SENZORI FOTOELECTRICI DIN OTEL INOXIDABIL. MATERIALUL IDEAL PENTRU SIGURANTA PROCESELOR CU STANDARDE DE IGIENA RIDICATE

Sistemele propuse de SICK, care integrează senzori din oțel inoxidabil, reprezintă o soluție fiabilă pentru industrie

 Site-ul statelor federale și Oficiul Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentelor (BVL) din Germania publică în mod regulat avertismente despre produse existente pe piață sau știri despre produse care au fost chemate înapoi în fabrică, din domeniul industriei alimentare – chiar de câteva ori pe săptămână. Una dintre cauzele posibile este contaminarea bacteriană în procesele de producție, transport și ambalare. Un sistem proiectat în conformitate cu standardele de igienă – în special în cazul componentelor de automatizare – poate reduce la minimum riscurile de contaminare a produselor producătorilor.

Senzorii din oțel inoxidabil de la SICK furnizează performanțe excepționale, combinate cu dimensiuni compacte, rezistență la atacuri chimice și termice și impermeabilitate care rezistă în timp. Mai mult, toate tipurile de dispozitive senzoriale optice, de exemplu cele din familiile de produse fotoelectrice, sunt disponibile și în versiuni din oțel inoxidabil (senzori fotoelectrici de proximitate, senzori fotoelectrici de proximitate cu eliminare de fundal, senzori fotoelectrici cu fascicul direct și senzori fotoelectrici retro-reflexivi).

În portofoliul de senzori din oțel inoxidabil de la SICK se regăsesc, de asemenea soluții adecvate pentru:

 • sarcinile tehnologice de protecție și siguranță
 • identificarea produselor și containerelor
 • măsurarea poziției
 • monitorizarea traiectoriei
 • monitorizarea presiunii și temperaturii
 • măsurarea nivelului de soluție
 • inspecția ambalajului și a conținutului acestuia

Aceste soluții oferă cel mai înalt nivel de fiabilitate pentru procesul tehnologic al producătorului și siguranță maximă a produsului din perspectiva consumatorului. În același timp, asigură o funcționare eficientă și continuă chiar și în cele mai grele condiții de aplicare. Sarcinile de automatizare nu trebuie să aibă un impact negativ asupra calității produsului.

Împărțirea zonei de lucru

Senzorii conformi standardelor de igienă „strălucesc” nu numai datorită carcasei lor din oțel inoxidabil, ci și ca urmare a numeroase alte măsuri care garantează cea mai bună rezistență chimică și termică, precum și impermeabilitate. Mașinile și amplasamentele din producțiile critice pentru igienă pot fi împărțite în trei zone de pericol, cu consecințe corespunzătoare pentru componentele care vor fi utilizate acolo.

 1. Zona C este zona care nu intră deloc în contact cu alimentele sau produsele unei mașini. În această zonă senzorii pot fi protejați de huse, de exemplu, sau montați astfel încât să nu poată intra în contact cu alimentele. Prin urmare, în această zonă pot fi folosiți senzori standard.
 2. Zona B este zona unei mașini unde suprafețele externe și componentele zonei de lucru sunt curățate cu agenți de curățare și dezinfectanți. Senzorii și componentele din oțel inoxidabil sunt soluțiile ideale în cazul în care este necesară o proiectare care permite accesul facil și curățarea eficientă a zonei respective.
 3. Zona A – se află în imediata apropiere a produsului. Senzorii suferă procese de curățare și dezinfectare extrem de solicitante. În plus, aceștia trebuie să îndeplinească cerințe speciale cu privire la recomandările, standardele, ordonanțele și reglementările referitoare la igienă. Aceste situații necesită senzori din oțel inoxidabil cu un design igienic, care oferă o protecție maximă împotriva germenilor și riscurilor de contaminare.

