Cea de a 8-a editie a Concursului Saint-Gobain Gypsum International Trophy a avut loc pe 8 iunie in incinta Muzeului National Maritim, la Londra, in atmosfera vibranta a unui oras ce inca pastra aerul festivitatilor regale dedicate aniversarii Reginei Marii Britanii si pregatea oficierea Jocurilor Olimpice 2012.
La eveniment au fost prezenti peste 350 de invitati – personalitati importante din lumea internationala a constructorilor si arhitectilor, editorialisti, alaturi de reprezentanti ai comunitatii Saint-Gobain din peste 30 de tari ale lumii. Au avut ocazia sa se intalneasca la cel mai mare eveniment „Gypsum Trophy” organizat vreodata, sa interactioneze si sa se familiarizeze cu cele 66 de proiecte competitoare. In plus, fiecarui participant i-a fost inmanat un premiu de recunoastere pentru clasarea in faza internationala a concursului.
Pentru Saint-Gobain – Rigips Romania cea de a 8-a editie a concursului a fost marcata de castigarea Trofeului la categoria Inovatie cu proiectul hotelului „Central Plaza” din Piatra-Neamt. Juriul international a acordat proiectului din Romania cel mai inalt punctaj, resorturile departajarii urmarind criterii clar stabilite ce au vizat in primul rand folosirea inovatoare a sistemelor uscate, dar si maiestria si rapiditatea punerii in opera de catre executant a produselor, functionalitatea si calitatea estetica a designului, implicarea echipei Rigips in specificatiile proiectului.
CASTIGATOR LA CATEGORIA INOVATIE Proiect: Hotel Central Piatra-Neamt Constructor: Pro Instal Grup, reprezentat de dl. Iulian Balint – directorul companiei (al treilea din stanga)
Au fost remarcate in mod deosebit solutiile ingenioase de realizare a peretilor exteriori la extinderea parterului si etajului al 13-lea, prin folosirea sistemelor utilizand placile de ciment Aquaroc™. Aceasta solutie originala a permis rezolvarea tuturor cerintelor generate de renovarea acestui vechi hotel de munte: structura usoara, rezistenta la foc si umiditate, toleranta ridicata la vant puternic, confortul termic si acustic. Datorita usurintei in instalare, peretii exteriori au fost ridicati rapid, iar lucrarile au fost terminate cu 4 luni mai devreme fata de data estimata initial.
Pentru renovarea hotelului au fost folosite numai produse si siteme Rigips®, investitia in materiale de constructii ridicandu-se la aproximativ 1,5 milioane de euro.
A impresionat de asemenea interiorul, care surprinde ochiul prin designul sau spectaculos si prin folosirea inteligenta a luminii calde care transforma si recompune spatiul. Designul si functionalitatea se completeaza intr-un spectacol dinamic de forme curgatoare, respectand in aelasi timp specificatiile tehnice.
Alaturi de proiectul castigator la categoria „Inovatie”, Saint-Gobain – Rigips Romania a inscris in concurs inca doua proiecte de foarte buna calitate, premiate de curand in tara la Anuala de Arhitectura:
Proiectul „Casa Budisteanu” – proiectant: arh. Iulia Maria Stanciu – premiul Anualei de Arhitectura, la sectiunea Restaurare si Reabilitare; constructor: Vlad Group SRL
Proiectul „Crystal Tower” din Bucuresti – proiectant: arh. Adrian Spirescu – premiul Anualei de Arhitectura, sectiunea de arhitectura la Categoria Social Culturale; constructor: AMV Group Construct SRL
Marele Trofeu de la Londra a mers in Elvetia, fiind castigat de Armory Transformation – proiect spectaculos de reabilitare a unei cladiri monument istoric din secolul XIX.
Celelalte proiecte castigatoare, pe categorii, au fost adjudecate astfel:
Gips-carton: Aeroportul din Dublin, T2, Irlanda
Ipsos: Yugoslav Film Archive Museum, Serbia
Constructii comerciale: Piscina Olimpica Aquatics Centre, Regatul Unit al Marii Britanii
Hoteluri/Spitale/Educatie: Centru sanitar, Danemarca
Rezidential: locuinta Saint Jean de Bournay, Franta
Despre Saint-Gobain:
„Compagnie de Saint-Gobain” a fost fondata in 1665, la initiativa lui Jean Louis Colbert, ministrul de finante al lui Ludovic al XIV-lea, fiind astazi unul dintre primele 100 grupuri industriale din lume.
Grupul Saint-Gobain, lider mondial in domeniul Habitat-ului si al materialelor de constructii, cu o cifra de afaceri de peste 42 miliarde de EURO in 2011, este prezent in peste 64 de tari, unde opereaza cu peste 190 000 angajati. Saint-Gobain cerceteaza, dezvolta si ofera solutii inovatoare apte sa ofere cel mai bun raspuns provocarilor critice ale prezentului si viitorului acestui vast domeniu.
In Romania, Saint-Gobain grupeaza cinci societati (Saint-Gobain Construction Products cu diviziile Isover, PAM, Rigips si Weber, Saint-Gobain Glass Romania, Saint-Gobain Abrazivi, MTI Impex Brasov si Brodrene Dahl) cu circa 1000 de angajati si opereaza unsprezece unitati de productie in sase situri industriale localizate in Brasov, Braneşti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare si Turda.
Despre Saint-Gobain Gypsum International Trophy:
Saint-Gobain Gypsum International Trophy este un eveniment unic din industria materialelor de constructie pe baza de gips si unul dintre cele mai importante concursuri internationale de acest gen.
Prima editie a avut loc in anul 1998 cu scopul de a promova arta si tehnica in constructii si de a premia excelenta si inovatia in folosirea produselor pe baza de gips si a sistemelor aferente si de a stimula crearea de solutii capabile sa raspunda marilor provocari ale momentului: eficienta energetica, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea durabila. De atunci, o data la doi ani are loc un astfel de concurs la care sunt invitate sa participe proiectele care folosesc produse ale Saint-Gobain si care au fost finalizate in perioada dintre doua competitii. Dupa o etapa de selectie la nivel national, cele mai reprezentative lucrari sunt invitate sa participe la concursul international, gazduit de capitala tarii castigatoare a Grand Trophy-ului anterior. Evenimentul culmineaza cu premierea celor mai bune proiecte in cadrul unei gale festive la care ia parte si conducerea grupului Saint-Gobain.
Cea de a 8-a editie a Saint-Gobain Gypsum International Trophy a avut loc anul acesta la Londra si a reunit proiecte de referinta din intreaga lume, lucrari ale unor arhitecti celebri, cum ar fi:
Piscina Olimpica, de la Londra, Marea Britanie – arh. Zaha Hadid
Aeroportul din Dublin, Irlanda – arh. Pascall + Watson
Muzeul Militar din Dresda, Germania – arh. Daniel Liebeskind
Centrul de arta Niemeyer din Asturias, Spania – arh. Oscar Niemeyer
Academia de Muzica din Maizières-les-Metz, Franta – Dominique Coulon
Universitatea Humboltd din Berlin, Germania – arh. Huffer Ramin
La Prua Centre din Rimini, Italia – arh. M. Bonizzato