Tassullo produce materiale folosite la restaurarea Pietei San Pietro din Vatican

„În 30 de luni, Piaţa San Pietro va recăpăta strălucirea din secolul al XVII-lea, momentul în care a fost proiectată şi construită. Restaurarea a început deja cu Colonada lui Bernini, iar în scurt timp Romei şi întregii lumi îi vor fi redate culoarea iniţială şi integritatea originală  ale  acestui maiestuos monument din travertin”, anunţa în toamna anului 2011 L’Osservatore Romano, organul de presă al Vaticanului.

 

Piaţa San Pietro din Vatican, opera genialului sculptor baroc Gian Lorenzo Bernini, se află astăzi într-un amplu proces de restaurare. Considerată intervenţia cea mai importantă în ceea ce priveşte suprafeţele de piatră din Europa, restaurarea celor 140 de statui, 248 de coloane, 88 de pilaştri şi 1.200 de metri de balustradă ale pieţei face parte dintr-o serie de şantiere pe care Direcţia Serviciilor Tehnice ale Guvernului Cetăţii Vaticanului şi-a propus să le finalizeze în anul 2015. Restaurarea monumentelor de travertin foloseşte materiale produse în laboratoarele companiei Tassullo şi este opera firmelor Italiana Construzioni şi Fratelli Navarra. Astfel, pentru restaurarea şi protejarea durabilă a travertinului împotriva agenţilor atmosferici şi smog a fost creat în laboratoarele de cercetare ale companiei un material specific care a primit denumirea NURAGHE „SPECIALE” .

Intervenţia de restaurare în curs de executare vizează întregul complex monumental conceput şi construit de Bernini: statuile de sfinţi în mărime naturală, coloanele, pilaştrii, fântânile şi obeliscul central al pieţei. Lucrarea ia în considerare toate datele provenite din proiectele lui Bernini,

folosind aportul tehnologic de ultimă generaţie, inclusiv tehnica scanării cu laser, o metodă precisă şi neinvazivă de analiză a materialului.

După o atentă lucrare de calibrare a culorilor şi granulometriei celei mai potrivite pentru restaurarea travertinului, realizată în comun de analişti, restauratori şi laboratorul R&S Tassullo, a fost creat un eşantion de mortar cu caracteristicile dorite. Acesta a fost trimis spre analiză laboratoarelor ştiinţifice ale Muzeului Vaticanului, care l-au validat ca fiind cea mai bună variantă existentă pentru restaurare.

Mortarul creat de Tassullo, NURAGHE „SPECIALE” este adecvat refacerii şi conservării elementelor de piatră. Testat special pe travertin, nu prezintă fenomene de contracţie şi este rezistent la cicluri de îngheţ-dezgheţ, udare-uscare şi şocuri termice. Se amestecă numai cu apă, în proporţia de cinci litri/sac. Caracteristica produsului este varul hidraulic natural FENIX NHL5, cu conţinut foarte redus de săruri hidrosolubile şi, în consecinţă, capabil să reducă drastic formarea eflorescenţelor saline şi a fenomenelor de degradare estetică şi mecanică asociate acestora.

Datorită granulometriei de maximum 4 mm, Nuraghe poate fi aplicat pe orice suprafaţă de zidărie din piatră unde sunt cerute înalte caracteristici de inserţie chimică şi un conţinut redus de săruri hidrosolubile, cu garanţia unei intervenţii de protecţie eficace şi durabile.

Tassullo este o companie multinațională care produce de peste 100 de ani materiale pentru toate sectoarele construcţiilor moderne. Produsele companiei sunt apreciate de constructori şi restauratori din toată lumea, calitatea acestora fiind certificată de folosirea în restaurarea unor obiective aflate în patrimoniul umanităţii: Arena din Verona, Piaţa San Pietro din Vatican, Colosseum-ul roman sau clădirea Universității Oxford din Marea Britanie. Printre referinţele naţionale se numără Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni, National Arena sau Monumentul Aviatorilor din Bucureşti.

În cele două centre proprii de cercetare, din Italia şi România, specialiştii companiei lucrează împreună cu profesori de arhitectură şi inginerie de calibru internaţional la proiectarea şi realizarea de soluţii specifice pentru orice exigenţă în domeniul construcţiilor.