IMPRIMAREA 3D SI CONSTRUCTIILE VIITORULUI

Evoluția prototipării rapide și inovațiile pe care le aduce în rândul arhitecților

Flexibilitatea tehnologiei de imprimare 3D împreună cu evoluția constantă în domeniul materialelor deschid noi drumuri către domeniul construcțiilor de case și construcții civile.

În ultimele două decenii, arhitecții și inginerii din domeniul construcțiilor se bucură de grade mult mai mari de libertate în ceea ce privește designul, datorită avansării instrumentelor de proiectare CAD și a tehnologiilor de fabricație. Proiectele sunt din ce în ce mai complexe, cu forme și materiale din ce în ce mai variate, permițând companiilor de arhitectură să împingă limitele imaginației și să realizeze construcții tot mai evoluate.

Dezvoltarea unei clădiri cu o formă complexă este o provocare atât din punct de vedere al proiectării, cât și al construcției. Arhitecții trebuie să înțeleagă pe deplin, încă din faza incipientă a proiectului, structura și forma clădirii pe care doresc să o construiască. Pentru a realiza acest lucru, creează modele la scară. Dar pentru designuri complexe și organice, precum cea a Muzeului Viitorului (Dubai), metodele tradiționale de confecționare a modelelor sunt ineficiente – și uneori nefuncționale.

Muzeul Viitorului este una dintre inițiativele Fundației Dubai Future, proiectat de firma Killa Design, și a devenit cu adevărat un reper tehnologic, având o înălțime de 78 de metri și  fiind aproape fără linii drepte datorită designului său eliptic.

Killa Design a folosit machete tipărite 3D pentru a oferi antreprenorilor, producătorilor și inginerilor de expertiză din partea statului, o înțelegere completă a clădirii înainte de începerea construcției. În plus, pe lângă prezentarea formei exterioare a muzeului, firmele folosesc și modelele imprimate 3D, cu anumite vederi în secțiune, bine alese, pentru a arăta structura de bază a clădirii.

O secțiune imprimată 3D, a oferit o perspectivă clară asupra amenajării spațiului interior al muzeului. O altă secțiune a fost tipărită pentru a arăta tehnologia folosită pentru construirea fațadei. Fiecare machetă și-a îndeplinit rolul arătând astfel că soluțiile propuse pentru provocările arhitecturale sunt atât eficiente cât și posibile.

Un spațiu de lucru neobișnuit

„Biroul viitorului – Office of the future” este cea mai avansată clădire imprimată 3D din lume, aflată tot în Dubai, reprezentând un alt proiect impunător al celor de la Killa Design. Construcția a fost inaugurată pe 23 mai 2016 și este prima clădire din lume, realizată prin această tehnologie, complet funcțională și locuită.

Pentru depunerea materialul din care este realizată clădirea a fost utilizată o imprimantă  de 20 de metri înălțime, 36 metri lungime și 12 metri lățime. Imprimanta are un braț robotizat automat pentru a realiza procesul de imprimare. Imprimarea a durat 17 zile și a fost instalată în 2 zile. Lucrările ulterioare pentru utilitățile din clădire, interiorul și designul încăperii au durat aproximativ încă 3 luni.

Clădirea este, de asemenea, extrem de eficientă din punct de vedere energetic. Este orientată corespunzător pentru a maximiza vizibilitatea și lumina naturală, dar pentru a umbri interiorul prin intermediul unor suprafețe sculptate deasupra ferestrelor. Acest lucru reduce la minimum încălzirea solară directă și reduce nevoia de aer condiționat și iluminat.

O provocare care zgârie norii

Un alt proiect al celor de la Killa Design este SRG Tower, un zgârie-nori rezidențial de 111 etaje, situat în inima Dubaiului. Designul său organic permite o eficiență climatică optimă, în timp ce turnul în sine este acoperit de panouri solare. Două turbine eoliene deasupra structurii generează 500 de milioane de wați, energie de vârf.

Construirea unei clădiri atât de înalte precum SRG Tower este un proiect atât complex cât și complicat. Adăugarea a două turbine generatoare de energie, în vârful turnului, reprezintă o provocare și mai mare. Folosind modele imprimate ale turnului, a fost mult mai ușor să se stabilească fezabilitatea structurii externe a SRG Tower. Analizând macheta 3D a părții superioare a clădirii, inginerii de la Killa Design au reușit să găsească o soluție eficientă de instalare a turbinelor electrice.

Imaginați-vă, creați, repetați

Pentru o mare parte din modelarea arhitecturală, poate cea mai inovativă companie din lume, Killa Design, folosește imprimanta Ultimaker S5 pentru a crea machete și concepte impresionante. Acest lucru ajută foarte mult la prezentarea și explicarea ideilor în timpul sesiunilor creative de brainstorming și grăbește semnificativ procesul de proiectare.

Ultimaker S5 a fost creată pentru a funcționa continuu, reducând considerabil timpul de fabricație, și este disponibilă în oferta Aurocon Compec (Nr. stoc RS: 174-6243, Cod de producător: 202256), împreună cu toate accesoriile. Câteva dintre caracteristicile importante, care promit performanță și calitate superioară, sunt:

  • Volumul mare de construcție: 330 x 240 x 300 mm
  • Compatibilitate cu filament de sticlă și fibră de carbon de înaltă rezistență
  • Rezoluție a straturilor de până la 20 microni
  • Interfață cu ecran tactil de 4,7 in
  • Aliniere automată a patului

Datorită extruderului dublu al imprimantei Ultimaker S5, arhitecții și inginerii din întreaga lume imprimă orice formă de care au nevoie, oricând au nevoie. Filamentul din materialul PVA, solubil în apă, funcționează ca suport pentru realizarea de geometrii complexe. După terminarea imprimării, arhitecții îndepărtează zonele cu PVA prin simpla imersare a piesei într-o cuvă cu apă obișnuită de la robinet.

Ultimaker S5 este o soluție ideală pentru toți cei care doresc să realizeze modele și machete experimentale pentru o înțelegere mai avansată a construcțiilor și pentru a-și prezenta ideile cât mai eficient în fața clienților. Vă recomandăm să verificați oferta Aurocon Compec  și pentru alte imprimante 3D, cum ar fi: MakerBot Method Performance (Nr. stoc RS: 186-3063, Cod producător: 900-0001A), cu cameră de imprimare izolată și preîncălzită, sau RS PRO 3D Printer (Nr. stoc RS:173-4711), o variantă fiabilă și eficientă economic.

Autor: Niță Emil

Aurocon COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email: compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi