ESTE SFARSITUL AFISAJELOR DE CONTORIZARE DIGITALE?

Afișajele de tip E-paper  câștigă teren în fața panourilor LCD tradiționale

E-paper folosește ceea ce este cunoscut sub numele de cerneală electroforetică care constă din multe microparticule care imita aspectul de cerneala obișnuită pe hârtie.

Cei mai mulți dintre noi au văzut (și dețin) o carte electronică (e-Book Reader), cum ar fi Amazon Kindle ce are un ecran cu un consum redus de energie și care face față luminii din timpul zilei pentru a oferi o lectură ușoară și plăcută. Avantajul numărul unu al e-paper-ului este că, dacă nu este necesară nicio schimbare în conținut, alimentarea cu energie poate fi oprită și afișajul rămâne vizibil. La fel ca în cazul multor dezvoltări noi, ceea ce începe ca tehnologie premium, își găsește curând drum în alte aplicații, pe măsură ce se maturizează și se reduce costul de producție.

O etichetă electronică pentru lanțurile de magazine – Marea dezvoltare legată de E-paper a fost introducerea de afișaje care pot fi utilizate pentru etichetarea dinamică a produselor din supermarket. Aceasta este o aplicație cu un volum mare și extrem de rentabilă. Cu o conexiune la computerul principal al magazinului, nu numai că magazinele pot fi salvate de pierderea de timp cauzată de reetichetarea produselor, dar facilitează promovarea ofertelor și a prețurilor speciale la fața locului, iar casele de marcat vor fi actualizate imediat cu prețul corespunzător. Aceste module mici, extrem de subțiri, sunt ideale pentru unelte și aparatură și împreună cu un procesor economic pe 32 de biți, cum ar fi ARM M0 (Nr. Stoc RS: RS 124-2958), contoarele tradiționale de panou pot fi acum înlocuite cu un echivalent grafic complet și cam în aceeași categorie de preț.

Ce este E-paper?

Pentru o definiție complet tehnică, E-paper folosește ceea ce este cunoscut sub numele de cerneală electronică (Electronic Ink). Această tehnologie constă din multe celule minuscule sau micro capsule, fiecare având un set de particule de cerneală albă și neagră. Aceste particule au o anumită sarcină electrică, negru pentru pozitiv și alb pentru negativ. Când se aplică un câmp electric, particulele albe sau negre se ridică în funcție de direcția de polarizare a câmpului, controlând astfel culoarea capsulei. Ca o analogie între tehnologiile de afișare, această capsulă este asemănătoare cu un pixel. Mai multe capsule reprezintă mai mulți pixeli, deci o imagine, doar că în cazul E-paper este doar o afișare alb-negru.

Ecranul LCD tradițional în competiție cu afișajul e-paper SGD 21-B

Deși este nevoie de energie pentru a muta particulele, odată mutate, acestea rămân acolo, după ce câmpul electric a fost oprit și de aici avantajul cărții electronice poate fi exploatat de către producătorii de unelte și aparatură. Ecranele tradiționale de tip segment au o putere foarte redusă – gândiți-vă la cât durează bateria dintr-un ceas LCD – dar imediat ce treceți la afișaje grafice specifice, consumul de energie crește semnificativ. Spre deosebire de afișajele cu mișcare rapidă, precum cele pentru redarea videoclipurilor, majoritatea uneltelor nu trebuie să își actualizeze imaginea la fel de rapid. Consumul de energie utilizată de E-paper este asemănătoare cu cea folosită de un afișaj tradițional cu panou LCD și oferă în continuare o afișare clară în lumină solară cu contrast ridicat. Afișajul E-paper este, de asemenea, mai subțire decât toate tehnologiile LCD, având doar 1 mm grosime în comparație cu LCD-urile tradiționale de sticlă, care au de obicei o grosime de 2 până la 3mm.

Care este avantajul grafic oferit de E-paper în cazul uneltelor și aparaturii?

  1. Diferitele formate de afișaje SGD 21-B disponibile

Un afișaj pentru dispozitive necesită mai mult decât reprezentarea unor numere. Are unități de măsură și numele unui proces sau a unui parametru la care se referă. O citire simplă numerică poate să nu fie cea mai bună modalitate de a comunica starea procesului către operator. Poate un grafic de tip bară să fie mai eficient? (Un exemplu bun aici ar fi starea de încărcare a unei baterii.) Poate un tahometru cu acul în mișcare? Mai sunt și alte informații esențiale cum ar fi condițiile de alarmă, avertismente etc. Avantajele unei citiri grafice sunt arhicunoscute, dar totul dispare imediat ce se oprește alimentarea. Dar cu E-paper, informația rămâne.

  1. Ușurință în utilizare

Nu este foarte eficient să aveți o tehnologie care oferă multe posibilități, dar care este prea dificil de configurat. Lascar SGD 21-B (Nr.stoc RS 161-3503) vine cu aplicația gratuită de configurare a PanelPilot B, ceea ce face configurarea foarte ușoară. Utilizatorul selectează pur și simplu dintr-o gamă de stiluri de instrumente de afișat date și apoi își stabilește scalarea pentru a se potrivi aplicației.

Aplicația de configurare PanelPilot B

Folosind un microcontroler în loc de un microcip ASIC se deschide o nouă lume de posibilități de unelte virtuale. Pentru început, diferite aplicații pot fi încărcate sau selectate prin USB. Calibrarea contorului poate fi făcută digital, în loc să folosească un potențiometru, ceea ce înseamnă că poate fi făcută fără acces fizic la contor și reduce la minimum problemele cauzate de uzura potențiometrelor. Calibrarea nu se rezumă doar la realizarea unei citiri căci procesorul poate fi folosit pentru a liniariza curba de histerezis a senzorului, precum în cazul celor cu termocuple sau termistori.

Conectarea la lumea exterioară

Microcontrolerele au mulți pini de intrare și de ieșire, care pot fi folosiți pentru control și afișaj. Utilizatorul poate dori să declanșeze un semnal de ieșire atunci când este depășit un nivel dat (stare de alarmă ridicată). Interfețele standard din industrie, cum ar fi SPI, de care dispun actualele microcontrolere înseamnă că și alte dispozitive, nu doar cele cu semnale analogice, pot fi conectate pentru a afișa informații sau pentru etichetarea proceselor.

Afișajul de tip E-paper din seria Lascar B cu afișare pe 6 cifre poate fi găsit în oferta Aurocon Compec (Nr. stoc RS: 161-3503 și cod producător: SGD 21-B). Acesta se configurează foarte ușor prin intermediul aplicației proprii LascarPilot B și reprezintă o soluție foarte eficientă din punct de vedere economic și energetic.

Dezvoltarea E-paper în următoarea perioadă

În prezent, au fost luate în considerare doar afișaje monocromatice, dar afișele în trei culori sunt și ele disponibile pe piață în același format. Acestea constau în particule alb-negru, precum și unele de o culoare de bază. Aceasta este adesea roșu sau galben. Toată gamă de culori este deja realizată, dar la un preț și o dimensiune care o fac improprie pentru dispozitivele mici, dar acest lucru se va schimba cu siguranță în viitorul apropiat.

Autor: Niță Emil

Aurocon COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi