România se află printre țările europene cu cea mai mică pondere de specialiști IT din populația activă economic. Din punct de vedere al acestui indicator, țara noastră (2,0%) ocupă locul doi în U.E. în 2017. România rămâne în urma liderilor – Finlanda (6,6%), Suedia (6,3%) și Estonia (5,3%).
În acest context, România s-a confruntat cu probleme comune tuturor țărilor U.E., sub forma unui deficit de personal calificat în domeniul IT. 36% dintre companiile din țară au probleme cu recrutarea de personal în domeniul IT și management. Conform unor estimări, România are nevoie de încă 15,4 mii de angajați în acest domeniu. În aceste condiții, cea mai importantă problemă o constituie pregătirea unui număr suficient de specialiști calificați.
Starea pieței IT din România
Vârsta unui specialist IT obișnuit din România este mai mică de 35 de ani (48,4%), iar această cifră este mai mare decât media europeană (36,3%). Sectorul High-Tech a fost considerat parcă mai ieri o activitate predominant masculină, dar astăzi această tendință se schimbă, România fiind în fruntea clasamentului din acest punct de vedere. În ceea ce privește numărul de femei din industria IT (26,3%), țara noastră ocupă locul doi în U.E. după Bulgaria.
În 2020, domeniile-cheie din IT, care au nevoie de noi angajați, sunt:
- dezvoltări în domeniul IA;
- analiza Big Data;
- securitatea informațiilor;
- dezvoltări în Java, PHP, Python;
- crearea de aplicații pentru mobile.
Cererile pieței moderne de IT pentru noi angajați sunt cauzate de nevoia urgentă de a atrage personal de diferite profiluri. Evoluția industriei IT determină o cerere pentru specialități conexe, inclusiv manageri de produse care să fie calificați și în tehnologia informațiilor.
Lipsa de personal este cauzată de calificarea insuficientă a absolvenților. Sistemul actual al instituțiilor de învățământ nu este capabil să se adapteze rapid la cerințele pieței muncii. De asemenea, acest lucru este datorat volumului exagerat al programelor educaționale și cunoștințelor teoretice depășite.
Toate acestea întârzie avansarea României în domeniul tehnologiilor IT. Multe proiecte promițătoare rămân nerealizate din cauza problemelor de personal.
De ce pleacă specialiștii IT în alte țări?
Țările din Europa de Vest și Statele Unite continuă să atragă profesioniști IT calificați din întreaga lume. Locurile de muncă la companii de renume mondial, cum ar fi Apple sau Google, cu salarii de 3–5 ori mai mari decât media pieței par un stimulent excelent pentru un personal talentat. Un rol important în favoarea migrării în străinătate îl are dorința de a continua dezvoltarea profesională sau de a lucra la rezolvarea unor sarcini interesante. Învățământul superior pentru giganții IT nu este un factor cheie la angajare. Abilitățile și experiența unui programator sunt mult mai importante pentru astfel de angajatori.
Și companiile din alte regiuni ale lumii sunt gata să concureze pentru angajați promițători. Lupta pentru personal este din ce în ce mai dură, deoarece piața IT nu are granițe și în fiecare an apar tot mai mulți jucători. Prin urmare, angajatorii sunt pregătiți să creeze condițiile cele mai favorabile angajaților.
Sarcinile școlarizării moderne în domeniul IT
Companiile mari, care se confruntă cu un deficit de personal, vor să colaboreze cu instituțiile de învățământ. 48% dintre companiile din România sunt dispuse să coopereze cu universitățile naționale, pentru a facilita formarea unor profesioniști talentați. Vorbim despre crearea de programe educaționale, ținând cont de cerințele pieței și de stagii practice în companii. Această strategie va aduce beneficii tuturor – întreprinderile vor obține specialiști pregătiți adecvat, iar studenții vor avea garanția unui loc de muncă și experiență de muncă în profesia aleasă.
În plus, companiile sunt gata să investească în pregătirea profesională a angajaților. 78% dintre firmele IT românești consideră utile cursurile de perfecționare.
Experiența țărilor străine
Deficitul de specialiști calificați rămâne o problemă comună, dar Europa de Vest și SUA au un avantaj față de restul lumii din cauza salariilor mai mari și a unei piețe IT cu lichiditate mare.
În marile economii ale lumii, instituțiile de învățământ cooperează de mult timp cu marile companii, care sunt interesate de selecția personalului talentat încă de pe băncile școlii. În SUA, majoritatea instituțiilor de învățământ sunt finanțate de companii private, iar în țările U.E. – rolul-cheie este jucat de stat.