Problema îi afectează pe toți, de la producători până la clienții finali: lanțul de aprovizionare este în dificultate. Criza planetară din cauza dificultății de a găsi materii prime într-un timp scurt a lovit toate sectoarele, mecanica și construcțiile în primul rând, și nu pare să se încheie pe termen scurt. Prețurile cresc, de asemenea, de la lună la lună, devenind nesustenabile pentru companiile, care deja se luptă să respecte termenele de livrare pentru comenzi. Lucrarea este, dar nu există nicio certitudine a momentului în care va fi finalizată, lucrările publice și private riscă să vadă șantierele blocate și recuperarea lor să fie dificilă.
„Unul dintre primele lucruri care mi-au venit în minte în legătură cu această problemă a fost să reușim cumva să fim mai autonomi, să nu depindem de terți sau cel puțin să nu depindem de terți pentru tot” – ne spun cei de la o companie de demolări din Belarus „Atunci când avem de-a face cu demolări, avem mult moloz de eliminat la fața locului – beton armat, cărămizi, plăci, stâlpi armați etc. – și ne-am întrebat de ce nu lucrăm aceste dărâmături direct la fața locului, astfel încât să poată fi apoi reutilizat? Dar, mai presus de toate, cum se poate realiza concret acest proces? “
Cum au reușit a da viață noua la ceea ce era aparent destinat ca rebut ? Folosind o cupă de concasor BF70.2 – pentru reducerea volumetrică – și o cupă de cernere MB-S18 – pentru curățarea și sortarea materialului la fața locului cu excavatoarele lor. Cu două accesorii și un singur excavator au produs singuri materiale de calitate, gata de refolosire.
Cu utilajele MB Crusher, dărâmăturile în sine devin resursele capabile să mențină șantierul activ, chiar și în absența materialelor, în locuri critice cu acces dificil sau în orașe cu restricții de manipulare și cu emisii de zgomot și praf. Întregul proces are loc la fața locului prin transformarea deșeurilor care sunt zdrobite și selectate pentru a deveni o materie primă secundară excelentă. Un proces util și avantajos din punct de vedere economic, care face compania perfect autonomă, economisind costuri și timp de eliminare în depozitele de deșeuri sau achiziționarea de materiale noi.
Odată transformate, dărâmăturile „curățate” pot fi apoi refolosite pentru alte lucrări, de exemplu ca fundație pentru construirea de noi drumuri. Recent, în Serbia, de la demolarea unei clădiri comerciale vechi, amestecul de cărămizi, beton armat și materiale de demolare a fost folosit pentru construcția fundalurilor străzilor din zonă. Duratele și costurile de transport, eliminare și cumpărare a materialului nou au fost anulate. Toate datorită cupei de concasor BF80.3 MB aplicată excavatorului aflat deja la fața locului.
Pentru a facilita șantierele în procesul de recuperare a materialelor de demolare, un alt instrument util sunt graiferele MB Crusher. „Acestea sunt utilaje agile și practice, excelente atât pentru demolare, cât și pentru manipularea materialului post-demolare”, spune un antreprenor italian. Caracteristica câștigătoare a graiferelor MB Crusher este de fapt sensibilitatea la aderență in apucare: permite o precizie extremă și forța de închidere poate fi crescută progresiv.
Datorită ghearelor interschimbabile și a rotației hidraulice la 360 °, acestea vă permit să gestionați sarcini mari și forme particulare chiar și într-un spațiu mic.
Cu mașinile MB Crusher, avantajele procesului virtuos de recuperare a materialelor de demolare se extind asupra mediului și comunității datorită reutilizării materialelor, care mențin teritoriul în echilibru, utilizării mai mici a vehiculelor către și dinspre zona de demolare, pentru reducerea prafului, zgomotului, emisiilor. Argumente care sunt fundamentale astăzi pentru companiile responsabile care vor să fie apreciate de piața din ce în ce mai conștientă și orientată către economia circulară.