SOLUTIA PASSIVE OPTICAL LAN NOKIA REDUCE INVESTITIA IN ORICE RETEA DE COMUNICATIE LA INTERIOR

Passive Optical LAN poate reduce capitalul de investiție inițială, dar și cheltuielile operaționale într-un Data Center. Și asta datorită unui singur factor: reducerea spațiului necesar instalării echipamentelor active.

POL are nevoie de mai puține cabluri, mai puțin spațiu în rack, elimină switchurile de distribuție LAN, dar și patchpanelurile tradiționale. Limitarea pe cupru la cei 100 metri (traseu plus patchuri) încarcă cablările standard cu rackuri suplimentare, iar odată cu acestea surse de alimentare, aer condiționat, canale speciale de cabluri. Spațiu economisit prin eliminarea acestor echipamente poate fi utilizat mult mai productiv.

Prin utilizarea echipamentelor de tip GPON, utilizate în general în distribuția de fibră optică tip FTTh (Fiber-To-The-Home), acum pot fi folosite și în configurarea comunicației într-un data center sau unui centru de colocație de date.

Dacă observăm, pe măsură ce trece timpul cablurile de cupru ajung să fie înlocuite cât mai des cu cablurile de fibră optică. Asta se datorează nu numai costurilor reduse, dar și avantajelor fibrei optice: imună la interferențele electromagnetice, bandă nelimitată de transmisie sau dimensiunea  redusă.

Reduceri de costuri cu alimentarea electrică

Mai putine echipamente înseamnă mai puțin consum de energie, nu numai pentru alimentare dar și pentru răcirea echipamentelor pe timp de vară. Deținătorii spațiilor tehnice, centre de colocație, data centere, etc., știu că un element extrem de important luat în calcul sunt cheltuielile cu energia electrică, dar și cu investiția în echipamentele speciale de răcire. În același timp sunt luate in considerare și investiții importante în elementele de backup: UPS-uri, baterii, generatoare, etc.

Commscope estimează într-un studiu de caz, că economiile pot fi considerabile, estimând o reducere de 39% pentru o singură clădire și până la 41% pentru mai multe clădiri.

După cum arată diagrama CommScope, un centru de date tipic (sus) folosește trei tipuri de conexiuni pentru trei clase de date (voce, date și video). Adoptarea GPON (partea de jos) înlocuiește această segmentare cu un singur cablu optic Single Mode, implementând conexiunile pe fibră optică. Switchurile și conectările către porturi sunt eliminate la nivelul dulapului (IDF) cu splittere optice fără alimentare cu energie electrică. Un singur șasiu GPON, ar putea susține până la 4.608 de utilizatori pe o singură fibră cu un raport divizat 1:64, în timp ce implementările obișnuite POL acceptă doar 2.304 utilizatori cu o divizare 1:32. (O rețea cu un raport divizat 1:64 poate suporta până la 64 de unități de rețea optică.)

Concluzionând, echipamentele Fiber-To-The-Home (FTTh) se transformă azi rapid, cu multiple avantaje, în Fiber-To-The-Desk (FTTd)

Perfect pentru Retele WiFi

Dacă ne uităm la o analiză de trafic pentru noile tipuri de comunicații pe WiFi, și acestea sunt în continuă creștere. 1000Mbps aproape că numai este de ajuns, iar limitarea la distanță pe cupru aproape că desfințează optiunea de a realiza o cablare pentru noile tehnologii WiFi.