FACEM DIN RECICLARE UN OBICEI. DIN 2007

Recolamp este unul dintre primii susținători din România ai colectării selective şi reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat. Am început aventura în 2007 când lucrurile erau la un alt nivel: nu exista infrastructură de colectare e deşeurilor din echipamente de iluminat, legislaţie abia ieşită din tipar pe care cei mai mulţi actori de pe piaţă nu o înţelegeau, așadar nici o aplicau, iar gradul de conștientizare era extrem de scăzut.

Acestea au fost condiţiile de la linia de start pentru noi. Practic, Recolamp a luat-o de la zero şi a construit, prin forţe proprii, cea mai mare reţea naţională de colectare, oferind gratuit serviciile sale către generatorii de deşeuri de toate categoriile.

După  mai bine de 11 ani, ce dovadă mai mare a eficienţei activităţii Recolamp decât datele care vorbesc de la sine: peste 4.700 de tone de echipamente de iluminat colectate şi reciclate in toti acesti ani. Ce înseamnă asta de fapt? Că becuri, neoane, corpuri de iluminat arse sau defecte – deșeuri toxice pentru mediu şi sănătatea oamenilor – au ajuns în instalațiile de reciclare, unde elementele periculoase au fost tratate conform, iar fracțiile reutilizabile, extrase şi reintroduse într-un nou ciclu de producţie.

Asta ne demonstrează că activitatea noastră pe piața din România este vitală. În lipsa Recolamp, toate aceste deşeuri ar fi ajuns la gropile de gunoi, punând în pericol sănătatea oamenilor.  (Un argument în plus pentru cei mai sceptici: cel mai cunoscut caz de intoxicare cu mercur din lume, în urma accidentului ecologic de la Minamata (Japonia) din anii ’50, când peste 10.000 de oameni au fost afectați de contaminarea cu mercur. https://en.wikipedia.org/wiki/Minamata_disease. )

Un bec economic are în medie 2 miligrame de mercur, dublu fata de un termometru clasic.  Poate o sa spuneti ca un bec nu conteaza. În România insa, se vând anual peste 10 milioane de lămpi ce conțin mercur, fiind reciclate doar 15% din acestea. Restul ajung la gropile de gunoi, unde se sparg, iar mercurul se scurge și poluează şi solul și pânza freatică.

Ce-a făcut concret Recolamp în toţi aceşti ani? A pus bazele sistemului de management al deşeurilor pe fluxul nostru, a derulat numeroase proiecte de educare și conștientizare, a făcut lobby pentru implementarea directivei europene în domeniu, a creat infrastructură puternică și un amplu lanț de colectare și reciclare de la zero, a contribuit la atingerea țintelor europene în domeniu, a derulat parteneriate strategice cu actorii cheie din domeniu, a ajutat la schimbarea legislației și a mentalităților privind reciclarea, a devenit membru EucoLight (Asociația Europeană a organizațiilor care preiau răspunderea reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat). An de an,  Asociația Recolamp și-a consolidat infrastructura de colectare, ajungând, în 2019, la parteneriate cu peste 13.000 de generatori de deșeuri în întreaga țară, si peste 50 de colectori activi și reciclatori.

Ce ne propunem pentru 2019/2020: să atingem ţintele de reciclare în numele producătorilor pe care îi reprezentăm, dar şi să continuăm demersurile de educare şi conştientizare, prin derularea de campanii ample (campaniile dedicate electricienilor, campaniile cu retelele de retail, campaniile de comunicare si CSR), laolaltă cu extinderea reţelei de parteneri şi colaboratori şi a infrastructurii pe care o punem la dispoziţia lor. Descopera cel mai apropiat punct de colectare Colt Verde, consultând harta de pe site-ul www.recolamp.ro. Pentru Recolamp si pentru mediu, fiecare bec conteaza! Daca s-a ars, recicleaza-l!