Llandudno este cea mai mare staţiune din Țara Galilor, situată între peninsulele The Great și Little Orme, fiind un loc unic cu două plaje minunate. Accentul călătoriei noaste a fost pus pe industria fotonicii, în special pe un grup de companii producătoare de inovații în inginerie și tehnică. În esenţă, există o puternică industrie în curs de dezvoltare în Ţara Galilor, o industrie de clasă mondială cu o multitudine de companii ce dezvoltă proiecte uimitoare și de admirat.
Centrul OpTic, reprezintă un punct principal pentru industria fotonicii din Ţara Galilor. Acesta este condus de Universitatea Glyndwr, cuprinzând grupuri de lideri mondiali academici de cercetare și dezvoltare, întreprinderi independente hi-tech și agenții de sprijinire a afacerilor, împreună cu diverse evenimente de afaceri și conferințe. Centrul atrage peste 20.000 de vizite pe an.
Context general
Industria fotonicii cuprinde practic orice combinație de lumină sau imagini care funcționează cu ajutorul aparatelor electronice. Acestea pot fi la fel de simple ca un display cu LED-uri sau complexe ca un sistem telescopic de satelit.
Anul Internațional al Luminii 2015
Anul Internațional al Luminii este un festival care sărbătoreşte ştiințele și tehnologiile pe bază de lumină. Industria fotonicii stă la baza tehnologiei smartphone-urilor şi laptopurilor, acoperind toate sectoarele de activitate prin aplicarea sa în domenii precum cel al electronicii, telecomunicațiilor, sănătății (instrumente medicale), de fabricație, de apărare și securitate, tehnologia energetică sau industriile creative.
În anul 2014, accentul premiilor Nobel a fost pus pe lumină. Premiul Nobel pentru Fizică a fost anunțat pe 7 octombrie 2014 și a fost atribuit lui Shuji Nakamura şi colegilor săi pentru invenția de diode emițătoare de lumină albastră eficiente (LED-uri).
Telescopul de peste un miliard de euro – cel mai mare văzut vreodată
Condusă de managerul de proiect, Tony Fox-Leonard, echipa Universității Glyndwr aflată la Optic Centre situată în St Asaph Business Park, Țara Galilor, s-a reunit pentru a îndeplini cerinţele “extreme de provocatoare” ale organizației European Southern Observatory pentru un proiect impresionant – cel mai mare telescop văzut vreodată.
Acest „ochi gigant” va aduna lumina de la cele mai îndepărtate stele și galaxii, va avea 39 de metri în diametru și va fi format din 798 de segmente. Va fi poziționat pe Muntele Cerro Armazones din Chile, unde va fi setat pentru a aduna de 15 ori mai multă lumină comparativ cu cele mai mari telescoape din jurul lumii de astăzi.
Cu sprijinul colaboratorilor, inclusiv al companiei Zeeko, echipa din Optic Centre a îndeplinit cerinţele ESO pentru fabricarea unei lentile care să aibă sub 10 nanometri. La început, acest lucru a fost realizat cu ajutorul unei tehnologii inovatoare operată de un computer care a necesitat atât dezvoltarea unui nou proces de şlefuire, cât şi a unui nou sistem metrologic.
Astfel, au fost atinse două obiective importante, Marea Britanie a devenit prima ţară care a dezvoltat un sistem unic de lustruire şi acceptarea de către ESO ca fiind unul dintre principalele centre de testare compatibile cu specificaţiile lor, condus şi realizat de Prof. Paul Rees.
Cu ajutorul grupului de la St Asaph Business Park, se discută o posibilă colaborare cu potenţiali parteneri de proiect din toată lumea pentru a câştiga contractul de 200 de milioane de lire sterline pentru a produce toate segmentele necesare pentru oglinda principală a telescopului.
Directive noi pentru industria fotovoltaică
Noile directive pentru industria fotovoltaică din Marea Britanie oferă o analiză actualei industrii de fabricare și de instalare a echipamentelor fotovoltaice conducând către șase direcții cheie pentru ca Marea Britanie să obțină rolul de lider mondial în acest domeniu.
Marea Britanie a înregistrat o creștere rapidă în instalarea tehnologiilor pentru producerea a energiei solare în ultimii trei ani și este acum în top zece state din lume care foloseşte această tehnologie.
Acest lucru a fost realizat prin introducerea unui FIT (Feed -in- Tariff) în 2010 și printr-o răsturnare a prețurilor mondiale pentru modulele fotovoltaice și invertoare. Pe lângă reducerea de peste 50% în FIT, cererea creșterilor pentru instalări a continuat, Departamentul Energiei și Schimbărilor Climatice (DECC) recunoscând acum potențialul modulelor fotovoltaice și contribuția acestora la obiectivele de reducere a emisiilor de carbon din Marea Britanie.
Aceste noi directive reprezintă, de fapt, o actualizare a directivelor pornite în anul 2009. Centrul pentru Cercetarea Energiei Solare (CCES) de la OpTIC, a primit sarcina de a rescrie noile directive, iar partenerii WOF vor ajuta la organizarea unui atelier și efectuarea unui studiu în industrie.
Compania Qioptiq
Qioptiq proiectează și produce materiale și soluții care servesc o gamă largă aplicații pornind de la domeniul științelor medicale, producția industrială, de apărare până la industria aerospațială și de cercetare.
Compania are o istorie impresionantă, beneficiind de integrarea cunoștințelor și experiențelor de la companii precum: Avimo, Optem, Pilkington, Rodenstock, Spindler & Hoyer și alții. Începând cu anul 2013, Qioptic face parte din gupul
Excelitas Technologies. Combinația Excelitas și Qioptiq – cu portofoliile lor de produse şi renumele la nivel mondial – oferă o gama diversificată de produse pentru clienții OEM din întreaga lume, având produse excelente pentru ambele capacități optoelectronice, atât active, cât și pasive.
“Prin unirea a două organizații de top din industrie, consolidăm prezența noastră în întreaga lume, valorificăm o oportunitate de piață de 4,4 miliarde dolari, unificând viziunea noastră de a oferi soluții inovatoare și de înaltă performanță”, a declarat David Nislick, Chief Executive Officer, Excelitas Technologies.
Compania oferă o gamă completă de lasere, de produse de prelucrare a materialelor cu laser și mașini care folosesc tehnologia laserelor. Qioptiq colaborează cu sectoarele industriale largi, pornind de la sectoarele pentru dezvoltarea prototipurilor până la producţia acestora în serie.