Solid state relays with wiring.

RELEE CU SEMICONDUCTOARE SSR VS RELEE MECANICE

Cea mai întâlnită comparație făcută între releele cu semiconductoare și cele mecanice are la bază doi factori cheie: viteza operării și durata generală de viață. După cum vom vedea versiunile DDR depășesc releele mecanice la ambele criterii datorită lipsei de componente în mișcare într-un SSR, aceasta însemnând că poate lucra mai repede și poate avea o durată de viață mai mare, fără a avea nevoie de înlocuire. În ciuda acestei reguli generale, pot exista însă aplicații și medii specifice în care releele mecanice rămân opțiune mai potrivită, fiind preferabile față de releele SSR. Datorită faptului că SSR utilizează la bază lumina sau / și senzori pentru a transfera semnalul, față de o mișcare fizică în cazul releelor mecanice, comutarea între pornit și oprit poate fi realizată cu câteva ordine de mărime mai rapid.

Avantajele specifice de aplicație ale releelor SSR sunt:

  • Uzură foarte reducă în timp, crescând longevitatea;
  • Releele electromecanice, cu componente în mișcare vor necesita înlocuire;
  • Operare silențioasă;
  • Abilitatea de a efectua de înaltă frecvență / extrem de rapide;
  • Consum energetic tipic mult mai mic decât releele electromecanice;
  • Fără potențial de scântei. Acest lucru este important în unele medii cu potențial exploziv;
  • Risc redus de ratare a contactului;
  • Fără risc de contacte accidentale multiple.

Releele SSR pot fi produse cu dimensiuni mai compacte și mai mici decât releele electromecanice Pentru a îndeplini acțiunile sigur, lin și rapid, fără vreo acțiune mecanică, SSR se bazează pe un număr de componente de bază. Acestea pot include o varietate de elemente de comutație cu semiconductoare, precum fotocuploare, diode, tranzistoare, tiristoare și altele.

Deși au o serie de avantaje clare, releele SSR aduc totuși și o serie de dezavantaje, dintre care menționăm:

  • Reducerea randamentului global în termeni de tensiune efectivă transferată;
  • Va exista întotdeauna o ,,scurgere” de curent atunci când releul SSR se presupune a fi în poziția deschis. Acest lucru îl va face de neutilizat în numeroase tipuri de deconectare de siguranță, deoarece ele pot încă transfera curent la tensiuni mari chiar în poziția ,,oprit”;
  • Vulnerabilitate de a fi declanșat de un vârf de tensiune de durată foarte mică, ,,ignorat” în mod tipic de un releu electromecanic;
  • Potențial ridicat de supraîncălzire; unele configurații pot necesita răcire externă;
  • Prețul SSR are tendința de a fi mai ridicat decât cel al releelor electromecanice.
Solid state relays with wiring.

Relee SSR prezente in oferta COMPEC:

Nr. stoc RS 291-2371; Cod producător CX240D5

Releul SSR prezentat oferă o valoare excepțională a curentului nominal de 5A, gama de relee putând comuta între 48 și 660Vrms. Capacitatea de intrare-ieșire este de 10pF. Domeniul temperaturii de operare de la -30 la +80°C, iar dimensiunile sunt de 33mm x 7,6mm x 43,1mm.

Nr. stoc RS 696-1241; Cod de producător ASSR-1218-003E

Familia de relee SSR MOSFET constă dintr-o diodă cu emisie luminoasă (LED) și detectorul format dintr-o matrice de diode fotovoltaice de mare viteză și circuitul de comandă pentru comutația pornit/oprit a două MOSFET-uri de înaltă tensiune.

Nr. stoc RS 165-8139; Cod de producător PVA3055NPBF

Seria de relee PVA30 reprezintă soluția cu semiconductoare, normal deschis, un singur pol, pentru înlocuirea releelor electromecanice utilizate pentru aplicații generale de comutație a semnalelor analogice. Seria PVA utilizează pentru comutația de ieșire MOSFET-uri HEXFET de la International Rectifier, comandate de un circuit integrat generator fotovoltaic. Comutația de ieșire este controlată de lumina emisă de un LED GaAlAs, care este izolat optic de generatorul fotovoltaic.

Nr. stoc RS 888-6843

Dispozitivul prezentat acoperă o plajă largă de aplicații, oferind o procesare extrem de precisă, în special pentru semnale de cuplare și pentru sarcini de comutație de până la 250 V/16 A într-o plajă de temperatură de la -40 la +75°C. Lățimea mică de numai 6,2mm este excelentă pentru aplicații în spații înguste. De asemenea este disponibil cu conexiune cu arc pentru zone cu vibrații puternice.

Autor: Bogdan Grămescu

 

Aurocon COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi