MODELE DE CONECTORI PENTRU FIBRA OPTICA. CUM SA ALEGEM CORECT CONECTORII DE FIBRA OPTICA DIN MEDIUL EXTERIOR?

Mențineți integritatea conexiunii cu fibră optică a aplicației dumneavoastră cu ajutorul conectorilor fiabili și potriviți mediului industrial și exterior

Fibra optică devine mai răspândită și utilizată ca niciodată. Acest tip de conexiune oferă transferuri și comunicații foarte fiabile de mare viteză a datelor, pentru o gamă largă de aplicații. La fel de important ca și cablul de fibră optică folosit este să alegeți cei mai potriviți conectori, lucru care poate să devină cu adevărat provocator în unele situații.

Există numeroase tipuri de conectori  pentru fibrele optice, printre care cele mai folosite sunt: SC (conector standard), ST (conector cu baionetă) și LC (conector standard miniaturizat, cu clemă). Cel mai frecvent utilizat este conectorul LC, deoarece este mult mai compact decât celelalte două. Ceea ce îl face potrivit pentru aplicațiile cu spațiu limitat și de asemenea, pentru că oferă o conexiune sigură prin intermediul unui sistem de blocaj cu clemă, prin urmare există șanse mai mici ca fibra să se deconecteze accidental.

Conexiune simplă sau dublă?

Conectorii LC de fibră optică sunt disponibili în opțiuni cu conexiune simplă („simplex”) sau dublă („duplex”). Ce înseamnă asta? O fibră optică cu o conexiune simplă are o singură fibră de sticlă sau de plastic și este capabilă să transmită date într-o singură direcție. Acest lucru o face potrivită pentru aplicațiile care au nevoie doar de această capacitate unidirecțională. De exemplu, transmiterea datelor de la un senzor într-un sistem Internet of Things (IoT).

Pe de altă parte, o fibră optică cu conexiune dublă, constă din două fire de fibră și poate transmite date în ambele direcții. Poate fi „semi-duplex”, care poate trimite date într-o singură direcție simultan, sau „full-duplex”, care poate gestiona simultan comunicații bidirecționale – de exemplu, pentru o aplicație de telefonie IP. După cum era de așteptat, cablurile cu conexiune simplă costă mai puțin decât cele cu conexiune dublă, deoarece există doar o fibră și nu două.

Cum rămâne cu conectorii din mediile dure?

Pentru unele aplicații, un conector LC standard va fi mai mult decât suficient, dar fibra optică este din ce în ce mai mult folosită în aer liber în medii mai dure decât înainte. Aici fibrele optice sunt expuse riscului de umiditate, murdărie și praf. Acest lucru poate afecta transmiterea delicată a luminii prin fibră și, prin urmare, utilizarea unei rate mai scăzute de transmitere a datelor sau chiar întreruperea producției.

Fibrele în sine sunt protejate de un strat protector de acrilic, dar conectorii pot fi extrem de vulnerabili la utilizarea în mediul exterior. În situații extreme, apa poate avea acces la conectorul care îmbină două trasee de fibră și apoi poate îngheța. Acest lucru poate provoca deteriorarea fibrei și poate opri orice comunicare.

Conectorii LC standard nu sunt suficient de rezistenți pentru medii dure și nu există nicio garanție că umiditatea nu va intra în conector. O soluție este să folosiți o carcasă personalizată pentru a proteja conectorul, dar aceasta este de obicei o opțiune scumpă.

O metodă mai bună este să folosiți un conector LC robust, cum ar fi seria de conectori 4000 de la Bulgin, care oferă o interfață LC tipică pentru industrie, așa cum este specificat de standardul IEC61754-20. Conectorii de fibră optică din seria 4000, cum ar fi conectorul mamă (Cod producător: PXF4050 și Nr. stoc RS: 176-8835) și conectorul tată (Cod de producător: PXF4051 și Nr. stoc RS: 176-8797) din oferta COMPEC, sunt rezistenți la radiații UV, rezistenți la pulverizare cu sare, rezistenți la îngheț și dispun de certificare IP66, IP68 și IP69K. Acești conectori operează într-o gamă largă de temperaturi de la -25 până la +70ºC, cu o pierdere de putere a semnalului pe conector de maxim de 0,2dB.

Conectorii pentru fibră optică din seria 4000 de la Bulgin oferă performanțe fiabile pentru numeroase aplicații din domeniul civil, aplicații maritime, domeniul aviației și domeniul feroviar. Pentru performanțe ridicate și pentru a avea un sistem cât mai fiabil cu putință alegeți conectorii și cablul de fibră optică  potriviți pentru mediul de unde provine aplicația. Pentru mai multe detalii consultați oferta noastră de conectori pentru fibră optică din Seria 4000 de la Bulgin pe site-ul ro.rsdelivers.com.

 

Autor: Niță Emil

Aurocon COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

 

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi