Invenţii celebre

V-aţi întrebat vreodată care a fost geneza echipamentelor pe care le folosim zi de zi? Este foarte interesant să privim cum aceste mici invenţii au marcat evoluţia omenirii de-a lungul anilor. Easy Engineering face un pas în trecut şi dezvăluie câteva secrete.

Masina de tuns gazonul

Gazonul formal, cu iarba tunsă scurt, a apărut pentru prima dată în Franţa, în jurul anilor 1700, iar ideea s-a extins rapid şi în Anglia şi restul lumii. Gazonul era la început întreţinut prin intermediul animalelor care păşteau pe acesta, ori erau folosite coase, secere sau foarfece pentru tăierea ierbii.

Primul patent pentru o maşină de tuns gazonul mecanică a fost înregistrat pe 31 august 1830, de către un inginer, Edwin Beard Budding (1795-1846) din Stroud, Gloucestershire, Anglia.

Primul brevet din SUA pentru o maşină de tuns gazonul a fost acordat d-nei Amariah Hills pe 12 ianuarie 1868. Primele maşini de tuns gazonul erau de obicei construite pentru a fi trase de cai, iar aceştia trebuiau să poarte cizme mari din piele, pentru a preveni deteriorarea gazonului.

Ciocanul pneumatic

Charles Brady, supranumit “Regele din Detroit”, a inventat primul ciocan pneumatic (un ciocan care este alimentat cu aer comprimat) în anul 1890, pe care l-a patentat în 28 ianuarie 1894. Charles King a expus două dintre invenţiile sale, la Expoziţia Columbia din 1893, un ciocan pneumatic şi o plăcuţă de frână din oţel pentru vagoanele de tren.

FERÃSTRÃUL

În anul 1777, Samuel Miller a inventat ferăstrăul circular în Anglia, un disc dintr-un metal subţire cu dinţi, care era folosit manual ori putea fi montat pe o masă. Ferăstraie circulare de mari dimensiuni puteau fi găsite în fabricile de cherestea. În anul 1813, Tabitha Babbit a inventat primul ferăstrău circular, folosit într-o fabrică. În 1807, William Newberry a inventat primul ferăstrău de tip bandă.