În şapte din opt stadioane de fotbal pe care s-a desfăşurat Campionatul European de Fotbal 2012 din Kiev, Liov şi Harkov s-au folosit soluţii inovatoare de produs şi de sistem de la REHAU. Un rol important în această privinţă îl joacă sistemele de încălzire a gazonului care împiedică amânarea jocurilor din cauza intemperiilor vremii şi care contribuie la minimalizarea riscului de rănire a sportivilor.
Bucureşti, 18 iunie 2012. Pentru a menţine gazonul în stare bună şi pentru a-l proteja cu delicateţe de zăpadă şi gheaţă, s-a luat hotărârea să se folosească sisteme de încălzire a gazonului de la REHAU la construcţia stadioanelor din Liov, Kiev şi Harkov din Ucraina. Şi la stadioanele Campionatului European de Fotbal 2012 din Varşovia, Poznan, Wroclav şi Gdansk din Polonia s-au folosit soluţii de sistem ale companiei de prelucrare a polimerilor activă la nivel internaţional. Chiar dacă sistemele nu vor fi utilizate la Campionatul European din iunie 2012, ele reprezintă o garanţie pentru păstrarea gazonului într-o stare bună de joc în orice perioadă a lunilor friguroase.
40.000 m ţeavă pentru Arena Liov
În toate cele trei stadioane ucrainene ale Campionatului European se joacă pe gazon natural. „La mijlocul lui Septembrie am pozat ultima ţeavă şi apoi am putut pune gazonul. Acesta a avut nevoie, precum ne aşteptam, de aproximativ patru săptămâni până să se poată juca pe el şi măsurile de îngrijire să fie încheiate”, explică Maxim Solonenko, angajat REHAU din oraşul ucrainean Dniepropetrovsc, desfăşurarea lucrărilor din Liov. Aproximativ 40.000 m de ţeavă au fost folosiţi numai pentru realizarea sistemului de încălzire a gazonului din Arena Liov. În plus s-a mai realizat între teren şi marginea tribunei o suprafaţă carosabilă, aşa numita „zonă tehnică”. Gazonul artificial din această zonă poate fi la nevoie şi el încălzit.
Fiabil şi delicat
„O încălzire a gazonului funcţionează în principiu ca o încălzire prin pardoseală în clădiri. În pământ se pozează ţevi la intervale regulate, prin care să poată trece, la nevoie, un amestec cald de apă şi glicol. Astfel se pot „topi” terenuri îngheţate bocnă, iar paturile de zăpadă vor dispărea”, explică Thorsten Wiggenhagen, şef de departament în domeniul încălzire/răcire prin suprafeţe la REHAU. „Încălzirea gazonului păstrează solul în condiţii bune la orice temperatură şi de asemenea protejează iarba eliminând îngheţul. Şi, în plus solul rămâne permeabil la apă. Astfel se evită acumularea apei pe câmpul de joc iar riscul de accidentare al sportivilor este considerabil redus”, spune Thorsten Wiggenhagen în continuare. Pentru condiţii bune la antrenament şi în timpul jocului garantează şi ţevile de drenare, pe bază de polimeri, care preiau apa pluvială sau cea rezultată de la topirea zăpezii direct sub suprafaţa gazonului şi o conduc către ţevile multifuncţionale pozate la marginea spaţiului de joc. Ţevile de dimensiuni mai mari transportă apoi în siguranţă apa acumulată către rezervoare, la canalizare sau în canale de clătire şi control.
Soluţii de sistem durabile pentru o încălzire eficientă a gazonului
În mai mult de 180 de stadioane de pe întreg Mapamondul întâlnim know-how-ul firmei prelucrătoare de polimeri REHAU. De la Torino până la Moscova, de la Viena, la Istanbul sau Cincinnati, de la Bremen la München există stadioane şi spaţii de antrenament dotate cu sisteme REHAU verificate. Un motiv pentru succesul acestor soluţii îl constituie printre altele şi robusteţea şi durabilitatea componentelor. O componentă de bază a acestor sisteme pozate este ţeava RAUTHERM care este realizată din polietilenă reticulată sub presiune (RAU-PE-Xa). Este rezistentă la vârfurile de sarcină şi are o flexibilitate ridicată chiar şi la temperaturi mici de montaj. Ţevile se pozează la aproximativ 25 cm sub gazon. Pentru o pozare exactă se folosesc şinele RAUFIX pe care se montează ţevile la intervale stabilite dinainte. Astfel se asigură o pozare uniformă a acestora pe câmpul de joc şi se evită ca, în timp ce gazonul din faţa spaţiului de pedeapsă mai este îngheţat, la locul loviturii de la 11 metri rădăcinile ierbii să fie deja arse.
Sistemul de distribuţie Tichelmann reduce pierderile de căldură, echilibrează pierderile de presiune şi conduce la costuri dovedite mai mici decât în cazul unui sistem neizolat. Pentru a evita daune provocate gazonului, temperatura este limitată la nivelul rădăcinilor. Sistemul este comandat de către o instalaţie de reglare meteosensibilă care păstrează temperatura suprafeţei la maximum 2°C.
Gazonul poate fi prelucrat cu maşinile obişnuite fără a exista pericolul stricării instalaţiilor de încălzire. Daune mecanice la îngrijirea gazonului în timpul operaţiunilor de afânare sau aerisire sunt aproape excluse. Dacă totuşi vor exista vreodată scurgeri, atunci tehnica de cuplare prin manşon alunecător vă oferă o posibilitate rapidă de intervenţie, fără a trebui să scoateţi cantităţi mari de pământ.