CLADIRILE VIITORULUI TENDINTE PENTRU ANUL 2020

Rolul clădirilor într-un mediu energetic mai dinamic

„Discuția despre încărcarea vehiculelor electrice rezidențiale și comerciale va evolua la următoarea etapă în anul 2020. Nu va mai fi centrată în jurul punctelor de încărcare și al gamelor, va avea loc o digresiune pentru a include discuții complexe în jurul creării punctelor de interes locale, organizarea infrastructurii publice a sistemelor de încărcare pentru vehiculele electrice și gestionarea fluxurilor de energie în clădiri.

Însă, pentru a face acest lucru cu succes, trebuie să se ia în considerare cazurile de utilizare din trecut și provocările întâlnite în alte părți ale lumii. De exemplu, în Norvegia, creșterea numărului stațiilor de încarcare solicită rețeaua și, ca urmare, vor apare constrângeri în anumite zone în care nu există o capacitate suficientă. Înainte de a trece la discuții mai complexe, trebuie să se țină cont de gestionarea energiei, altfel se pot întalni piedici semnificative în adoptarea pe scară largă a sistemelor de încărcare electrică. “

„A doua funcție a unei clădiri – cea a unui hub de energie – va începe să devină mai evidentă. Acest lucru va fi facilitat de creșterea punctelor de încărcare electrică și a surselor regenerabile, atât din punct de vedere comercial, cât și rezidențial. Ca hub energetic, gestionarea fluxurilor de energie în clădiri va deveni mai complexă decât a fost până acum. Vom începe să vedem că industria se îndepărtează de măsurile tradiționale, cum ar fi să plătim furnizorilor de energie o sumă lunară bazată pe consum și cerere maximă, și ne vom îndrepta către un punct în care o cantitate semnificativă de energie regenerabilă va sta în spatele contorului, iar proprietarii de clădiri vor putea să-și genereze propria energie.

Nu se va întâmpla asta peste noapte – va fi progresiv și în funcție de cererile pieței și de schimbarea politicilor. Acestea includ Pachetul pentru Energie Curată pentru toți europenii, o colecție de directive și reglementări care acoperă o gamă largă de inițiative energetice. Aceasta la rândul ei, include, de asemenea, Directiva revizuită a UE privind Performanța Energetică a Cădirilor, care va fi scrisă în legislația națională de către statele membre în 2020. De asemenea, va fi influențată în mare măsură de factori precum adoptarea de surse regenerabile și implementarea punctelor de încărcare a vehiculelor electrice.“

Gestionarea riscului

„În ultimii ani am fost martorii unor tragedii de nedescris, inclusiv incidentul Turnului Grenfell. Deși acest incendiu particular s-a produs în Marea Britanie, impactul său a ajuns peste tot în lume, punându-se un accent major pe siguranța in clădiri și pe importanța prevenirii incendiilor, detectării, controlului și evacuării. Acest accent pus pe siguranța clădirilor va aduce modificări semnificative la nivel de reglementări. Multe dintre acestea vor ajunge sub forma unor noi reglementări de construcții care vor fi aplicate pentru a modifica standardele de siguranță in interiorul clădirilor.

Printr-o abordare mai detaliată, identificăm tehnologii de prevenire a incendiilor – cum ar fi dispozitivele de detectare a defectelor de arc electric (AFDD), care pot reduce probabilitatea de apariție a incendiilor de natură electrică prin recunoașterea condițiilor de formare a arcului electric – fiind astfel implementate în regulamentele noi și actualizate. Deși tehnologiile precum dispozitivele AFDD sunt obligatorii doar în anumite țări, incepând cu anul 2020 vom observa că restrictiile privind siguranta vor creste, astfel ca reglementările vor evolua iar tehnologiile de prevenire vor deveni un punct central in discutiile privind siguranța clădirilor.

Pe măsură ce apar noi aplicații și dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic,  se va apela la mai multe invertoare monofazate care pot produce armonici și frecvențe mixte în AC/DC.

Cu cât vom intalni mai mulți consumatori electrici si mai diversificati în cladirile comerciale și rezidențiale, cu atat vom vedea o tendință clară in cresterea exigentei alegerii dispozitivelor de protectie la curenti reziduali (RCD) către tipul F și B (+) folosite  în special aplicatii specifice pentru a asigura siguranța locuitorilor / utilizatorilor și a preveni declanșările nedorite a întreruptoarelor automate diferentiale (cu protecție împotriva curenților de defect de scurgere la pământ)”

„Când se discută despre siguranța clădirilor, această discuție este adesea mai mult concentrată pe clădirile rezidențiale. Dar, în timp, alte clădiri – cum ar fi hoteluri, spitale, închisori sau orice alt loc în care oamenii stau departe de casă peste noapte – vor fi aduse în discuție din cauza nivelului ridicat de risc. Anul 2020 va fi anul în care modul de a gândi la un nivel mai vast va devini standard.

Liderii din industrie și din organismele guvernamentale din toată lumea trebuie să înceapă să ia în considerare potențialele amenințări asupra vieții umane în cazul unei situații de urgență în clădiri complexe – indiferent dacă asta înseamnă o creștere a conștientizării sau implementarea și aplicarea reglementărilor care să asigură metode actualizate de prevenire, detectare și evacuare.”

„Discuțiile despre siguranță revin adesea la finisajele exterioare, sistemele de aspersoare și ușile antiincendiu. Dar mulți oameni încă nu își dau seama că peste un sfert de incendii pornesc de la sistemele electrice. Și deși finisajele exterioare și aspersoarele sunt aspecte foarte importante în ceea ce privește siguranța, este mai important să se înceapă cu prevenirea incediilor și menținerea în siguranță a echipamentelor electrice.

Sarcina revine operatorilor din clădiri și antreprenorilor, care trebuie să își îndeplinească rolul pentru a se asigura că echipamentele electrice prezintă un standard de siguranță pe întregul proces de construcție. Însă, pentru ca acest lucru să devină realitate, liderii guvernamentali trebuie să facă presiuni asupra industriei și să solicite o implementare și o aplicare mai bună a reglementărilor. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, cei din industria construcțiilor vor continua, din păcate, să se eschiveze și să permită siguranței să rămână o chestiune ulterioară ”.

Gabriel Tache – Director de vânzări – Eaton Electric SRL Romania