Invenţii celebre

V-aţi întrebat vreodată care a fost geneza echipamentelor pe care le folosim zi de zi? Este foarte interesant să privim cum aceste mici invenţii au marcat evoluţia omenirii de-a lungul anilor. Easy Engineering face un pas în trecut şi dezvăluie câteva secrete.

Lanterna – “Sa fie lumina!”

“Să fie lumină” – Lanterna a fost inventată în anul 1898 de către Joshua Lionel Cowen, iar citatul biblic “Să fie lumină” a fost amplasat pe coperta catalogului din anul 1899 – Eveready, făcând publicitate invenţiei. O lanternă, prin definiție, este o lampă de dimensiuni mici şi portabile, de obicei, alimentată cu baterii.

Joshua Lionel Cowen a fost proprietarul companiei americane producătoare de baterii Eveready. Acesta a abandonat compania pentru a-şi urmări adevărata lui pasiune pentru trenuri. Cowen a fost un inventator, dezvoltând chiar un fitil pentru aprinderea pulberii fotografice. Deși invenția a eșuat, US Navy le-au cumpărat pe toate pentru a le utiliza împreună cu explozibili subacvatici.

Ferastraul cu lant

Cea mai veche referire despre ferăstraiele cu lanţ provine din Jurnalul Asociaţiei Medicale Canadiene dintr-un articol scris de Dr. Wold Seufert: „Ortopedia a devenit o specialitate cu ajutorului unui nou instrument, denumit osteotome, inventat în jurul anilor 1830 de către Bernard Heine, de origine germană. Această ilustrare arată cum un inventator contemporan de scule chirurgicale a fost inventatorul ferăstrăului cu lanţ”

Ruleta metalica

Patentul pentru ruletă a fost înregistrat pe 14 iulie, 1868 de către Alvin J. Fellows din New Haven. Acesta a fost primul patent din Statele Unite pentru o ruletă cu arc, cu toate că patentul lui Fellows a fost doar o îmbunătăţire a unui model anterior. Invenţia originală a fost de origine engleză iar îmbunătăţirea lui Fellows consta într-un nou mod de a ataşa arcul, permiţând ruletei să rămână blocată în orice poziţie până când siguranţa se îndepărta. Deoarece era foarte scumpă, acest tip de ruletă nu a înlocuit din start ruletele normale, din lemn, dar a fost baza ruletelor din metal de azi.