Arduino reprezintă unul dintre cele mai mari și mai cunoscute branduri pentru proiectele educaționale și DIY la momentul actual. Compania se bucură de o comunitate online numeroasă, de peste 30 de milioane de utilizatori activi [1], care oferă suport tehnic, dezvoltă proiecte ingenioase și aduc valoare adăugată companiei. Totuși, din dorința de inovare și extindere a domeniului de activitate, anul acesta Arduino lansează noua placă de dezvoltare Portenta H7, din seria PRO, destinată aplicațiilor industriale care necesită un microcontroler performant într-o amprentă fizică redusă.
Portenta H7 este concepută pentru utilizatorii profesioniști care doresc să dezvolte rapid hardware robust, potrivit pentru aplicații industriale. Cu modul WiFi încorporat și capacitatea de a rula Python și JavaScript în configurația de bază, placa este ideală pentru aplicații IoT sau AI. Aceasta dispune de un microcontroler STM32H747XI pe 32 de biți care utilizează atât un ARM Cortex M7 la 480 MHz, cât și un M4 la 240 MHz. Cele două nuclee pot funcționa independent, astfel încât un nucleu să ruleze Python interpretat, în timp ce celălalt rulează cod compilat în Arduino IDE. Când trebuie să lucreze împreună, nucleele pot comunica între ele prin RPC (Remote Procedure Call).
Conectorul USB a fost actualizat la unul de tip C iar pe spatele plăcii se poate observa un conector cu densitate înaltă de 80 de pini, pe lângă amprenta clasică de pini de pe lateral. Conform fișei tehnice a plăcii de dezvoltare, conectorul de pe spate este de la Hirose (Cod producător: DF40C-80DP-0.4) și se regăsește în oferta Aurocon COMPEC cu Nr. stoc RS: 772-6737.
Probabil una dintre cele mai interesante caracteristici ale Portenta H7 este posibilitatea de a conecta un monitor extern pentru a construi un computer dedicat cu o interfață de utilizator. Acest lucru este posibil datorită unității grafice integrate pe procesorul STM32H747, Chrom-ART Accelerator™. Pe lângă GPU, IC-ul include și un encoder și decodor JPEG dedicat.
Modelul de bază are 8 MB SDRAM și 16 MB NOR flash, dar poate fi comandat personalizat cu până la 64 MB SDRAM și 128 MB memorie flash pentru a satisface cerințe de proiectare mai complexe. De asemenea, este posibilă și personalizarea părții hardware, respectiv ștergerea diferitelor interfețe de pe placă cum ar fi modulul de conexiune la rețea sau cipul criptografic NXP SE050C2. Utilizatorii pot rula cod din Arduino, precum și Python, Javascript și Tensorflow Lite.
Arduino intenționează să extindă familia Portenta cu mai multe produse concepute pentru a oferi putere de calcul cu tehnologii complexe într-o amprentă mică. Placa de dezvoltare Portena H7 se regăsește în oferta Aurocon COMPEC cu Nr. stoc RS: 201-1441 cu un număr suficient de bucăți pe stoc și livrare gratuită. Accesați ro.rsdelivers.com pentru mai multe detalii.
[1] Emilio, Maurizio Di Paolo (2020-02-04). “Open-source HW in the Modern Era: Interview of Arduino’s CEO Fabio Violante”. EE Times Europe. Retrieved 2020-06-23.
Autor: Niță Emil Ionuț
Aurocon COMPEC SRL
Tel: 021 304 62 33
Fax: 021 304 62 34
Email: compec@compec.ro
Site: www.compec.ro
Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi