CUM FUNCTIONEAZA O PRESA AUTOMATA DE BALOTAT DESEURI RECICLABILE?

Toți știm cum funcționează o presă de balotat deșeuri. Este simplu, o alimentezi cu material, iar ea produce baloți. Însă voi dezvolta acest subiect, și vei descoperi aici informații despre puncte importante precum: ce înseamnă productivitatea unei prese de balotat, cum modifică anumite accesorii opționale productivitatea și modul de funcționare a unei prese de balotat deșeuri ; ce trebuie să ai în vedere când te gândești să achiziționezi o presa de balotat deșeuri, și multe altele.

Când vrei să cumperi o presa de balotat carton , sau alte deșeuri reciclabile, este evident că-ți dorești să cumperi ce e mai bun pentru tine, și dacă are și un preț mic ar fi perfect. Dar cum știi ce ți se potrivește?

Aici poți vedea un material video 3D cum funcționează o presă automată de balotat carton, folie, pet, sau RDF.

Productivitatea

Unul din cele mai importante aspecte la o presă de balotat este productivitatea și puterea echipamentului. Aceste două aspecte sunt într-o strânsă legătură. Productivitatea unui echipament poate fi calculată în volum procesat. Din volumul procesat ne putem da seama cât material putem presa, adică productivitatea presei de balotat.

Calculul productivității orare a unei prese automate de balotat din industria reciclării este simplu. Volumul camerei de presare înmulțit cu ciclurile de presare ale echipamentului într-o oră. Adică , din datele tehnice aflăm volumul camerei de presare. Tot din datele tehnice aflăm și în câte secunde execută berbecul presei de balotat un ciclu de presare. Astfel putem calcula cate cicluri orare avem, și respectiv volumul orar în metri cubi pe oră.

După ce aflăm câți metri cubi procesează echipamentul pe oră, putem calcula și productivitatea unei prese de balotat în tone sau kilograme pe oră, aproximând, sau dacă avem mijloace, chiar calculând cât cântărește un metru cub din materialul pe care dorim să-l procesăm. Acest calcul este valabil pentru orice presă de balotat reciclabile, și nu doar pentru modelele noastre.

Să luăm exemplu modelul nostru de presă cel mai căutat, numit SPR75. Această presă este ideală pentru a balota carton, însă poate balota și alte tipuri de materiale reciclabile , dar și RDF sau deșeu menajer. Presa are o cameră de presare cu un volum de 1.1 metri cubi și 20 de secunde ciclul de presare. Un ciclu de presare este o împingere plus revenire a berbecului de presare. Astfel această presă de balotat poate procesa un volum de 198 metri cubi pe oră.

Mai departe aflarea productivității în tone pe oră este simplă pentru orice echipament. Avem nevoie să înmulțim volumul procesat cu greutatea specifică vrac a materialului respectiv pe metru cub. Diferitele tipuri de material, influențate de gradul de calitate al acestora au o anumită greutate raportată la un metru cub.

Spre exemplu, tot la modelul SPR75, la un material care cântărește 20 kg pe metru cub vrac , productivitatea este de 4 tone pe oră, la un material cu 35 kg pe metru cub, productivitatea este de 6.9 tone pe oră.

Dacă am avea materiale cu o greutate de 50 sau 70 kilograme pe metru cub și am calcula aceste greutăți la puterea de procesare a modelului SPR75, acestea propulsează productivitatea la 10 respectiv 14 tone pe oră. Însă acest lucru este posibil doar la o presă de balotat mare.

Deși echipamentul este capabil să proceseze materialul calculat, trebuie luat în calcul și factorul uman. Luând în considerare factorului uman, și a timpilor morți ai acestuia, aveți nevoie de o marjă de eroare. Din aceasta cauza, recomandăm, dacă la utilizarea acestui sistem în a calcula productivitatea echipamentului care doriți să îl achiziționați, să luați în calcul doar 70% din rezultat.

În cazul nostru, presa de balotat SPR75, procesează PET (material cu 20 kg/metru cub) cu o productivitate de 4 tone pe ora în teorie și 2.5 tone/oră în practică, respectiv la carton (material 35 metri cubi) are o productivitate de 6,9 tone/oră în teorie și 4,5 tone pe oră în practică.

Productivitatea ne ajută să înțelegem dacă o presa este capabilă să proceseze materialul gestionat într-o lună, dar și la gestionarea fluxurilor de material. Aceste date sunt importante pentru a ști ce model de echipament se potrivește într-o stație de sortare , spre exemplu, unde avem un flux de diferite deșeuri.

Banda de alimentare

Productivitatea unei prese de balotat deșeuri este influențată direct de banda de alimentare aferentă acesteia. O presă de balotat automată nu poate atinge niciodată productivitatea calculată mai sus fără o banda de alimentare, din cauza factorului uman. Capacitatea de alimentare a operatorului, crește când există o bandă de alimentare, deoarece în cazul de față, operatorul poate alimenta banda direct cu un echipament din dotare precum volă sau motostivuitor, sau poate fi descărcat din mașina de colectare direct pe bandă. Banda va prelua cât material este necesar pentru prelucrare, iar cuva presei de balotat are rol de stocare temporară, în cazul în care materialul preluat este mai mult decât capacitatea volumetrică a camerei de presare.

Banda de alimentare a presei de balotat, poate fi diferită, în funcție de nevoile clientului, de amplasament, sau de planul de preluare al materialelor. Una din cele mai comune și productive este banda de alimentare de tip V, cu partea orizontală de la bază îngropată.  Acesta este tipul de bandă discutat în paragraful de mai sus, cu o parte orizontală la baza de aproximativ 3 metri în general, dar și cu posibilitate de extindere în caz de nevoie, spre exemplu pentru a prelua materialul de la o stație de sortare deșeuri precum in acest material video.

Banda de tip V este formată dintr-o secțiune orizontală, care poate fi îngropată sau supraterană, și o secțiune oblică, care ridică materialul la gura de alimentare a presei, cu o înclinație nu mai mare de 32 grade.

Alte tipuri de benzi sunt tipul Z, care este similar cu tipul V, doar că este formată din a treia secțiune, care este tot orizontală, aflată la capătul secțiuni oblice. Aceasta este de regula foarte scurtă. Și nu în ultimul rând banda de tip I, care este formată dintr-o singură secțiune oblică, cu o cuvă de alimentare. Poți afla mai multe aici: https://recondis.com/contact/

Ce trebuie sa ai in vedere?

Toți producătorii oferă echipamentele de calitate. Însă echipamente RECONDIS vin cu ceva în plus, iar aceștia sunt factorii pe care  trebuie să îi ai în vedere:

Suportul de la producător; Pe lângă instalarea echipamentului, este foarte importantă instruirea operatorilor, monitorizarea comportamentului presei de balotat și nu în ultimul rând reglajele fine. Pentru a veni în ajutorul operatorilor am pregătit o serie de materiale video unde pot învăța cum să opereze și să curețe adecvat echipamentele. Vezi aceste materiale AICI.

Mentenanța și garanție; Garanția este un aspect foarte important în vederea unei achiziții. Însă eu cred că și mai importantă este mentenanța echipamentului achiziționat. Mai bine să previi decât să repari. Recondis oferă mentenanță pentru echipamentele sale. Mai mult, dezvoltă programe online pentru suportul operatorilor și pune la dispoziție pe propriul site web o serie de instrucțiuni privind mentenanța. Acestea pot fi accesate aici

Piese pe stoc; Un aspect important sunt consumabilele și piesele de schimb. În acest domeniu o pauză de la funcționare poate fi foarte costisitoare afacerii. Important este să existe piese de schimb pe stoc, și să nu așteptăm după producătorii din alte țări să le trimită. Recondis recomandă clienților să achiziționeze piese de schimb, dar are și stoc de piese pentru echipamentele vândute.

Service; Pe lângă echipele Recondis, care vor interveni în cel mai scurt timp de la orice sesizare, Recondis oferă și o platformă de service numita Recondis Reports. Aici poți monitoriza acțiunile de mentenanță, istoricul echipamentelor, raportul erorilor și multe altele.

contact@recondis.com

www.recondis.com