USB TIP C VERSUS USB NORMAL PUTERE, VITEZA SI PRODUCTIVITATE MULT IMBUNATATITE PENTRU NOUL MODEL

Analiza atentă dintre caracteristicile USB-C în comparație cu cele ale portului USB-A standard.

Majoritatea dispozitivelor electronice, cum ar fi laptopurile și calculatoarele de tip desktop și mai nou, plăcile de dezvoltare precum Raspberry Pi, BeagleBone,  includ cel puțin un port USB. Putem afirma că transferul de date și putere se bazează, de o bună perioada de timp pe această tehnologie. În ultimii ani, conectorii USB tip C sau USB-C cum sunt numiți acum, au fost promovați ca o soluție unică pentru toate încărcările și transferurile de date între dispozitive.

Întrebarea este însă: USB-C este cu adevărat mai bun decât ce am folosit până acum?

Simetria designului

Pentru început, USB-A are un conector fizic mult mai mare decât cel de tip C, care este comparabil, ca și dimensiuni, cu conectorul micro-USB. Spre deosebire de tipul A, care  în momente in care timpul este critic poate genera o stare de frustrare greu de controlat, pentru noul model nu va trebui să încercați să-l introduceți, să-l întoarceți și apoi să-l întoarceți încă o dată doar pentru a găsi orientarea potrivită atunci când doriți să realizați o conexiune. Productivitatea sporită a modelului tip C este datorată simetriei complete a noului design, ceea ce presupune faptul că poate fi introdus în orice mod, deoarece pinii conectorului sunt identici pe ambele părți.

Suportul pentru noile standarde

Conectorul USB-C acceptă noile standarde pentru transferul de date prin USB, cum ar fi USB 3.1, care permite transferuri de date extrem de rapide de până la 10 Gb/s, sau USB 3.2 care poate ajunge până la 20 Gb/s.

Din cauza denumirilor foarte asemănătoare, există riscul de a face confuzia că denumirea conectorului s-ar referi le vitezele de transfer de date suportate de diferitele versiuni ale standardului. Punctul cheie de reținut este că vitezele de transfer de date sunt definite de numerele de versiune ale standardului, cum ar fi USB 3.0, 3.1 și 3.2 și nu de modelul fizic al conectorului.

Atunci când se folosesc împreună diferite periferice cu diferite standarde sau conectori, versiunile mai noi sunt compatibile cu cele mai vechi, iar viteza de transfer de date va fi dictată de viteza componentei cu cel mai mic standard – așa cum se arată înimaginea de mai jos.

Totuși, cum se raportează viteza transferului de date la conectorii fizici folosiți?

USB tip-C acceptă rate de transfer mult mai mari decât tipurile anterioare de conectori USB. Pentru a atinge viteza de  20 Gb/s pe standardul USB 3.2 este necesar un conector de tip C deoarece transferul se realizează prin trimiterea de date pe mai multe „benzi” simultan. Pe de alta parte, versiunile ultra rapide ale conectorilor de tip A și tip B vor gestiona viteze de maximum 10 Gb/s. Aceasta este limita lor.

În momentul actual suntem într-o stare generală de tranziție între cele două generații, ceea ce presupune că ambele modele fizice au avantajele lor. Totuși, privind atent spre viitor, urmează noul standard USB 4 care va suporta viteze de transfer de date de până la 40 Gb/s utilizând exclusiv conectorii de tip C, lucru care va conduce la supremația acestuia din urmă și, cel mai probabil, la extincția USB-ului standard.

Încărcare și mai rapidă

În prezent, o conexiune standard USB 2.0 oferă o putere de până la 2,5 W (suficient pentru cei care au o răbdare de fier și timp nelimitat), în timp ce standardul USB PD acceptat de USB-C poate livra o putere masivă de 100W, ceea ce este mult mai potrivit pentru utilizatorii din noua eră tehnologică, fiind suficientă putere chiar și pentru a încărca un laptop. Conexiunea este bidirecțională, ceea ce înseamnă că dispozitivele pot trimite și primi energie electrică chiar și în același timp.

Flexibilitate sporită

Analizând dispozitivele recent apărute, în special laptopurile ultra-portabile, este destul de evident că zilele dispozitivelor care au un număr mare de porturi, cu diferite funcționalități, sunt numărate. Porturile USB-C pot suporta o varietate de protocoale diferite folosind „moduri alternative”, ceea ce vă permite să aveți adaptoare care pot emite alte tipuri de conexiuni din portul USB. Acum, porturile HDMI, DisplayPort, VGA, căști și alimentare pot fi simplificate într-un singur tip de port, ceea ce se observă în dispozitive cu un gabarit extrem de redus.

În funcție de aplicația pe care doriți să o dezvoltați, este vital să alegeți un conector care să aibă robustețea fizică necesară, pentru a atinge un nivel adecvat de fiabilitate, și capabil să dezvolte viteze de transfer cât mai mari. De exemplu, noua gamă de conectori USB Type-C  de la Bulgin din oferta Aurocon COMPEC oferă o opțiune robustă pentru protecție în medii dure, cum ar fi cele industriale și medicale, cu o temperatură extinsă de la -40ºC la + 80ºC și protecție împotriva prafului și umidității testate până la IP69K și IP68. Aceștia sunt utilizați în numeroase aplicații din domenii precum: medicina, , telecomunicațiile, energiile regenerabile, transporturile navale si nu numai.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul furnizorul RS Components .

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi

www.compec.ro