CARE ESTE DEFINITIA PUE PENTRU CENTRELE DE DATE?

PUE reprezintă eficiența consumului de energie electrică. Nu este un secret că centrele de date sunt mari consumatori de energie și că infrastructura IT a acestora este alcătuită din echipamente deosebit de consumatoare de energie. Prin înțelegerea și urmărirea parametrului PUE a centrelor de date, managerii pot începe să înțeleagă cât de eficientă este infrastructura IT și dacă aceasta devine mai eficientă sau mai puțin eficientă în timp.

Cum se calculează parametrul PUE pentru centrele de date

Parametrul PUE pentru centrele de date este raportul dintre energia totală a instalației și energia echipamentelor IT utilizate într-un centru de date. Acesta poate fi calculat prin împărțirea consumului total de energie al instalației la consumul de energie al echipamentelor IT. 

Energia totală a instalației cuprinde energia dedicată instalației centrului de date sau camerei de date, măsurată la contor. Aceasta include toate sarcinile, inclusiv echipamentele IT, sistemele de răcire, sistemele de iluminat și componentele de furnizare a energiei.

Totalul echipamentelor IT cuprinde toată energia consumată de echipamentele de procesare, de stocare și de rețea, inclusiv alte echipamente de control, cum ar fi comutatoarele KVM, stațiile de lucru, monitoarele și laptopurile. 

Când cele două cifre sunt împărțite, un coeficient descrescător arată că sustenabilitatea generală a centrului de date se îmbunătățește pe măsură ce infrastructura IT devine mai eficientă.

De ce poate fi înșelătoare metrica parametrului PUE pentru centrele de date

În ciuda simplității raportului și a acceptării acestuia ca măsură standard de performanță, calcularea PUE nu este atât de simplă pe cât o face să pară formula. Există mai multe considerente practice.

În general, PUE a centrului de date nu este o măsurătoare unică. Urmărirea parametrului PUE de-a lungul timpului pentru un singur centru de date va dezvălui performanța instalației față de calculul inițial de referință. Deși Uptime Institute raportează că parametrul PUE mediu în centrele de date pentru 2020 este de 1,58, este posibil ca această măsură să nu fie în întregime utilă pentru comparații între mai multe centre de date, fiecare cu configurații unice.

Compararea măsurătorilor PUE cu diferite centre de date, chiar și cu instalații foarte similare, se dovedește a fi o provocare. Două centre de date, aproximativ de aceeași dimensiune, dar situate în locații diferite (poate în regiuni sau țări diferite), ar putea cu ușurință să consume energie în moduri extrem de diferite din mai multe motive. De exemplu, diferențele în ceea ce privește clima și vremea locală, serviciile de rețea electrică și chiar materialele de construcție ale instalației pot avea un impact asupra consumului de energie și a eficienței energetice a centrului de date.

Ceea ce este considerat material în definiția PUE pentru centrele de date diferă de la un centru de date la altul. Diferitele echipe ale centrelor de date nu au întotdeauna aceleași idei despre ceea ce este relevant atunci când vine vorba de calcularea PUE a centrului de date. Echipele trebuie să se gândească cum să clasifice subsistemele ca fiind sarcini IT, sarcini de infrastructură sau irelevante și chiar să analizeze dacă o măsurare este posibilă din punct de vedere practic. Provocările potențiale în cazul comparării parametrilor PUE a centrelor de date și a eficienței energetice a diferitelor facilități includ:

• Subsistemele prezente într-un centru de date pot să nu fie prezente în altul;

• Subsistemele sprijină facilități cu utilizare mixtă, cum ar fi funcțiile care nu sunt legate de centrele de date, precum turnurile de răcire sau chiller-ele, și nu pot fi măsurate cu ușurință sau direct;

• Instrumentarea unor subsisteme specifice este nepractică și costisitoare, cum ar fi unitățile de distribuție a energiei electrice (PDU), care conțin multe prize înmulțite cu numărul de PDU-uri utilizate în instalație;

• Punctele de măsurare practice, cum ar fi contorul, pot include sarcini care nu au legătură cu centrul de date și se dovedesc a fi dificil de separat.

