PASSIVE OPTICAL LAN, ALTERNATIVA MODELELOR TRADITIONALE DE RETEA

Odată cu creșterea nevoilor de lațime de bandă din cauza unor lucruri precum Wi-Fi 6 și aplicații video, construcția unei rețele precum POL poate oferi avantaje de protecție a investitiilor pe termen lung.POL poate reduce cheltuielile de exploatare, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere al puterii / răcirii.

Datele sau aplicatiile in rețeaua de Ethernet sunt întotdeauna în schimbare, cu toate acestea, există câteva tehnologii pe care le-am folosit de zeci de ani, care nu sunt afectate de provocările creșterii lățimii de bandă și a densității dispozitivelor. Într-adevăr, serviciile noi, cum ar fi Wi-Fi 6 determină nevoia de mai multă lățime de bandă, în special pe backhaul. Cablurile Ethernet din cupru sunt un exemplu excelent în care o tehnologie excelentă începe să se incurce în limitele dure ale fizicii. Pentru a atinge viteze de 10 Gigabit trebuie să aveți grijă excesivă cu cabluri groase, mai puțin flexibile și cu limite de distanță de 100 de metri pentru sistemele de cablare instalate corect (Cat6a sau Cat7). Cu lățimea de bandă crescând la 40Gbps și 100Gbps și nu numai, devine o problemă despre modul în care dezvoltam rețelele care merg înainte, în special în construcții noi. Nimeni nu vrea să cheltuiască mai mult pentru modernizarea cablului de rețea a unei clădiri, deoarece nevoile de lățime de bandă vor depășii capacitatea sa limitată.

Una dintre alternativele de astăzi este numită reteaua Passive Optical LAN. POL este un subset de tehnologie de rețea optică sub umbrela mai mare a rețelei optice pasive (PON). Aceste tehnologii sunt testate și au fost utilizate de mult timp, în mare parte în fibre pentru instalațiile de acasă (FTTh), instalații de metrou și instalații mari de campus. Nu vom intra în toate variațiile retelelor PON, există un tablou derutant, dar, în schimb, va limita discuția la cazurile POL pentru rețeaua unei companii. POL în sine a fost în jur de destul de mult timp, dar niciodată nu a decolat cu adevărat, însă există motive să credem că acum POL ar putea deveni o alternativă excelentă la design-urile tradiționale pentru retelele companiilor de interior.

Haideți să ne gândim puțin la ceea ce înseamnă POL. POL folosește cabluri optice pasive, fibre tip Single Mode. Pasiv înseamnă că numai sursa și receptorul necesită alimentare cu energie electrică. Splitterele optice între ele nu sunt alimentate, ceea ce le face mai puțin costisitoare, mai puțin predispuse la defecțiuni și nu necesită backup-uri ale bateriei. În plus, acestea pot economisi energie electrica, considerabilă față de soluții active clasice. Rețelele POL pot fi utilizate în mai multe scopuri, cum ar fi transportul de date, video și servicii de telefon pe lungimi de undă separate ale aceluiași cablu optic.

Prima întrebare pe care majoritatea oamenilor o pun atunci când înțeleg POL este un simplu „de ce” în timp ce se uită la legăturile optice disponibile intre echipamentele de agregare din campus. Răspunsul la acesta se reduce la un sistem optic mai simplu, la actualizare și fiabilitate. Rețelele POL nu au defecțiuni asociate transceiver-urilor optice conectabile, care sunt atât scumpe, cât și fragile. În cele din urmă, rețeaua POL se upradeaza, inlocuieste sau modifica dintr-un singur loc, cu mult peste ceea ce se poate face cu cupru, cu noi viteze disponibile și cu costuri minime în comparație cu proiectările tradiționale de rețea pe cupru.

Există și mai multe. În mediile corozive sau de exterior, POL oferă o alternativă impermeabilă la intemperii, aer sărat, etc.. În plus, POL poate fi utilizat la distanțe de până la 20 km. Acest lucru face ca POL să fie o alegere excelentă pentru administrarea unui campus pentru conectarea clădirilor, configurarea securității video și conectarea Wi-Fi la nivel de campus. POL facilitează instalarea și menținerea pe termen lung a acestor funcții. De asemenea, companiile sunt din ce în ce mai conștiente de eficiența operațională. Rețeaua POL, datorită naturii sale simple este mult mai ușor de administrat, chiar și într-un campus mare. Companiile care iau în considerare POL ar trebui să selecteze un furnizor care vinde atât soluția POL, cât și soluția Ethernet și are gestionare sub un singur producător. Sau să selecteze un furnizor POL care a făcut integrarea necesară cu soluția de rețea Ethernet existentă, dacă este cazul.

Cele mai tari obiective pentru POL sunt, în general, construcții noi și structuri istorice. Pentru o nouă construcție, planificarea și instalarea unei rețele de fibre optice care ar trebui să aibă o viață funcțională de zeci de ani este o alegere ușoară. Pentru structurile istorice în care nu pot exista modificări sau extrem de minime ale structurii, POL oferă o viață lungă și o cablare cu o amprentă destul de mică pentru a minimiza compromisurile care trebuie luate.  Dintr-o perspectivă verticală, instituțiile de învățământ, hotelurile, spitalele și marile campusuri corporative sunt toți candidați buni pentru POL. Chiar dacă reamenajarea clădirilor nu este o opțiune, cazurile de utilizare în interior și în campusul larg pentru POL sunt extrem de convingătoare. Clienții din diverse industrii apreciază merite diferite față de POL. De exemplu, în campusurile universitare, există medii provocatoare, inclusiv dormitoare, birouri, biblioteci, cantine și laboratoare. Cu POL, toate serviciile pot fi grupate într-unul singur. În spatiile hoteliere, televiziunea prin cablu poate fi transportată, precum și servicii de date și telefon. POL este eficient în utilizarea spațiului și a energiei, ceea ce îl face atractiv pentru campusurile și clădirile mari.

Companiile ar trebui să investigheze POL ca o alternativă la proiectările tradiționale, ca o modalitate de a introduce economii pe termen lung pentru creșterea nevoilor de lățime de bandă, eficiențe operaționale mai mari și costuri de operare mai mici.