Arhitectura de control, alimentarea de rezervă și tehnologia de iluminare marca Eaton au permis companiei Heila Cranes S.p.A să construiască una dintre cele mai mari macarale offshore din lume asigurând un timp de livrare mai scurt. Macaraua, care va fi instalată pe o navă container ce operează în parcurile eoliene offshore din Marea Nordului, a beneficiat de o soluție integrată, sigură și fiabilă, prin care s-au redus cablarea și timpul de instalare, precum și consumul de energie electrică pentru iluminat. De asemenea, aceasta garantează funcționalitatea sistemului manual de protecție la suprasarcină (MOPS) în cazul unor pene de curent, asigurând totodată o depanare mai precisă.
De mai bine de 35 de ani, Heila Cranes S.p.A. este un lider mondial în construcția de macarale marine personalizate. Heila, al cărei sediu se află în Poviglio, Reggio Emilia, Italia, s-a specializat în ultimii 20 de ani în producția de macarale pentru sectorul marin și offshore, iar în curând va finaliza construcția uneia dintre cele mai mari macarale offshore disponibile actualmente pentru piața europeană în apropierea orașului-port Ravenna din Italia.
Stemat, o societate cu sediul în Rotterdam, Olanda, a comandat la Heila Cranes construirea unei macarale pentru Stemat Spirit, o navă container utilizată pentru transportul de materiale și echipamente pentru parcurile eoliene offshore din Marea Nordului. Macaraua, modelul HR4070/30-2BJ, cu Compensare activă a deplasării pe verticală, are o capacitate de ridicare de 4 000 de tone, o rază de acțiune maximă de 34 de metri și o înălțime de 42 de metri.
Întrucât macaraua este destinată utilizării offshore, într-o zonă îndepărtată, expusă unor condiții meteorologice extreme, proiectul a oferit Heila ocazia de a adopta soluții de inginerie și design inovatoare pentru a depăși o serie unică de provocări. Printre acestea se numără necesitatea reducerii la minimum a timpului de livrare, de instalare și de întreținere, permițându-i clientului să evite perioadele inoportune de oprire a funcționării care l-ar fi costat peste 100 000 de euro pe zi.
„Întrucât va lucra în largul oceanului, unde furnizarea rapidă de asistență și piese de schimb de multe ori nici nu încape în discuție, Stemat Spirit avea nevoie de o soluție fiabilă care să garanteze sprijin imediat atunci când este necesar”, a explicat Giovanni Bertozzi, inginer-șef automatizări în cadrul Heila. „Deoarece am lucrat deja cu Eaton în trecut, cunoaștem foarte bine faptul că sunt prezenți la nivel global, dar și portofoliul lor larg de produse și calitatea înaltă a acestora. Printre produsele lor se numără PLC-uri, sisteme de iluminat de siguranță și UPS-uri, care ne-au permis să ne echipăm macaralele cu o soluție completă care poate să asigure fiabilitate și siguranță maxime.”
În speță, Heila a fost solicitată să doteze macaraua cu o arhitectură de control care avea să permită monitorizare la distanță și instalare rapidă, precum și cu un UPS capabil să asigure funcționarea MOPS în cazul în care are loc o pană de curent. Această ultimă cerință este impusă de standardul european EN 13852-1 și de DNV GL, principalul organism mondial de certificare în sectorul maritim. Din rațiuni de siguranță, macaraua offshore construită de Heila avea nevoie și de un sistem eficient de iluminat pentru toate pasarelele. Acesta trebuia conceput în așa fel încât să garanteze o eficiență energetică ridicată și costuri de întreținere reduse.