Trei moduri de a calcula mai precis parametrul PUE și eficiența energetică a centrelor de date

Aceste sfaturi vă pot ajuta să obțineți un PUE mai fiabil:

1. Aveți informații despre locul în care se efectuează măsurătorile PUE. Locul în care se efectuează măsurători de energie impactează modul în care alocați consumul de energie electrică categoriei corespunzătoare, fie că este vorba de consum de către facilitate sau consum IT. Pentru citirile legat de facilitate, efectuați măsurătorile la sau în apropierea contorului de utilități al facilității. În cazul instalațiilor cu utilizare mixtă sau al centrelor de date, vizați doar contorul care alimentează centrul de date.

2. Luați în calcul contoarele de utilități comune. Centrele de date care împart un contor de utilități cu porțiuni ale unei facilități care nu sunt centre de date ridică probleme în ceea ce privește atribuirea unor măsurători exacte. În aceste cazuri, estimarea porțiunii care nu aparține centrului de date și deducerea acesteia din consumul total poate fi singura opțiune.

3. Fiți atenți la momentul adecvat. Sarcina echipamentelor IT trebuie măsurată după ce au fost aplicate toate conversiile de putere, comutările și condițiile. În cadrul încăperilor pentru servere, PDU-urile sunt cel mai precis loc pentru măsurarea puterii totale livrate către rafturile de servere.

Citiți următorul blog pentru a afla mai multe: Choosing the Right Rack PDU Based on Power Requirements: (Alegerea rack PDU-ului potrivit în funcție de cerințele de putere)

Cum să îmbunătățiți eficiența centrului de date și să creați un centru de date mai sustenabil

Parametrul PUE este cel mai valoros atunci când vine vorba de evaluarea comparativă a eficienței energetice a centrelor de date. În cazul în care procesul de măsurare este automatizat prin intermediul unui software de performanță energetică și în timp real, datele PUE pot oferi un nivel de înțelegere cu aplicații comerciale semnificative. De exemplu, prin înțelegerea consumului de energie la diferite niveluri granulare ale centrului de date, pot fi descoperite cu ușurință scurgerile de energie și sistemele subutilizate, iar costurile acestora pot fi reduse.

Alți indicatori de sustenabilitate a centrelor de date

În plus față de PUE, alți parametri de tip eficacitate de la The Green Grid au devenit măsurători utilizabile pentru eficiența energetică a centrelor de date.

Eficiența infrastructurii centrului de date (DCiE) este reciproca PUE. Aceasta măsoară eficiența energetică a unui centru de date. DCiE poate fi calculată prin împărțirea consumului de energie al echipamentelor IT la consumul total de energie al facilității. De asemenea, poate fi calculată prin împărțirea lui 1 la PUE.

Eficiența reutilizării energiei (ERE) măsoară eficacitatea unei facilități în redirecționarea energiei către alte utilizări în cadrul facilității, cum ar fi utilizarea unui schimbător de căldură pentru a converti căldura de descărcare a serverului în încălzire pentru clădirile din jur.

Eficiența utilizării apei (WUE) încearcă să măsoare cantitatea de apă utilizată de centrele de date pentru răcirea activelor IT.

Eficiența utilizării carbonului (CUE) reprezintă raportul dintre totalul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) cauzate de consumul total de energie al centrului de date și consumul de energie al echipamentelor IT.

Citiți următoarea documentație tehnică pentru a afla mai multe: Calculating the Impact of Water Usage on Data Center Costs and Sustainability (Calcularea impactului utilizării apei asupra costurilor și sustenabilității centrelor de date)

Achiziționarea UPS-ului potrivit în sprijinul PUE a centrului de date

Pentru o îndrumare cuprinzătoare privind achiziționarea de surse de alimentare neîntreruptibile, accesați UPS Buying Guide (Ghidul de cumpărare a UPS-urilor ) de la Vertiv. În ghid, învățați să evaluați nevoile de alimentare punând întrebările corecte și luând în calcul alte considerente tehnice înainte de a investi în infrastructura de alimentare critică.

Pentru mai multe informații despre produsele și soluțiile Vertiv, contactați reprezentantul dvs. local Vertiv prin emea.ro.hello@vertiv.com sau vizitați www.Vertiv.com.