ROMLIFT – 13 ANI DE PERFORMANTA PE PIATA DIN ROMANIA

Înființată în anul 2002, pe baza experiențelor acumulate în domeniul închirierilor de utilaje pe piața din Austria, de către Farkas Casba, compania Romlift comercializează și închiriază utilaje de ridicat și manipulat pentru construcții. Echipa Easy Engineering a stat de vorbă cu Gál István, Director Executiv Romlift pentru mai multe informații în legătură cu piața actuală de închirieri.

Easy Engineering: Cum a crescut compania din punct de vedere economic?

Gal Istvan: În primii ani până în 2008 am avut o creștere foarte mare, atingând un număr de aproximativ 200 de unități pentru segmentul de închiriere. Odată cu criza economică și colapsul din industria construcțiilor, în firma noastră a fost o stagnare destul de consistentă. Din parcul existent am vândut utilaje care au avut o rată mai scăzută de exploatare, însă, de la jumătatea anului trecut, există deja o creștere în ceea ce privește rata de exploatare a utilajelor. De asemenea, în paralel, am reușit să extindem gama de utilaje destinate închirierii care, până în momentul de față, nu existau în parcul nostru.

E.E: Ce probleme aţi întâlnit de-a lungul timpului?

G.I: Considerăm că cea mai mare problemă este încasarea banilor. În general, acest lucru este strâns legat atât de mediul economic, cât și de cel politic din țară. Dacă nu este stabilitate pe plan politic, acest lucru se reflectă imediat în industria construcțiilor. În plus, sunt numeroase proiecte blocate sau neîncepute care atrag neachitare sau amânarea plăților.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

G.I: Încă din experiența anilor trecuți, compania Romlift s-a axat și concentrat pe o singură direcție, aceea a gamei de utilaje din domeniul platformelor, unde fiabilitatea, calitatea și aprovizionarea pieselor sunt foarte bine organizate. În acest mod, pierderile create de defecțiuni datorate exploatării utilajelor sunt în mod semnificativ reduse. De asemenea, la capitolul telehandlere, avem utilaje de la producătorul italian Dieci.

E.E: Aveţi acoperire naţională?

G.I: Da, avem acoperire națională. Sediul central al companiei este la Odorheiu Secuiesc, însă avem parcuri de utilaje în mai multe orașe din țară: Ploiești, București, Iași, Cluj și Timișoara.

E.E: În ce stadiu se află piaţa închirierii utilajelor de ridicat la momentul actual?

G.I: Noi considerăm că această piață este, în momentul actual, în stagnare. Acest lucru, după o creștere ușoară. Suntem, totuși, optimiști cu privire la posibilitatea de creștere. Comparativ cu numărul utilajelor exploatate în Occident, noi am rămas foarte în urmă deoarece, în Occident, nu există lucrări de întreținere sau de construcții la 2,5 metri înălțime unde să se lucreze fără acest tip de utilaje.

romlift text

E.E: S-a modificat profilul clientului în ultimul timp?

G.I: Da, putem spune că s-a modificat în ultima perioadă deoarece avem clienți care au deja o experiență pe piață și sunt buni utilizatori ai utilajelor. Aceștia le folosesc cu profesionalism, în schimb, la scară largă, din nefericire, ne confruntăm cu problema clientului care nu are grijă de utilaj. Acesta consideră că, odată cu luarea utilajului în chirie, valoarea chiriei acoperă toate pagubele și stricăciunile cauzate de utilizator. Acest lucru este greșit. Există o ușoară tendință de modificare, însă încă mai trebuie lucrat foarte mult și trebuie, de asemenea, schimbat profilul utilizatorului în direcția exploatării în mod corect a utilajelor.

E.E: Ce noutăţi aveţi?

G:I: Așa cum am menționat anterior, am extins parcul de utilaje cu modele de care nu am dispus până în momentul de față. De exemplu, am achiziționat un utilaj nou cu braț articulat și cu înălțime de lucru de 25,77 metri, modelul Genie Z80, iar pentru uz intern, avem modelul Genie 4047 DC, utilaj electric tip foarfece, cu înălțime de lucru de 13,75 metri.

E.E: Care sunt planurile de viitor ale companiei?

G.I: Începând cu anul 2013, Romlift a devenit asociată cu firma TVH din Belgia. Dorim, în scurt timp, să devenim cel mai important grup de firme de închiriere din Europa Centrală și de Est.

E.E: Ce estimări aveţi pentru restul anului 2015?

G.I: Dorim să depășim problemele din anii precedenți și, de asemenea, să ne mărim profitul. Numai în acest fel vom reuși să ne atingem obiectivele.