365701

INTERVIU FESTO

Festo România este parte a grupului Festo AG, unul dintre liderii europeni în domeniul automatizărilor industriale precum şi a programelor de formare profesională. Activităţile de bază sunt concentrate în jurul furnizării de componente şi soluţii pentru automatizări precum şi oferirea de programe de formare profesională specializată.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Festo: În cei 25 de ani de prezenţă locală, Festo a devenit un partener de încredere pentru companiile din industriile prelucrătoare sau de producţie. Oferim soluţii de automatizare pneumatică şi electrică pentru o gamă variată de clienţi, începând de la industria auto până la cea alimentară sau producătoare de componente electronice. Portofoliul de produse este extrem de variat, de la componente extrem de simple, la soluţii create pe conceptul Industry 4.0.

De asemenea, suntem lider local şi mondial în ceea ce priveşte oferta noastră de programe de specializare şi formare în domenii tehnice (şi nu numai) prin intermediul departamentului didactic. Prin oferta de echipamente de învăţare şi sesiuni de formare hands-on, susţinem atât învăţământul tehnic, cât şi îmbunătăţirea nivelului de competență a personalului deja angajat.

E.E: Care sunt noutăţile pentru anul 2019 în materie de produse noi?

Festo: În fiecare an Festo lansează cu o serie de noutăţi în ceea ce priveşte produsele şi serviciile sale. A devenit tradiţional ca în cadrul târgului de la Hanovra să dezvăluim premierele anului: prototipuri de bionică, produse optimizate sau care revoluţionează modul de interacţiune cu utilizatorul final şi desigur soluţii software pentru optimizarea şi eficientizarea activităţilor din industrie. Este cel mai bine să aşteptăm premiera şi să vedem adevăratele noutăţi şi pe plan local.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

Festo: Cu o gamă care cuprinde peste 60.000 de produse diferite, putem discuta despre o ofertă extrem de variată. Pentru a simplifica puţin acest aspect, putem spune că produsele Festo pot fi încadrate în 3 mari categorii:

  • Componente acţionate pneumatic (cilindrii acţionaţi pneumatic, electroventile etc.)
  • Componente acţionate electric (axe electrice, cilindrii acţionaţi electric)
  • Componente folosite în industria de proces (vane, robineţi etc.)

Referindu-ne la departamentul Didactic, oferta de cursuri din portofoliul propriu conţine atât o componentă tehnică, dar şi una legată de dezvoltarea personală a angajaţilor.

E.E: În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi, la momentul actual?

Festo: Piaţa industrială din România este încă într-un moment de transformare. Deşi am vrea să spunem că urmează îndeaproape trendurile occidentale, acest lucru nu este valabil decât într-o mai mică măsură. Tranziţia de la o industrie în care componentă umană ca mâna de lucru preponderent utilizată, spre una în care automatizările proceselor devin din ce în ce mai necesare, este în plină desfăşurare. Într-un astfel de mediu în care personalul calificat (şi nu numai) este extrem de dificil de angajat şi motivat, experienţa şi soluţiile cu care noi venim în întâmpinarea clienţilor sunt extrem de apreciate.

E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

Festo: Piaţa îşi va urma cursul natural spre un grad de automatizare cât mai ridicat. Acest lucru este necesar atât pentru creşterea eficienţei, precum şi pentru scăderea dependenţei de forţă de muncă locală care, după cum ştim, este din ce în ce mai dificil de atras. Pe termen scurt, constatăm o uşoară decelerare a acestui proces, preponderent din cauze externe. Suntem, însă, siguri că acest trend este unul temporar iar industria locală îşi va continua cursa de recuperare a decalajelor faţă de ţările occidentale.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

Festo: De-a lungul anilor, Festo a deschis drumul inovaţiilor tehnice în mai multe domenii. Prin echipamente revoluţionare, fiabile şi eficiente în lumea componentelor pneumatice, am reuşit să stabilim tot timpul standardul în acest domeniu. În ultimii ani, tranziţia către produse acţionate electric sau prin ansambluri complexe de procesare de date ne-au adus în poziţia de inovatori şi în alte domenii în care nu avem aceeaşi tradiţie.

De asemenea, inspirate din lumea animală a căror mişcare (şi formă) este reprodusă de inginerii Festo, au ajuns în lumina publicului larg şi faimoasele proiecte de bionice. Multe dintre acestea şi-au găsit aplicabilitate în lumea industrială. Inovaţiile precum gripper-ul adaptiv (inspirat din trompa unui elefant) sau robotul pneumatic fiind acum prezente în oferta noastră curentă.

Super-conductibilitatea este un alt domeniu în care FESTO face progrese evidente, un motor bazat pe acest principiu fiind deja expus în cadrul târgurilor de profil.

E.E: Ce estimări aveţi pentru anul 2019?

Festo: Pentru anul 2019, Festo a bugetat o creştere a cifrei de afaceri bazată pe extinderea portofoliului de produse oferite, a dezvoltării pieţei industriale româneşti, precum şi a culegerii roadelor celor 25 de ani de excelență. Suntem optimişti că putem răspunde tuturor provocărilor pe care industria automatizărilor le lansează şi că putem oferi produse şi servicii cu o reală valoare adăugată pentru clienţii şi partenerii noştri.