Igiena, lanțul de soluții cu senzori siguri

Portofoliul de senzori și accesorii din oțel inoxidabil de la SICK oferă soluții igienice pentru:

 • automatizare flexibilă
 • protecția mașinilor
 • protecția proceselor destinate controlului calității
 • aplicațiile de identificare și monitorizare

Pentru a putea asigura siguranța continuă pe termen lung produselor și proceselor, este necesar să îndepliniți o varietate de cerințe în ceea ce privește: rezistența chimică, rezistența termică, impermeabilitatea și designul structural al senzorilor din oțel inoxidabil. Respectând standardele de piață. Acestea sunt legate între ele precum zalele unui lanț, unde cea mai slabă verigă va determina proprietățile senzorului sau a soluției sistemului pentru aplicații care respectă standardele de igienă.

Selectarea și prelucrarea materialelor, proiectarea mecanică, implementarea standardelor comerciale, funcționarea într-un mediu igienizat precum și funcționalitatea automatizării sunt toate luate în calcul în cazul senzorilor din oțel inoxidabil de la SICK, care beneficiază de o expertiză vastă în domeniile alimentelor, băuturilor și producției farmaceutice.

Senzorii din oțel inoxidabil de la SICK, într-o varietate de game și familii, pot fi găsiți în oferta COMPEC. Un exemplu de senzor regăsit frecvent în industria alimentară îl reprezintă senzorul fotoelectric de proximitate (Nr. stoc RS: 701-8780 / Cod de producător: WTB4S-3P2162V), ideal pentru detectarea fiabilă a obiectelor de dimensiuni mici, transparente și cu suprafețe care reflectă foarte bine undele. Este compact, robust și proiectat să reziste la procedurile agresive de producție, curățare și dezinfectare. Acesta poate fi configurat să detecteze obiecte într-un interval de la 0 la 350 mm datorită butonului dedicat, amplasat într-o zonă ușor accesibilă pe partea superioară a senzorului. Dispune de un indicator LED de stare și este proiectat cu un sistem de prindere de tip șurub-piuliță pentru o fixare fermă. Bariera de senzori fotoelectrici cu fascicul direct (Nr. stoc RS: 741-7644, Cod de producător: VS/VE18-4P3140V) este ideală pentru detectarea prezenței produselor, cu o raza de detecție de la 0 la 18 m. Atât senzorul emitor, cât și senzorul receptor au un design cilindric, cu filetare exterioară pe care sunt montate două piulițe. Acestea ajută la montajul inițial al senzorului în poziția dorită. Filetul exterior al senzorului este de M18. Senzorii pot fi

utilizați împreună cu diferite accesorii de prindere care se pot achiziționa separat, la cerere. Senzorul fotoelectric retro-reflexiv (Nr. stoc RS: 184-6317 / Cod de producător: 1084103) care dispune de o  carcasă din oțel inoxidabil (316L), de alezaje străpunse și filetate M3  pentru prindere și de ecran frontal acoperit pentru o rezistență mai mare la zgâriere este ideal pentru utilizarea în medii dure sau, de exemplu, pentru aplicații cu standarde estetice și igienice ridicate (industria alimentară, industria farmaceutică etc.) Acesta dispune de protecție IP67 și operează între -25 și +55°C. Semnalul de ieșire este de tip PNP iar domeniul de măsurare este de la 0,07m până la 5 m.

Industriile care produc produse alimentare, farmaceutice sau produse care intră în contact direct cu utilizatorul final trebuie să respecte anumite standarde de igienă, mai precis trebuie să proiecteze și să dezvolte aplicații care se bazează pe anumite materiale ușor de curățat și dezinfectat. Senzorii din oțel inoxidabil sunt ideali pentru astfel de industrii, iar familia de senzori fotoelectrici de la SICK satisface majoritatea nevoilor pentru aplicațiile de acest fel, aducând un plus de performanță datorită fiabilității ridicate și designului robust.

Autor: Niță Emil

Aurocon COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email: compec@compec.ro

Site: www.compec.ro