Centrul de date din Norvegia utilizează UPSaaR de la Eaton pentru a echilibra rețeaua de alimentare în timpul unei căderi a centralei electrice. Compania de management al energiei electrice Eaton a anunțat succesul fazei pilot a primului centru de date live ce utilizează UPS ca soluție de rezervă (UPSaaR) pentru Răspuns cu Frecvență Rapidă. 

Basefarm, o companie norvegiană de centre de date, a încercat serviciul ca parte a unui proiect condus de Statnett, un operator norvegian de sisteme de transport, și Fortum, un furnizor de energie din țările nordice și baltice. Proiectul a arătat modul în care consumatorii de energie pot contribui, de asemenea, la asigurarea unei rețele stabile de energie electrică și a fost finalizat în vara (Q3) 2018.

Ca parte a proiectului, UPS-urile Eaton 93PM și Power Xpert 9395P de la centrul de date Basefarm au fost modernizate cu funcționalitate UPSaaR. Acest lucru permite operatorilor de centre de date să colaboreze cu furnizorii de energie pentru a reduce în mod temporar cererea de energie a centrului de date și chiar a readuce energia electrică în rețea. Acesta este un pas important înainte de a permite furnizorilor de energie să furnizeze sisteme energetice mai robuste, bazate pe energie regenerabilă, mai greu de anticipat și de asigurat în mod continuu. Pe lângă îndeplinirea funcțiilor principale de a proteja sarcinile critice, UPS-urile sunt capabile să ofere o capacitate de 1,5 MW. Un centru de date ar putea câștiga 50.000 de euro per MW de energie alocată pentru sprijinul rețelei pe an, în funcție de piața locală. 

“Acest proiect a dovedit într-un centru de date în funcțiune, în timpul unor defecțiuni reale, că un UPS este rezerva cu cea mai rapidă acțiune și că este capabil să ajute furnizorii de energie să echilibreze rețeaua, în timp ce își îndeplinește încă rolul principal de a proteja sarcinile centrului de date” Jussi Vihersalo, Manager, Dezvoltare Business, Eaton.

În timpul proiectului pilot, UPS-urile au fost testate în mod real în timpul unei defecțiuni a centralei electrice care a cauzat instabilitate în rețea. Rezervele centrelor de date au fost cele mai rapide pentru a fi activate, oferind impactul dorit de putere într-un timp mult mai mic decât cele două secunde , și mai rapid decât alte rezerve conectate la rețea, cum ar fi pompele, consumul industrial și vehiculele electrice.

Ilari Alaperä, Manager de Dezvoltare a Afacerilor la Fortum, a declarat: “Proiectul Pilot a fost foarte util, în special având în vedere scenariul real al unei defecțiuni a centralei electrice. Aceasta arată că consumatorii de energie pot contribui la flexibilitate în sistem, făcând utilizarea energiei regenerabile mai robustă.”

Ketil Hjort K Elgethun la Centrul de Date Basefarm explică: “Ca un consumator major de energie, avem responsabilitatea de a contribui la o energie ecologică. UPSaaR de la Eaton ne permite să lucrăm direct cu furnizorii de energie pentru a face din sursele regenerabile o parte mai robustă a ecosistemului energetic, pe baza investițiilor noastre existente în UPS.”

Proiectul pilot a demonstrat că stocarea energiei în centrele de date este o rezervă viabilă și rapidă de acțiune pentru a echilibra rețelele electrice și nu afectează funcția primară a UPS-ului de a asigura sarcinile centrului de date. Eaton a finalizat cu succes proiecte pilot UPSaaR în rețelele din Marea Britanie și Scandinavia. În consecință, UPSaaR este gata să fie oferit piețelor ca o soluție retrofit sau ca funcționalitate încorporată în noile centre de date.