoanelor cu boli cronice sau deficiențe, joacă un rol important în intervenția echipajelor de prim ajutor pentru cazurile critice. Și aici Axis are un cuvânt de spus pentru îmbunătățirea serviciilor oferite, de la la soluții care permit stabilirea de diagnostice la distanță până la supravegherea live a pacienților, echipamentelor și a proceselor din spitale, clinici de recuperare sau alte instituții medicale.
E.E: Care credeți că va fi domeniul cu o crește consistentă în viitor?
B.G.: Unul dintre segmentele cu cea mai mare creștere la nivel mondial este Smart Cities. Implementări au existat deja și în România, dar cu siguranță că suntem abia la început. Beneficiile rezultate chiar și în urma instalării unor simple elemente din sfera Smart City sunt consistente, ușor de constatat și măsurat. De exemplu, monitorizarea traficului cu ajutorul unor camere video dotate cu inteligență artificială rezolvă în mod dinamic probleme curente, cum ar fi determinarea fluxurilor de vehicule și prioritizarea accesului în intersecții. Mai mult decât atât, aceste camere pot determina apariția unui incident în trafic și genera alerte pentru intervenția serviciilor abilitate. Pe lângă rolul pe care îl pot avea în optimizarea traficului, camerele video dotate cu inteligență artificială pot juca și alte roluri în siguranța cetățenilor, protejarea mediului, în monitorizarea și descurajarea criminalității.
E.E: Ce soluții aduceți pentru aceste domenii în schimbare? Spuneți-ne despre inovațiile produselor oferite și care este impactul asupra muncii clienților?
B.G.: Istoria companiei Axis se identifică cu inovația și înglobarea tehnologiilor avansate în soluții mai eficiente, ce aduc versatilitate și răspunsuri adecvate pentru necesități reale ale clienților. În momentul actual, rolul inteligenței artificiale (AI), al machine learning și al deep learning în supravegherea video este în creștere, astfel încât suntem capabili să „învățăm” camerele noastre să fie mult mai intuitive în privința a ceea ce filmează și analizează în timp real. În cele din urmă, timpii de răspuns vor fi dramatic accelerați – potențial de salvare de vieți – și să ofere informații valoroase care pot modela viitorul clădirilor, orașelor, al serviciilor furnizate și sistemelor noastre medicale sau de transport.
E.E: Cum credeți că va îmbunătăți 5G procesele industriale?
B.G.: Fără îndoială, tehnologia 5G va avea un efect major asupra răspândirii pe scară largă și integrarea în soluții a tehnologiei EDGE. Inteligența artificială la nivelul camerelor, combinată cu puterea de calcul și viteza asigurată de comunicațiile 5G va ridica la un nou nivel accesul în timp real la informații relevante pentru sistemele și factorii de decizie. Conform statisticilor, 75 de miliarde de dispozitive IoT se vor afla instalate și utilizate până în 2025, reprezentând o creștere de cinci ori în 10 ani. O mare parte dintre aceste dispozitive IoT vor fi folosite în domeniul industrial, în special în zona de monitorizare a echipamentelor și a operațiunilor, integrate în sisteme de supraveghere ce ajută la detectarea, evaluarea și răspunsul rapid la incidentele de producție pe măsură ce se dezvoltă. Acestea pot declanșa alerte, în combinație cu camere de înaltă definiție care oferă personalului posibilitatea de verificare vizuală. Ceea ce va permite gestionarea incidentelor pe baza datelor colectate, astfel soluțiile conectate vor ajuta în evaluarea situației și a riscurilor pe măsură ce acestea apar, se dezvoltă și răspund într-un mod care minimizează întreruperile.
Pentru mai multe informații despre Axis, vizitați site-ul www.axis.com