RETEAUA INDUSTRIALA SUB LUPA

Utilizarea maşinilor şi echipamentelor comandate de calculatoare sau de versiunile mai mici mai specializate ale acestora, denumite microcontrolere, a devenit în ultima vreme ceva uzual. Odată cu dezvoltarea internetului, se vorbeşte însă tot mai des de o nouă revoluţie, aşa-zisa industrie 4.0, susţinută de produse precum Advantech sau Brainboxes.

Ce este industria 4.0?

Ideea de industrie 4.0 se referă la utilizarea unor componente moderne care susţin elementele de automatizări, precum şi la posibilitatea de prelucrare şi schimb de date între diferitele maşini şi chiar între blocuri tehnologice întregi. Acest lucru ajută la modernizarea continuă a procesului de producţie, în acest fel putând fi fabricate produse care respectă toate cerinţele clienţilor. Pentru a realiza acest lucru, este necesară comunicarea pe două planuri, vertical şi orizontal, ceea ce permite comunicarea continuă şi schimbul de informaţii între diferitele părţi angajate în producţie. În această situaţie, „parte” nu mai este o secţie, nici măcar o persoană din fabrică, ci o anumită serie de produse sau o maşină care răspunde pentru crearea şi prelucrarea acestora.

Un asemenea nivel de comunicare detaliată este posibil datorită aplicării regulilor de funcţionare a lanţului valoric, bazat pe utilizarea unor sisteme cyber-fizice, pe computerizare în cloud şi pe internet-of-things. Sunt necesare însă interfeţe şi echipamente care să permită punerea în practică a acestei idei. Cardurile de comunicaţie compatibile cu diferite tipuri de magistrale, modulele industriale, cablurile de conectare sau interfeţele moderne sub formă de PC-uri tip panou uşoare şi eficiente sunt doar câteva dintre echipamentele care, în viitorul apropiat, vor deveni standard şi vor fi responsabile pentru controlul liniilor de producţie.

Fluxul de informaţii pe vertical

Transferul de acest tip este unul bidirecţional (aşa-numitul duplex), ceea ce permite transmisia şi recepţia simultane şi utilizarea ulterioară a informaţiilor. În acest caz, comunicarea se realizează între diferitele componente şi secţia tehnologică, formată din ingineri, care se ocupă de interpretarea datelor. Pentru aceasta sunt însă necesare carduri de comunicaţie care funcţionează cu diferite tipuri de magistrale. În prezent, una dintre cele mai populare este magistrala PCI Express, suportată de cardul Brainboxes IX-100, prevăzut cu sisteme de protecţie la supratensiune. În plus, acesta este compatibil cu sisteme precum Linux sau Windows, de aceea integrarea cu o reţea existentă nu ar trebui să constituie o problemă.

În fazele următoare ale dezvoltării industriei 4.0 va fi posibil schimbul de date în mod direct cu persoanele de decizie. Sistemul integrat prelucrează singur informaţiile şi propune opţiunea cea mai bună în momentul respectiv sau mai multe moduri de acţionare, la alegere.

Fluxul de informaţii pe orizontală

În acest caz, este vorba tot de o comunicare bidirecţională, dar care se desfăşoară între maşinile care participă activ în procesul de producţie, pe de o parte şi sistemul de operare utilizat de firma respectivă, pe de altă parte. Astfel, datele ajung în cloud, cu ajutorul căruia sunt disponibile în orice loc din lume, singura condiţie fiind deţinerea unui echipament cu acces la reţeaua internă a întreprinderii.

Convertoarele şi modulele industriale, componentă importantă a industriei 4.0

Una din premisele de bază ale industriei 4.0 este posibilitatea unui schimb continuu de informaţii, de aceea este nevoie ca diferitele părţi ale acestui „dialog” să poată ca, mai întâi, să le colecteze şi, ulterior, să le transmită mai departe. Astfel, apare necesitatea utilizării internet-of-things, adică a conceptului conform căruia echipamentele conectate la reţea, cu un acces mai mult sau mai puţin limitat, pot colecta date despre funcţionarea proprie, pe care apoi să le trimită în cloud.

Acest lucru nu doar că facilitează procesul de producţie, dar permite şi comunicarea într-un mod simplu cu partenerii de afaceri. Pentru a beneficia de această tehnologie este însă nevoie de convertoare şi module de intrare/ieşire, care se conectează la echipamente. Merită recomandat convertorul ADAM-4520-EE, care este protejat de o carcasă rezistentă din material ABS.

Tot mai populare devin şi calculatoarele industriale, care pot prelucra cantităţi mari de date şi sunt rezistente la mediul agresiv din halele industriale, murdărie sau umiditate. Aceste calculatoare sunt echipate cu memorii Flash moderne şi rapide, pe care este instalat sistemul de operare ales de client, dar şi alte aplicaţii utile. O soluţie interesantă în această privinţă este calculatorul industrial HARTING 2095000000300 echipat cu conector Ethernet şi memorie Flash de 32 GB. Clasa de etanşeitate IP67 asigură o protecţie excelentă împotriva murdăriei şi a umidităţii.

Conceptul industriei 4.0 presupune conectarea echipamentelor într-o singură reţea, astfel încât acestea pot fi alimentate dintr-o singură sursă. Tehnologia Power over Ethernet vine în sprijinul unor asemenea soluţii, folosind pentru aceasta acelaşi cablu de reţea, prin care sunt trimise informaţii între diferitele echipamente de reţea. Astfel pot fi reduse costurile legate de instalaţia electrică. Merită recomandat Switch PoE ANTAIRA LNP-0500G-24, echipat cu carcasă metalică şi 5 porturi de acces.

 

Info:

Transfer Multisort Elektronik

+40 356467401

tme@tme.ro