VALLEY 21 – O PRIVIRE DE ANSAMBLU

Romania Green Building Council este partener în cea mai nouă inițiativă de dezvoltare a unui complex turistic verde, constând în 60 de case de vacanță, un centru comunitar și un hotel, în regiunea Vama Buzăului. Proiectul, inițiat de compania olandeză Building the Future, este gândit pentru a fi puternic înrădăcinat în peisajul Carpaților, luând în considerare aspectul pastoral al zonei și prezervându-l. Designul caselor și al întregului complex este gândit în raport cu acest context și dorește să păstreze specificul zonei.

Proiectul va avea două etape, prima constând în construcția celor 60 de case de vacanță și a unui centru comunitar, urmată de construcția hotelului într-un stadiu ulterior. Începând din mai 2014 vor fi demarate lucrările pentru prima casă, care țintesc spre certificarea Living Building Challenge, cel mai riguros standard de certificare verde din lume.

Conceptul proiectului este construit în jurul relației dintre oameni și spațiu, iar așteptările publicului și ale localnicilor fiind la baza proiectului. Primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș, atestă entuziasmul localnicilor pentru proiect, implicarea acestora în discuții și ospitalitatea cu care au primit echipa. Prin urmare, proiectul Valley 21 a câștigat un suport puternic din partea autorităților și a localnicilor, fiind construit în strânsă legătură cu autorități locale și asociații profesionale din România, o discuție care a fost inițiată în urmă cu 5-6 ani.

În prezent, proiectul este în etapa de branding, în crearea valorii pentru oameni prin trioul colaborării între autorități, afaceri și consultanți. Investiția inițială a Building the Future va fi folosită pentru a crește valoarea locului și a proiectului, ceea ce va atrage alți investitori pe parcurs, necesari finalizării proiectului.

În ceea ce privește vecinătățile, proiectul are în vedere creșterea protecției ecologice a zonei din sud-vestul localităţii, limitând dezvoltarea zonei construite și protejând restul teritoriului. Prin urmare, obiectivele pentru viitorul apropiat sunt dezvoltarea unui plan strategic pentru zonă până în 2016, atragerea de fonduri UE și a organizațiilor non-guvernamentale, dezvoltarea de programe de conștientizare și creșterea nivelului de trai al localnicilor. Un obiectiv pe termen scurt este construcția primei case model, un exemplu a ceea ce urmează să fie dezvoltat, pentru atragerea de investiții viitoare. Proiectul va continua să fie dezvoltat pe parcursul următorilor 20 de ani.