PUNCT DE GRAVITATIE

Am citit recent un lucru interesant, și anume că oamenii de știință au calculat intervalul de timp dintre luarea unei decizii în minte și execuția acesteia în realitate. Concluzia surprinzătoare a fost că acest interval ajunge undeva la 10 secunde. În alte cuvinte, de când se ia o decizie, de exemplu să se mute un ac dintr-un punct în altul, procesul de decizie are loc cu 10 secunde înaintea acțiunii. Adevărat sau nu, pare un lucru desprins din filmele science-fiction. Bineînțeles, nu putem spune că ducem lipsă nici de science, nici de fiction pe meleagurile noastre. Cu un surplus de ficțiune, desigur.

Să faci cât mai mult cu cât mai puţin, să fii eficient, să stai în faţă, sa nu cedezi şi să fii primul. Oare cât de des se aud aceste fraze în zilele noastre? Poate chiar prea des. Mereu când aud aceste lucruri nu mă gândesc neapărat la oameni, ci mai degrabă la roboţi şi la filme cu maşini foarte eficiente care lucrează la unison şi care construiesc ceva măreţ. Apropo de roboţi şi scenarii de filme science-fiction, am citit mai demult ceva interesant, un posibil scenariu (pozitiv) despre cum va fi lumea în viitor, sau cum ar trebui să evolueze lucrurile într-o direcţie bună. Astfel, în viitorul nu foarte îndepărtat, nu va mai munci nimeni. În schimb vor munci roboţii, iar oamenii vor călători tot timpul. Transportul va fi efectuat pe şosele speciale, dotate cu mecanisme de captare a energiei degajată de Pământ, iar toate vehiculele vor circula cu ajutorul unor dispozitive speciale pentru captarea energiei degajată de acele mecanisme. Foarte interesant şi în acelaşi timp plauzibil.

Ceea ce se află dincolo de cunoștințele noastre va rămâne necunoscut dacă nu va fi explorat. Știința avansează în fiecare zi în noi moduri la care nici nu ne-am fi gândit. Lumea de astăzi nu mai seamănă deloc cu cea de acum 30 de ani. Pentru a sparge tiparele este imperativ necesară o incursiune în necunoscut, iar pentru a descoperi lucruri noi trebuie să renunțăm la cele vechi. Să recunoaștem, necunoscutul este ca un punct de gravitație, cu cât este mai mare cu atât atracția este pe măsură.

 

Cu bine,

Editor Șef

Ciprian Rotaru