Romania Green Building Council este partener în cea mai nouă inițiativă de dezvoltare a unui complex turistic verde, constând în 60 de case de vacanță, un centru comunitar și un hotel, în regiunea Vama Buzăului. Proiectul, inițiat de compania olandeză Building the Future, este gândit pentru a fi puternic înrădăcinat în peisajul Carpaților, luând în considerare aspectul pastoral al zonei și prezervându-l. Designul caselor și al întregului complex este gândit în raport cu acest context și dorește să păstreze specificul zonei.

Proiectul va avea două etape, prima constând în construcția celor 60 de case de vacanță și a unui centru comunitar, urmată de construcția hotelului într-un stadiu ulterior. Începând din mai 2014 vor fi demarate lucrările pentru prima casă, care țintesc spre certificarea Living Building Challenge, cel mai riguros standard de certificare verde din lume.

Conceptul proiectului este construit în jurul relației dintre oameni și spațiu, iar așteptările publicului și ale localnicilor fiind la baza proiectului. Primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș, atestă entuziasmul localnicilor pentru proiect, implicarea acestora în discuții și ospitalitatea cu care au primit echipa. Prin urmare, proiectul Valley 21 a câștigat un suport puternic din partea autorităților și a localnicilor, fiind construit în strânsă legătură cu autorități locale și asociații profesionale din România, o discuție care a fost inițiată în urmă cu 5-6 ani.

În prezent, proiectul este în etapa de branding, în crearea valorii pentru oameni prin trioul colaborării între autorități, afaceri și consultanți. Investiția inițială a Building the Future va fi folosită pentru a crește valoarea locului și a proiectului, ceea ce va atrage alți investitori pe parcurs, necesari finalizării proiectului.

În ceea ce privește vecinătățile, proiectul are în vedere creșterea protecției ecologice a zonei din sud-vestul localităţii, limitând dezvoltarea zonei construite și protejând restul teritoriului. Prin urmare, obiectivele pentru viitorul apropiat sunt dezvoltarea unui plan strategic pentru zonă până în 2016, atragerea de fonduri UE și a organizațiilor non-guvernamentale, dezvoltarea de programe de conștientizare și creșterea nivelului de trai al localnicilor. Un obiectiv pe termen scurt este construcția primei case model, un exemplu a ceea ce urmează să fie dezvoltat, pentru atragerea de investiții viitoare. Proiectul va continua să fie dezvoltat pe parcursul următorilor 20 de ani.

About The Author

One Response

 1. Stef

  Bună ziua!

  In calitate de locuitori al comunei nu rămânem indiferenţi la ceea ce se intâmplă.
  Până in prezent noi, locuitorii comunei cunoastem că:
  – la finele anului 2010 a fost încheiat CONTRACTUL DE ASOCIAŢIUNE ÎN PARTICIPAŢIUNE cu organizaţia; obiect – concesionarea unei suprafeţe de 68 ha teren, pa care să se construiască un COMPLEX TURISTIC; primă şi fermă etapă – construirea celor 60 case de vacanţă;
  – la 22 02 2015 a avut loc o întâlnire cu caracter public, în care au fost prezentate nişte desene cidate, care s-ar dori să fie cele 60 de “case de vacanţă”, dar numărul desenelor prezentate a fost mult mai mic decât 60, o prezantare generică şi nicidecum proiectele celor 60 de case care vor fi construite pe valea Dălghiaşului; mai mult, la nici una din case, nimic din arhitectura tradiţională, simplă şi frumoasă, din Vama Buzăului…!
  – la 18 octombrtie 2015, ceea ce cunosc locuitorii comunei, din spusele perosanelor care au trecut de mai multe ori prin zona cu pricina este că nici măcar o căsuţă nu este finalizară, recepţionată şi posibil vizitabilă de cei care şi-ar dori aceasta…
  – întrebare firească: -De ce, doar vorbe şi nu fapte, în 5 ani de la încheierea contractului?
  – Comuna Vama Buz[ului are deja o “Strategie de dezvoltare durabilă” pe o perioadă binedeterminată, pentru a cărei elaborare s-au cheltuit sume de bani la vremea respectivă. Întrebare firească: – De ce alţi bani cheltuiţi pe vorbe şi hârtii, şi nu pe construcţia caselor de vacanţă?
  – la dezbaterea publică din 18 10 2015 mult vorbitele case de vacanţă au fost cam date uitării, lansându-se o altă chestiune: fără studii eco- şi fără o nouă STRATEGIE nici măcar o căsuţă nu va putea fi construită, iar preţul laptelui oferit de bietul gospodar care munceşte “pe brânci” va fi imposibil să crească….
  – dl. Ervin ne-a dovedit că deja cunoaşte ÎNTREAGA ZONĂ ( parcă era vorba doar de 68 ha de teren…?) mai abitir decât un localnic….
  – mare preocupare există pentru ECOLOGIA zonei, dar se evită cu subtilitate esenţialul: de atâtea sute de ani zona s-a păstrat aşa prin purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu şi prin dragostea şi respectul pe care omul simplu, cinstit şi cu bun simţ de la Vama Buzăului l-a avut faţă de NATURA creată de Dumnezeu şi nu prin aprofundate studii de ECOLOGIE, cu atât mai puţin prin extrem de costisitoare STRATEGII…
  – DOVADA e clară. Iar CONCLUZIA simplilor oameni din Vama Buzăului este aceasta, stimaţi domni:
  – orice intervenţie a omului, foarte “aplicată” nu a făcut şi nu va face altceva decât să DISTRUGĂ;
  – scopul este evident pentru oricine: EXPLOATAREA RESURSELOR, împlinirea unor interese de grup şi nicidecum dragostea pentru “minunata” zonă, iar pentru bunăstarea locuitorilor ei, cu atât mai puţin;
  – o respectuoasă rugăminte, a fi transmisă d-lor Mark, Ervin & company implicaţi: ar fi timpul ca atunci când vă adresaţi locuitorilor comunei Vama Buzăului, faţă de care, neîndoielnic, nutriţi cele mai profunde sentimente de respect şi dragoste, să folosiţi LIMBA ROMÂNĂ, limbă oficială în Statul EUROPEAN, ROMÂNIA.
  Consider că am fost în asentimentul tuturor locuitorilor comunei, prin acest mesaj şi vă rugăm să primiţi cele mai călduroase urări de sănătate, spor la finalizarea urgentă a ” caselor de vacanţă”, apoi a hotelului, pentru că banii nu trebuie risipiţi, ci trebuie cheltuiţi pe LUCRU şi FAPTĂ, nu pe “vorbit discuţii” şi pe nenumărate şi extrem de costisitoare “studii şi strategii”.
  Să auzim de bine!