În 1980 a fost Coax Network 10Mbit/s, pe conectori BNC. În 1999 a apărut LAN CAT5e, pe RJ45, cu capacitate de transmisie de 1Gbp/s, iar în 2002 ajungem la un maxim disponibil și azi, LAN 10Gbit/s CAT6a. Și ne oprim aici, fără o creștere în ultimii 17 ani a vitezei de transfer, cu toate că cererea de transfer de date crește exponențial de la zi, la zi.
Știind că viitorul este Fibra Optică, Kronect Comunicații lansează în România, împreună cu Nokia, după succesul înregistrat în alte țări, soluția Nokia Optical LAN. În acest parteneriat, Nokia vine cu echipamentul activ, iar Kronect Comunicații cu infrastructura pasivă necesară implementării rețelelor de fibră optică la interior: cabluri de fibră optică, conectori, prize, splittere, cutii, etc.
Nokia Optical LAN nu este altceva decât aplicarea tehnologiei GPON (Gigabit Passive Optical Network) din rețeaua operatorilor telecom, adusă la arhitectura de interior a unei clădiri. Beneficiile conexiunii direct pe fibră optică sunt completate de aplicația de management, care oferă un mod simplificat de configurare a reţelei de tip LAN.
Deși la prima vedere poate părea complicată și scumpă, intrând în detalii și din studii comparative, remarcăm că poate fi cu 50% mai ieftină decât o rețea tradițională, dar și cu până la 80% mai rapid de instalat.
Pe lângă aceste două aspecte importante, mai pot fi adăugate și altele, la fel de importante:
- MAI PUȚINE ECHIPAMENTE – Sunt eliminate rackurile și echipamentele necesare distribuției rețelei de date la nivelul etajelor: mediaconvertoare & switchuri, UPS-uri, bări de alimentare, răcirea sau circulația aerului. Acestea se înlocuiesc cu un simplu splitter pasiv instalat într-o cutie mică pe perete sau în tavanul fals, fără a fi nevoie de alimentare cu energie.
- REDUCE CONSUMUL – Estimativ, consumul de energie necesar alimentării rețelelor tradiționale scade cu mai bine de 80% (studiu comparativ al Universității din Melbourne pentru o capacitate de 2000 porturi, LAN clasic vs. POL).
- UȘOR DE ÎNTREȚINUT ȘI DE INSTALAT – Eliminarea echipamentelor active de distribuție la nivelul etajelor ajută operatorul rețelei să optimizeze timpii de intervenție și reduce costul de întreținere și instalare, dar și spațiul necesar rackurilor, trecerilor, congestilor și a suporților de cabluri masive din cupru (Ethernet), UPS-uri suplimentare.
- UPGRADE – O rețea tradițională presupune estimarea capacităților de viteză și transfer de moment, dar și de evoluție în timp, pentru minim 25 de ani. O rețea mai performantă azi, poate să nu fie de ajuns mâine. Nokia Optical LAN permite creșterea vitezelor de la 2.5 Gbit/s până la 10Gbit/s și 40Gbit/s, iar în viitor 100Gbit/s sau poate chiar mai mult, fără schimbarea cablării structurate. Viteza este limitată numai de dezvoltarea aplicațiilor pe fibră optică.
- SECURITATE – Protocoalele de control și acces tradiționale LAN sunt cunoscute tuturor azi, fiind extrem de vulnerabile. Software-ul NOKIA pentru Optical LAN este derivat din aplicațiile similare GPON (Gigabit Passive Optical Network – echipamente destinate aplicațiilor FTTH), cele mai sigure rețele administrate de operatorii de telefonie mobilă sau fixă.
- ELIMINĂ EMI – Fibra optică folosită la distribuția rețelei nu preia interferențele electromagnetice caracteristică rețelelor de cupru, în special în interiorul clădirilor, acolo unde există surse nenumărate de perturbare EMI (electromagnetic interference): neoane, alimentare cu energie electrică, imprimante, computere, video proiectoare, telefoane, mașini sau utilaje, etc.
- ACOPERIRE MARE – Segmentele de cupru ale rețelelor tradiționale LAN sunt limitate la 100m (cu patchuri incluse conf. standard ISO/IEC 11801 sau EIA/TIA 568). O rețea PON acoperă o distanță de până la 20 sau 40 km, fără echipamente active intermediare.
- OPTIMIZEAZĂ SPAȚIUL – Odată ce rackurile intermediare dispar, spațiile dedicate acestora – sub formă de camere tehnice sau simple amplasamente, rămân disponibile pentru alte destinații.
- FLEXIBILITATE – Soluția Nokia Optical LAN suportă diferite servicii pe aceeași infrastructură: WiFi, VoIP, Supraveghere CCTV, Internet, Cable TV, Control Acces, Monitorizare și managementul clădirilor, etc. Comparativ cu o cablare tradițională – unde prioritizarea serviciilor se face manual de integrator, soluția Nokia o face automat, direct din sistemul software, cu un simplu click, după identificarea portului respectiv.
Lăsând la o parte capacitatea de transmisie mare și upgrade pe viitor, rețeaua bazată pe Nokia Optical LAN se instalează mult mai rapid și mai ușor. Întreținerea acesteia este mult simplificată, iar beneficiul se vede chiar după primul an de utilizare, atunci când nu mai sunt necesare upgrade-uri semnificative de rețea, intervenții de mentenanță pe echipamente complicate, dar sunt și reduceri masive de costuri la energia electrică consumată, cu până la 80%.
Iată că viitorul rețelelor de interior este prezent azi, cu soluția Nokia Optical LAN, iar cei care sunt interesați de o soluție pot contacta Kronect Comunicații la comercial@kronect.ro sau accesând www.kronect.ro.
“Nokia România îşi propune să susţină comunitatea locală implicată în activitatea de cercetare şi dezvoltare, prin facilitarea accesului la cele mai avansate tehnologii orientate spre crearea de soluţii din domenii precum telecomunicații (5G), inteligenta artificială (AI), obiecte inteligente interconectate (IoT), realitate augmentată şi virtuală (AR/VR), sănătate digitală (eHealth). În cei 27 de ani de prezentă locală, am contribuit la dezvoltarea tehnologiilor din domeniu IT&C atât pe plan local, cât şi global, reușind să avem foarte multe premiere revoluționare în industrie, construind, în același tip, cea mai experimentată echipă din industria de telecomunicații din România.”