KEMET SERIA R52: CONDENSATOARE IDEALE PENTRU DOMENIUL AUTO ȘI NU NUMAI

Atunci când proiectăm un echipament, indiferent de utilizarea ulterioară a acestuia, este bine să ne procurăm condensatoare de bună calitate. De acestea depinde, într-o mare măsură, durata de viață a echipamentului. Una dintre firmele ale cărei produse sunt caracterizate de cea mai înaltă calitate a fabricației este Kemet. În oferta acestui producător o atenție specială merită condensatoarele anti-interferențe din seria R52.

Condensatoarele cu polipropilenă din seria R52 sunt caracterizate de următorii parametri:

  • Capacitate între 100nF și 22µF
  • Tensiune nominală 310VAC / 560VDC
  • Temperatura de lucru până la 110°C
  • Distanța dintre contacte de la 15mm la 37,5mm (în funcție de capacitate)
  • Respectă standardul în domeniul auto (AEC–Q200)
  • Rezistență crescută la condiții de lucru nefavorabile (IEC 60384-14)

Condensatoarele Kemet sunt construite din două straturi – unul conductor și altul izolant, care formează împreună un cilindru aplatizat. Pe ambele părți ale acestuia se află plăci metalice, de care sunt fixate contactele. Întregul este montat într-o carcasă din plastic.

Carcasa în sine a condensatoarelor din seria R52 este demnă de atenție datorită dimensiunilor. De exemplu, față de modelul mai vechi din seria F862 cu capacitatea de 0,47µF și o distanță dintre contacte de 15mm, condensatorul din seria R52 este cu până la 86% mai mic.

Condensatoarele R52, la fel ca alte produse marca Kemet, sunt supuse unor numeroase teste, care confirmă fiabilitatea acestora în orice condiții. Pe baza acestor teste, putem observa că noua serie de condensatoare este caracterizată, printre altele, de o rezistență excelentă la condiții externe nefavorabile. Testele de scădere a capacității sunt prezentate în graficul de mai jos. 

Testele efectuate în condiții de 85°C, la o umiditate de 85% arată că scăderea maximă a capacității condensatorului se situează în intervalul 6-8%, iar în medie este de 2-4%.

Trebuie remarcat și curentul maxim de încărcare al noilor condensatoare. În timpul testului a fost verificată valoarea curentului de încărcare în funcție de frecvența și capacitatea condensatorului. Testul a fost efectuat la temperatura de 25°C. La anumite capacități, curentul de încărcare sub frecvența de 1kHz este mai mic de 1A, însă după depășirea 1KHz, curentul este întotdeauna mai mare de 1A. Rezultatele sunt prezentate în graficul:

Folosirea condensatoarelor Kemet în domeniul autovehiculelor și al electromobilității

Unul dintre domeniile în care pot fi utilizate cu succes condensatoarele din seria R52 este cel al auto. Dispozitivele electronice montate în vehicule trebuie să fie caracterizate de o mare durabilitate. Mai mult, fiecare element, inclusiv condensatorul, trebuie să fie rezistent la condițiile de drum nefavorabile.

Convertoarele și invertoarele folosite în vehiculele electrice trebuie, de asemenea, să prezinte o excelentă fiabilitate. Aceasta este influențată, printre altele, de durata de încărcare a bateriilor. În cazul acestora, condensatoarele din seria R52 pot contribui la creșterea eficienței produselor.

Condensatoarele R52 în aparatele radio, TV și electrocasnice

Condensatoarele R52 pot fi utilizate și în industria aparatelor radio, TV și electrocasnice. În acest tip de echipamente, sistemele de alimentare sunt proiectate de la bază. Acest lucru este necesar dacă dorim să asigurăm o înaltă eficiență a echipamentului și să menținem continuitatea producției. De exemplu, o pregătire corespunzătoare a componentelor electronice pentru producția de aparate radio și TV necesită punerea în funcțiune în prealabil a acestora. Acest proces este realizat, cel mai adesea, în paralel cu montajul principal. Toate componentele trebuie să ajungă pe linia de producție la momentul potrivit, iar calitatea acestora nu poate lăsa loc la îndoieli.

Soluții ideale pentru electronică

În producția de echipamente electronice importantă este dimensiunea acestora, prin urmare este esențial să fie utilizate componente cu dimensiuni cât mai mici. După cum susține Kemet, utilizarea produselor sale permite economisirea, în medie, a 41% din spațiul de pe placa cu circuite imprimate PCB (datele se referă la sursele de alimentare). Economisirea spațiului pe placa PCB va permite și în viitor obținerea unui alt tip de avantaje. O placă mai mică va permite economisirea spațiului de depozitare, care este și el foarte important în procesul de optimizare a procesului de producție.

Contoare de energie cu condensatoare Kemet

Contoarele de energie sunt un alt produs care trebuie să funcționeze cu cea mai mare precizie și în mod continuu. Utilizarea condensatoarelor de la firma Kemet permite crearea unor echipamente de înaltă calitate, rezistente la orice tip de factori externi. În plus, dimensiunea acestora permite reducerea dimensiunilor plăcii cu circuite imprimate în medie cu 38%.

Producția de aparate de măsură și control

Orice aparat de măsură și control (indiferent dacă este vorba de un multimetru digital obișnuit sau de un calibrator profesional trebuie să fie caracterizat de o precizie cât mai înaltă a măsurătorilor. Pentru a asigura acest lucru, producătorii de aparatură trebuie să proiecteze în mod corespunzător circuitele de măsurare ale echipamentelor mai sus amintite. Cu cât este mai înaltă calitatea componentelor, cu atât mai ușor este să obținem efectul intenționat și precizia echipamentelor finale.

Rezumând, condensatoarele din seria R52 oferite de Kemet sunt caracterizate de proprietăți excelente și dimensiuni reduse. Astfel, pot fi utilizate în foarte multe aplicații și sunt eficiente chiar și în cele mai exigente condiții.

www.tme.eu