UN PIC DE SOLUȚII IOT: PLACA DE DEZVOLTARE PIC-IOT WX DE LA MICROCHIP

Conectivitate, securitate și funcții inteligente într-un design minimal

Internetul obiectelor (IoT) se dezvoltă într-un ritm alert, datorită parțial unei disponibilități în continuă expansiune a hardware-ului de calcul compact și economic. Kituri special dezvoltate pentru dispozitive IoT și plăcile de dezvoltare și testare combină microcontrolere și procesoare cu module WiFi și alte componente într-un pachet cu dimensiuni reduse, gata de programare.

Din categoria produselor IoT face parte și placa de dezvoltare PIC-IoT Wx care este o platformă de dezvoltare într-un corp de dimensiuni reduse, destinată pentru testarea soluțiilor IoT portabile cu arhitectura PIC®. Aceasta dispune de cele trei caracteristici principale întâlnite la dispozitivele IoT portabile: consum redus de energie, conectivitate fără fir și securitate. Placa de dezvoltare este proiectată în jurul microcontrolerului de la Microchip PIC24FJ128GA705, la care se adaugă modulul de securitate ATECC608A și modulul de control Wi-Fi WINC1510.

Există două versiuni disponibile pe piață pentru placa de dezvoltare în funcție de zona de stocare a bazei de date, PIC-IoT WG (Nr. stoc RS 184-6939) care permite utilizarea serviciilor de Cloud  de la Google (WG – WiFi Google) și versiunea PIC-IoT WA (Nr. stoc RS 204-2697) care permite utilizarea serviciilor de Cloud de la Amazon (WA – WiFi Amazon).

În ceea ce privește zona de control, PIC24FJ128GA705 este un microcontroler pe 16 biți care funcționează pe o frecvență de ceas de 32 MHz, are un consum de energie extrem de redus și dispune de un ADC integrat pe 12 biți. Modulul Wi-Fi integrat pe placă este ATWINC1510, tot de la Microcip și este un controler de rețea IoT certificat cu un consum redus. Ambele dispozitive sunt ideale pentru proiectarea unui dispozitiv IoT pentru marginea unei rețele care să fie alimentat de la o baterie.

Din cauza traficului tot mai mare de date sensibile în rețelele conectate la internet cum ar fi informații de urmărire a bunurilor, date medicale sau date despre procese industriale, securitatea devine o preocupare majoră atunci când se dorește dezvoltarea unui sistem IoT. Pentru a vă menține datele în siguranță, placa de dezvoltare este dotată cu un procesor criptografic ATECC608A care va genera o cheie privată, cu ajutorul căreia va cripta local datele, și una publică pentru a putea decripta datele la destinație (în cazul de față zona Cloud Google sau Amazon).

Pentru partea de portabilitate, placa de dezvoltare PIC-IoT Wx poate fi alimentată fie prin portul micro-USB, fie cu o baterie de 4,2V care ar putea fi conectată la portul dedicat. Dacă placa este alimentată de la un acumulator, aceasta dispune și un IC de încărcare care vă reîncărca acumulatorul cu o tensiune de încărcare de 4,2 V și un curent de încărcare de 100 mA atunci când vă conectați la portul micro-USB. De asemenea, sunt disponibile două LED-uri pe colțul plăcii, cel roșu indică încărcarea, iar cel verde indică faptul că încărcarea este completă.

În ceea ce privește interfața cu mediul exterior și cu utilizatorul, pe placă există patru LED-uri de culori diferite. Primul este un LED de culoare albastră care se aprinde când placa este conectată la o rețea Wi-Fi, al doilea este un LED de culoare verde care se aprinde dacă sunteți conectat la serviciile cloud, al treilea este un LED de culoare galbenă care clipește de fiecare dată când trimiteți date către Cloud, iar al patrulea este de culoare roșie care se aprinde pentru a indica eventualele erori. Placa mai dispune de un senzor de lumină și unul de temperatură special integrați pentru monitorizarea mediului unde este amplasat dispozitivul IoT. Pentru conectivitate hardware, placa are 2 socluri cu 8 pini dispuse lateral, care se pot utiliza împreună cu plăcile de expansiune Mikrobus care vă permit să conectați o veritate largă de senzori și module de la Mikro Elektronika. În momentul achiziției, un program care trimite date către Cloud este preprogramat în placă pentru a oferi un punct de pornire pentru viitoare aplicație.

PIC-IoT Wx întrunește toate calitățile necesare pentru a face parte dintr-un dispozitiv IoT portabil, fiind ideal pentru testarea, realizarea de prototipuri și, de ce nu, integrarea directă în dispozitivele de ultimă generație. Pentru mai multe detalii despre placă și despre produsele Microchip accesați ro.rsdelivers.com.

Autor: Niță Emil Ionuț

 

AUROCON COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email: compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi