Prelucrarea metalelor prin aschiere este o tehnologie pe care omul a inventat-o cu 3000 de ani inainte de Cristos, cand au aparut primele masini unelte rudimentare. La mijlocul secolului al XV-lea – Leonardo da Vinci realizeaza primul strung cu actionare continua, procedeul luand amploare in anul 1900 o data cu fabricarea otelurilor rapide pentru scule ce permit realizarea unor viteze mari de aschiere.

Cea mai grea misiune o au insa echipamentele de filetat care lucreaza in conditii extreme, pe campuri de extractie petroliera, platforme marine, rafinarii, mine de diamant si metale, santiere pentru constructii edilitare si comerciale cat si constructii metalice. De multe ori filetarea efectiva se realizeaza la temperaturi foarte scazute de pana la -30oC sau de peste 45oC. Echipamentele sunt folosite in continuu cate 16 ore, deoarece muncitorii lucreaza in mai multe schimburi.

Din acest motiv, RIDGID a fost acolo inca din anul 1930, invatand impreuna cu utilizatorii cum sa dezvolte cea mai buna tehnologie, cele mai bune echipamente, cele mai calitative consumabile cat si cele mai bune uleiuri de taiere. In plin avant industrial toate traseele de conducte erau realizate din tevi din otel, mare majoritate a Imbinarilor fiind realizate prin filetare.

Gama de echipamente RIDGID cuprinde clupe de filetat manuale pentru realizarea filetelor tip G, care este un filet cu profil triunghiular folosit in special pentru instalatii de gaze si alimentari cu apa, clupe electrice actionate manual si masini de filetat stationare. Gama de diametre care poate fi filetata cu aceste dispozitive este cuprinsa intre 1/8” si 6”. Filetele pentru conductele cu diametrul mai mare de 4” se pot realiza prin utilizarea unui dispozitiv de filetat cu cutite ajustabile care se poate cupla la o masina de filetat stationara sau celei mai versatile si robuste clupe electrice de filetat de pe piata – modelul 700. Instalatorii americani il numeau in anii ‘60 the mule-catarul.

Deasemenea acest dispozitiv de filetat se poate utiliza si pentru antrenareataietorului hidraulic pentru tevi din otel model 258, care are capacitatea de a taia prin deformare plastica conducte cu diametrul maxim de 12”.

About The Author