INTERVIU UTIL SPC

Util SPC este o companie înființată în urmă cu mai bine de douăzeci de ani, având ca obiect principal de activitate importul și distribuția de utilaje și echipamente pentru intralogistică. În acest moment sunt reprezentanți în România pentru brandurile Crown și Hyundai, și distribuitor principal pentru Hangcha. În 2022 compania a ajuns la peste 80 de angajați, dintre care peste 40 sunt numai în domeniul tehnic (service), și acoperă prin puncte de service toate zonele importante din țară. 

Persoană intervievată Dan Voinea, Director General Util SPC.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Dan Voinea: Focusul afacerii noastre este fără îndoială pe utilaje noi. Vânzare și închiriere. Dintre acestea, cel mai mult ne concentrăm pe stivuitoare contrabalansate, stivuitoare electrice, inclusiv cu acumulatori Li-Ion, transpaleți, accesorii, dar începând cam de 1-2 ani am început să fim mai prezenți și pe soluții avansate de intralogistică, de pildă pe reach-truck-uri, VNA-uri sau order-pickere, deoarece brandul Crown, pe care îl distribuim, este unul de top care poate propune afacerilor din România cele mai performante soluții.

E.E: Care sunt noutățile în materie de produse noi?

D.V: Dintre noutăți amintim gama de stivuitoare Hyundai de mare capacitate cu motoare Stage V, noua gamă de reach-truckuri de la Crown și stivuitoarele electrice cu Li-Ion de la Hangcha. De asemenea, foarte, foarte curând, până la sfârșitul anului 2022, vom putea propune stivuitoare electrice Crown echipate cu acumulatori Li-Ion.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

D.V: Stivuitoare contrabalansate cu motoare pe combustie internă (diesel sau GPL), stivuitoare electrice (cu acumulatori clasici sau Li-Ion), transpaleți electrici cu sau fără catarg, reach-truck-uri (stivuitoare cu catarg retractabil), VNA-uri (stivuitoare pentru culoar îngust), order-pickers, precum și o gamă largă de accesorii: transpaleți manuali, acumulatori, anvelope.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

D.V: Anul 2021 a fost un an foarte bun, în care s-au făcut multe investiții care fuseseră amânate din 2020. Anul acesta stă sub semnul turbulențelor internaționale și al inflației pe care o resimte toată lumea. Nu resimțim încă o scădere dramatică a cererii din piață, dimpotrivă, piața pare să funcționeze foarte bine, dar există fără îndoială niște așteptări negative care s-ar putea ca în cele din urmă să ducă și la mică scădere a pieței, dacă nu anul acesta, atunci la anul. Totuși clienții ne caută, ofertăm, piața e foarte activă. Așteptările negative s-ar putea să funcționeze ca un balast și în cele din urmă, fără să existe neapărat probleme de scădere a cererii sau de cash-flow, piața să se contracte pur și simplu, fiindcă oamenii au așteptări negative. Încrederea scăzută în economie și în viitor, sentimentul de incertitudine, reprezintă în acest moment cele mai mari pericole. După calculele noastre piața a crescut cu circa 18-20% în 2021, după 2 ani de cvasi-stagnare. Este clar că nu mai putem vorbi în 2022 de 20% creștere dar credem că dacă lumea e calmă, piața își va putea păstra cel puțin nivelul de anul trecut.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

D.V: Din punctul nostru de vedere există trei mari tendințe. Pe segmentul foarte înalt al pieței încep să fie tot mai solicitate soluții de automatizare, care în România sunt mai mult monopolul câtorva multinaționale din domeniu cu care e foarte greu să concurezi. Pe segmentul mediu clienții devin tot mai interesați, fără îndoială, de soluțiile cu Li-Ion, care aduc cu ele avantaje certe și sunt tot mai accesibile ca preț. E vorba atât de stivuitoare electrice, cât și de transpaleți. Pe segmentul cel mai de jos al pieței, cel mai ieftin, este clar că abundența de ofertă ieftină, mai ales din China, dublată și de o ofertă decentă de tehnologie second-hand, și ușurința cu care această ofertă poate fi accesată din orice colț al Europei, erodează din cota de piață a brandurilor premium.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

D.V: Gama de utilaje specializate de la Crown reprezintă, fără îndoială, cea mai inovatoare tehnologie pe care o propunem. Crown sunt recunoscuți la nivel mondial pentru calitatea și inventivitatea soluțiilor lor tehnice. Gama de reach-truck-uri ESR, de pildă, înmagazinează multe inovații, de la conectivitatea fără egal până la îmbunătățiri mecanice ale vitezei de operare a catargului, senzori de tot felul, manete de operare atât de ergonomice încât par o prelungire a brațului operatorului.

E.E: Ce estimări aveți pentru restul anului 2022?

D.V: Momentan cererea e în piață, noi nu ne plângem de lipsă de activitate, dar totul depinde de situația geopolitică și, firește, de impactul pe care scumpirile, mai ales cele din energie, îl vor avea în prag de iarnă asupra populației. Dacă la nivelul populației cererea scade, s-ar putea să asistăm la o scădere în cascadă a cererii pe toate lanțurile de distribuție în care suntem implicați noi, și atunci trebuie să ne facem scenarii pornind de la o posibilă scădere a pieței. Momentan suntem optimiști și credem că nu există motive chiar atât de mari pentru a fi pesimiști, deci sperăm să atingem același nivel al afacerii ca în 2021, dar privim cu atenție tot ce se întâmplă în jur.