FRONIUS – INOVATIE SI DINAMISM

Înființată în urmă cu 20 de ani, compania CM METAL Trading SRL este, în prezent, reprezentanţa în România a companiei austriece FRONIUS International GmbH, unul dintre liderii mondiali în tehnologia sudării, precum şi în cea a producerii de aparate de sudare. Încă din 1950, FRONIUS International GmbH dezvoltă soluţii inovatoare complete pentru sudarea cu arc electric şi sudarea prin presiune în puncte, în slujba viziunii sale: să decodifice „ADN-ul arcului electric”.

Echipa Easy Engineering a stat de vorbă cu Ing. Dorin Matei, Administrator CM Metal Tranding, care afirmă că „CM Metal Tranding SRL are o cifră de afaceri de aprox. 11milioane lei și o cotă de piață de cca. 20%”

Easy Engineering: Cum s-a dezvoltat compania din punct de vedere economic?

Dorin Matei: Încă de la început ne-am propus să fim o companie dinamică, cu personal calificat şi cât mai aproape de clienţii noştri. Ţelurile noastre majore sunt: consilierea onestă a celor care doresc să achiziţioneze aparate de sudare, livrarea de aparate de sudare de un nivel calitativ şi tehnologic foarte ridicat, precum şi asigurarea unui service prompt şi competent pentru toată gama de aparate de sudare livrate.

Ne-am adaptat la cerinţele unei pieţe în permanentă schimbare, ne-am extins portofoliul de produse şi clienţi, precum şi aria de acoperire. În 20 de ani am reuşit să menţinem un trend crescător al cifrei de afaceri, iar acest lucru se datorează şi profesionalismului, dedicaţiei şi experienţei echipei.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

D.M: Gama de aparate de sudare Fronius comercializate se întinde de la invertoarele de sudare de 150 A, la 220V, până la aparate de sudare complexe, automatizate, particularizate conform cerinţelor clientului. Pe lângă aparatele de sudare şi instalaţiile automate de sudare marca Fronius, mai asigurăm consultanţă, livrare şi service la acelaşi nivel şi pentru instalaţii de tăiere cu plasmă Hypertherm, S.U.A., echipamente de sudare în puncte TECNA, Italia şi echipamente de exhaustare NEDERMAN, Suedia. Toate aparatele comercializate respectă standardele europene şi au marcajul CE. Avem o reţea de distribuţie. Partenerii noştri sunt în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca şi Satu Mare.

E.E: Ce ne puteţi spune în privinţa service-ului?

D.M: Strategia noastră este de a oferi clienţilor, pe lângă produse profesionale, de înaltă calitate şi un pachet complet de servicii post-vânzare: reparaţii, întreţinere şi mentenanţă. Echipamentele de până la 30 kg le aduce clientul la noi, iar pentru celelalte specialiştii noştri se deplasează la sediul clientului. În 24 de ore va primi constatarea, iar după ce acesta îşi dă acceptul pentru reparaţie, în marea majoritate a cazurilor, în 48 de ore echipamentul este perfect funcţional. În cazul în care nu există o soluţie viabilă de reparaţie, se recomandă achiziţionarea unui echipament nou, iar în cazuri excepţionale când nu putem remedia defectul imediat, clientul primeşte un echipament similar până la finalizarea reparaţiei.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare echipamente pe care le comercializați?

D.M: La fiecare 4 ani, la Târgul Internaţional de Sudare şi Tăiere de la Essen, Fronius lansează mai multe noutăţi. Anul acesta au fost lansate şi două echipamente revoluţionare.

Aparatele de sudare MIG/MAG TPS/i deschid o nouă eră în tehnica sudării. Sunt primele aparate din lume cu touch-screen şi care pot fi accesate direct de la Smartphone sau alte dispozitive inteligente. Prin noua arhitectură high-speed a sistemului, arcul electric poate fi măsurat şi analizat cu o precizie şi mai mare, astfel că sudarea devine mai stabilă, mai curată şi totodată mai rapidă. Heinz Hackl, directorul de cercetare şi dezvoltare de la Fronius spune că: „TPS/i are un al şaptelea simţ. Pur şi simplu simte mai mult”.

Al doilea echipament revoluţionar este un aparat de sudare manuală cu electrod fără conectare la rețeaua electrică – AccuPocket. Cântărind doar 11 kg, acest aparat are încorporat un acumulator de înaltă performanță de tip litiu-ion, care le permite utilizatorilor să sudeze fără cablu de curent în locații altfel inaccesibile. AccuPocket sudează cu toate tipurile de electrozi (rutilic, bazic, CEL și speciali). Cu acumulatorul complet încărcat se pot suda cel puțin 6 electrozi de 3,25 mm sau 18 de 2,5 mm. Există și opțiunea pentru sudarea WIG.

E.E: În ce stadiu se află piaţa aparatelor de sudură în acest moment?

D.M: Este foarte greu să apreciez volumul pieței de echipamente de sudare din România, singurele date cât de cât exacte, dar desigur incomplete, sunt cele de la EWA (European Welding Asociation). Comparativ cu 2007, piaţa aparatelor de sudare este mult mai dură. Acum este mult mai multă muncă în spatele unui contract încheiat. Dar chiar şi în perioada de criză am reuşit să ne menţinem cota de piaţă. După părerea mea, noi suntem un barometru al economiei și al încrederii în economie. După datele EWA în 2009 piața de echipamente de sudare din România a scăzut cu 67%. De atunci, a crescut ușor și în 2012 a ajuns la cca. 51% față de 2008.

E.E: Ce v-ați propus să realizați anul acesta?

D.M: Ne dorim să consolidăm, dezvoltăm şi perfecţionăm relaţia pe termen lung pe care o avem cu clienţii noştri. Compania există şi datorită lor, iar fidelitatea lor este onorantă, dar ne şi obligă să fim mereu mai buni. De aceea, vom investi în continuare şi în dezvoltarea angajaţilor, căci ei sunt interfaţa noastră cu clienţii. De asemenea, dorim să ne creştem cota de piaţă şi portofoliul de clienţi. Pentru a face față concurenței vrem să creăm un centru pentru testări tehnologice.