Cercetările organizaţiei Search Consultancy au arătat faptul că producţia este mai afectată de lipsa abilităţilor decât orice altă industrie — 85% dintre companii experimentând dificultăţi din cauza lipsei lucrătorilor calificaţi. Unităţile precum centrele Sandvik Coromant îşi propun ca obiectiv să facă o diferenţă şi să asigure cursuri de training specializate pentru inginerii din întreaga lume. Pe de altă parte, pandemia a sistat instruirea constantă pentru mulţi profesionişti în domeniu, iar acum industria este forţată să recupereze. În cele ce urmează, Daniel Strandell, manager general al centrelor Sandvik Coromant, prezintă modul în care Sandvik Coromant contribuie la îmbunătăţirea abilităţilor lucrătorilor.
Sandvik Coromant are un impact global prin centrele Sandvik Coromant răspândite în întreaga lume, care sunt dedicate instruirii clienţilor cu privire la abilităţile cheie de prelucrare a metalelor şi prezentării tehnologiilor de prelucrare de ultimă generaţie ale organizaţiei. În cadrul acestor centre, clienţii pot participa la cursuri, prezentări şi demonstraţii în mediul de producţie care pun în evidenţă produsele şi tehnicile de prelucrare ale Sandvik Coromant. Compania a fost prima din industria sculelor aşchietoare care a construit centre de aplicaţii şi, în prezent, există centre Sandvik Coromant localizate în întreaga Europă, pe continentele americane şi în Asia.
Însă, în timpul pandemiei, restricţiile legate de COVID-19 au obligat multe centre de producţie să îşi închidă porţile către publicul larg, iar vizitele la faţa locului au încetat. În consecinţă, inginerii de pe toate palierele industriei au pierdut peste 18 luni de instruire şi cursuri de training esenţiale. Prin urmare, cum remediem acest decalaj?
Trecerea în mediul online
Decalajul în privinţa abilităţilor reprezintă o preocupare de mulţi ani, însă pentru multe companii industriale, pandemia a accentuat prevalenţa sa. De fapt, 58% dintre cei care au răspuns la un recent sondaj McKinsey au afirmat că reducerea decalajului în privinţa abilităţilor forţei de muncă din cadrul companiilor lor a devenit o prioritate şi mai importantă post-pandemie.
Unităţile precum centrele Sandvik Coromant sunt esenţiale pentru a le oferi inginerilor cursuri de training practice aprofundate pe care companiile le pot apoi utiliza în propriile operaţii. Totuşi, deşi centrele au fost închise pentru vizitatori, Sandvik Coromant s-a asigurat că le acordă clienţilor săi cât mai mult sprijin posibil. Singura modalitate de a rămâne în contact a fost trecerea în mediul online, iar compania a menţinut contactul prin serii de webinare, sesiuni de training specifice pentru produse şi demonstraţii live pentru produse redate în flux în cadrul unor videoconferinţe.
De exemplu, sesiunile virtuale au inclus o serie de sesiuni informative lunare privind sculele monobloc circulare care au început în ianuarie 2021. Sesiunile online tratează aspecte esenţiale ale aşchierii metalului, de la găurire şi frezare, până la aspecte mai specifice precum prelucrarea aluminiului pentru componente aferente industriei construcţiilor de maşini şi prelucrarea materialelor compozite, toate acestea având drept obiectiv oferirea de cunoştinţe pentru aplicaţii cheie celor care nu au posibilitatea de a organiza intern cursuri de training.
Este evident faptul că companiile se preocupă mai mult ca niciodată de decalajul în privinţa abilităţilor. Multe au început să investească în diverse cursuri de training, recalificarea şi îmbunătăţirea abilităţilor fiind prioritare. Totuşi, lucrurile care pot fi obţinute în lumea virtuală sunt limitate. Companiile, mai ales cele din domeniul producţiei, trebuie să aducă oamenii împreună pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile. Şi acestea nu ar trebui să se concentreze doar asupra forţei lor de muncă actuale.
Reducerea decalajului
Sandvik Coromant a lucrat cu mulţi clienţi care au explicat că decalajul în privinţa abilităţilor este unul dintre motivele cheie pentru care doresc să investească în cursuri de training. Alte studii efectuate de Search Consultancy pe tema decalajului în privinţa abilităţilor au arătat că 40% dintre participanţi consideră că lipsa unor candidaţi calificaţi este principalul factor care contribuie la criza abilităţilor.
Deşi investiţia în abilităţile forţei de muncă actuale este vitală, industria trebuie să privească şi spre următoarea generaţie de ingineri. Un raport din 2020 elaborat de EngineeringUK a relevat faptul că aproape 50% dintre copiii şi tinerii cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani ştiu „puţin” sau „aproape nimic” cu privire la ceea ce fac inginerii. Pe lângă acest lucru, pandemia a afectat şi vârsta la care oamenii îşi încep cariera, BAE Systems arătând că peste 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani care au participat la sondaj în Marea Britanie îşi suspendă planurile legate de carieră până la terminarea pandemiei.
Pentru a susţine viitorii ingineri, Sandvik Coromant lucrează în mod activ împreună cu şcolile şi universităţile pentru a-i instrui pe elevi şi studenţi cu privire la tehnologiile cheie de aşchiere a metalului. De exemplu, compania a lucrat împreună cu Rensselaer Polytechnic Institute (Institutul Politehnic Rensselaer) pentru a fabrica piese pentru maşini de curse utilizate într-o competiţie studenţească. Ca parte a colaborării, Sandvik Coromant a oferit consultanţă cu privire la alegerea adecvată a sculelor pentru componentele maşinii de curse fabricate din aluminiu cu calitate pentru industria aerospaţială, precum şi cu privire la tehnicile de prelucrare adecvate şi sfaturi generale privind îndepărtarea materialului. Sandvik Coromant asigură şi câteva programe educaţionale, în cadrul cărora studenţii pot lucra în organizaţie timp de două săptămâni, sau şase luni, după finalizarea studiilor.
Deşi resursele online asigură o măsură provizorie suficientă, unităţile precum centrele Sandvik Coromant îi introduc pe vizitatori într-un mediu de producţie real, oferind o metodă de instruire extrem de apreciată. Analizând retrospectiv modul în care ultimele 18 luni au influenţat abilităţile de inginerie, este clar că decalajul abilităţilor s-a accentuat. În viitor, asigurarea unei combinaţii de cursuri de training virtuale şi în persoană atât inginerilor în devenire, cât şi celor consacraţi, se va dovedi esenţială pentru crearea unei forţe de muncă calificate.
Pentru a găsi cel mai apropiat centru Sandvik Coromant, accesaţi www.sandvik.coromant.com/sandvik-coromant-center/