PLC, releu programabil sau amândouă? Descoperă PLC Logic care combină interfața PLC și flexibilitatea releelor

Există multe aplicații de automatizare industrială în care complexitatea unui automat programabil sau PLC nu este necesară. Aceste aplicații se pretează la utilizarea unui „Smart Relay” sau „Smart Controller”. Cu toate acestea, chiar și releele programabile au limitările și dezavantajele lor cum ar fi lipsa unor opțiuni analogice, software dificil de utilizat și costisitor. Alte inconveniente des întâlnit în automatizările industriale sunt releele integrate, care au o capacitate de comutare slabă, sau necesitatea unor module suplimentare, ocupă doar mult prea mult spațiu.

Există o mare varietate de relee programabile astăzi pe piață, dar niciunul nu rezolvă cu adevărat toate aceste probleme. De aceea, Phoenix Contact a venit cu o soluție unică și inovativă, cunoscută sub numele de PLC Logic (Nr. stoc RS: 171-9689 / Cod de producător: 2907446), care se atașează pe ansamblul de relee dorit de utilizator.

Sistemul de relee PLC Logic este primul care combină nivelurile de conectare logică, de interfață și de zona de lucru într-o singură soluție. Noua interfață permite comutarea și controlul intrărilor și ieșirilor folosind un singur sistem compact. Această structură modulară deschide o multitudine de soluții de automatizare datorită flexibilității în configurare a ansamblului de relee necesare aplicației.

Cum funcționează?

În primul rând, există două module logice de bază diferite: SAM sau Modul independent și BM sau Modulul de bază. Când este utilizat modulul SAM, pot fi conectate maxim I/O, dar cu modulul BM, sistemul poate fi extins la 48 I/O. Fiecare modul logic are opt intrări de 24V DC, dintre care două pot fi configurate drept analogice (0 … 10 V).

Ulterior este necesară selecția și conectarea pentru încă opt canale, prin intermediul interfeței PLC, și fiecare dintre aceste canale poate fi configurat drept o intrare sau o ieșire, digitală sau analogică. Ele pot fi utilizate chiar și ca sonde de temperatură PT100 sau PT1000. Acest lucru oferă 16 I/O și flexibilitatea de a configura 10 canale, toate acestea într-un produs cu un gabarit foarte redus.

Dacă sistemul folosește gama de relee PLC Phoenix Contact (Nr. stoc RS: 711-4715 / Cod de producător: 2900352), veți obține și toate avantajele asociate: cum ar fi conectarea și schimbarea rapidă, posibilitate de a alege între relee electro-mecanice sau SSR, tehnologia de conectare cu șurub sau clemă.

Cum este programat?

Sistemul este programat utilizând software-ul LOGIC+ oferit de Phoenix Contact. Acesta este un software intuitiv care vă permite să programați controlerul PLC Logic rapid și ușor. Descărcați software-ul gratuit, împreună cu orice blocuri funcționale specifice pe care aplicația le poate solicita, de pe site-ul web Phoenix Contact. Puteți programa în Ladder sau puteți utiliza programarea mai flexibilă și mai puternică a blocurilor funcționale.

Majoritatea aplicațiilor de relee inteligente tind să fie de sine stătătoare, dar cu PLC Logic, aveți și opțiunea de a integra dispozitivul într-o rețea proprie. Acest lucru se realizează printr-un gateway opțional Fieldbus, care este disponibil pentru toate rețelele obișnuite de tip magistrală.

Acest lucru permite comunicarea bidirecțională cu un controler de nivel superior, precum și diagnosticarea și vizualizarea. Controlerul de bază are și Modbus RTU integrat, deci poate fi utilizat direct cu orice PLC sau HMI care dispune de această interfață, pentru a configura și vizualiza aplicația.

O a treia opțiune de vizualizare este realizată fără fir printr-un adaptor Bluetooth. Acesta este utilizat împreună cu o aplicație gratuită care poate fi instalată pe telefonul sau tableta proprie.

În concluzie, PLC Logic este ușor de utilizat, este modular și dispune de software intuitiv, care nu necesită costuri suplimentare. Este unic prin construcție și flexibilitate și poate fi programat și controlat prin laptop, tabletă sau telefon mobil! Noul sistem de la Pheonix Contact este cu adevărat “ flexibil” atunci când vine vorba de sarcini reduse de automatizare! Pentru mai multe detalii și noutăți despre produsele de automatizare accesează www.compec.ro.

Autor: Niță Emil Ionuț

AUROCON COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email: compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi