DESCOPERA NOUA PLACA DE DEZVOLTARE SONY SPRESENSE

Capacitate mare de calcul, consum redus de energie și flexibilitate sporită.

Sony Spresense este o placă de dezvoltare compactă bazată pe microcontrolerul multi-nucleu CXD5602 de la Sony cu capabilități de IoT și AI.

În ultimii ani, competiția pe piața electronicelor a devenit din ce în ce mai acerbă datorită avansului tehnologic petrecut într-un ritm exponențial. Când vine vorba de microcontrolere sau microprocesoare, varietatea dispozitivelor de pe piață a ridicat competiția dintre producători la cote maxime, fapt ce aduce o serie nenumărată de beneficii utilizatorului final. De la exemple video îndrumătoare până la aplicații complexe și comunități de sute de mii de oameni, fiecare producător dorește să iasă în evidență.

Un producător consacrat de electronice care a intrat recent în această competiție de supremație a aplicațiilor DIY și IoT este Sony cu noul Spresense. Dacă ești în căutarea unei plăci de dezvoltare eficiente din punct de vedere energetic, cu caracteristici de ultimă generație și cu o multitudine de exemple video puse la dispoziția ta direct de producător, atunci aceasta este o alegere potrivită pentru tine. Această placă permite dezvoltatorilor să creeze aplicații într-un timp foarte scurt datorită compatibilității cu mediile de programare IDE Arduino și pe NuttX, un SDK mai avansat.

Din familia Spresense fac parte următoarele dispozitive: placa de bază, cu dimensiuni asemănătoare cu un Arduino Nano, placa de expansiune Spresense care vă oferă funcții adiționale și o cameră video care se plasează într-un conector de pe placa de bază.

Caracteristicile cheie ale noului dispozitiv sunt următoarele:

 • GPS integrat – are GNSS încorporat cu suport pentru GPS, QZSS și GLONASS ce permite dezvoltarea de aplicații în care este necesară urmărirea prin satelit
 • Ieșire audio de înaltă rezoluție și intrări multiple de microfon – Codec audio și amplificator audio de înaltă performanță (192kHz / 24 biți) pentru ieșire audio și suportă până la 8 intrări audio digitale pentru microfoane
 • Microcontroler multi-nucleu – Spresense este alimentat de microcontrolerul CXD5602 de la Sony (ARM® Cortex®-M4F × 6 nuclee), cu o viteză de ceas de 156 MHz
 • Memorie flash de 8MB și memorie SRAM de 1.5 MB
 • Temperatură de funcționare: 10-40 ℃

Placa de extensie concepută special pentru placa de bază aduce un număr intrări/ieșiri și anume:

 • 4 canale audio de intrare, analogice,
 • ieșire audio cu conector jack de 3.5 mm,
 • 6 canale analogice de intrare în domeniul 0-5 V,
 • un soclu pentru un card Mircro SD
 • un port USB adițional

Designul a fost proiectat astfel încât placa de extensie să se conecteze simplu și eficient la placa de bază printr-un conector B-2-B (Board-to-Board). Pentru o integrare mai ușoară în proiectele dumneavoastră, aceasta dispune de aceeași poziționare a soclurilor pentru pinii de conexiune ca cel de pe Arduino Uno, respectiv aceleași găuri pentru montaj.

Camera video din familia Spresense dispune de senzorul de imagine Sony ISX012 montat împreună cu un obiectiv. Sony ISX012 are un număr efectiv de pixeli ==de 5,11M pixeli și un encoder care poate achiziționa imagini în format JPEG, RAW, Y / C sau RGB. În modul video aceasta poate înregistra în format 1080p (1920×1030 la 30 fps) sau 720p (1208×720 la 60 fps).

Privind aceste dispozitive ca pe un ansamblu bine sudat, există câteva aplicații în care Spresense poate ieși în evidență cu adevărat. Posibilitatea de a reda sau înregistra sunet în fundal – fără a prelua timpul de procesare pe procesorul principal – este o caracteristică greu de ignorat. Camera foto de înaltă rezoluție poate fi cu adevărat utilă, la fel ca și capabilitățile AI ce se pot realiza cu aceasta. La o privire mai atentă asupra acestor caracteristici, acestea seamănă mai mult cu funcționalitățile computerelor mici, bazate Linux, cum ar fi Raspberry Pi, decât microcontrolerele. Poate că acest lucru nu este surprinzător, deoarece Spresense rulează, de asemnea, un sistem de operare ca UNIX – deși unul mult cu capabilități mai reduse decât Linux.

Împreună cu modulul de cameră de la Sony și cu placa de extensie, acest kit de dezvoltare poate realiza numeroase aplicații de supraveghere, de securitate, de procesare în timp real, cum ar fi:

 • Stabilizarea video în timp real
 • Dispozitiv de urmărire prin GPS
 • Ghid turistic audio
 • Sisteme de cartografiere a zgomotului

 Pe pagina Sony Spresense oficială se pot găsi numeroase exemple video cu proiecte ce pot fi ulterior modificate și adaptate nevoilor dumneavoastră. Dacă performanțele noului dispozitiv ți-au trezit interesul, poți găsi placa de bază și placa de expansiune în oferta RS Romania.

www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi