Brick ’12-Wienerberger Brick Awards – Wienerberger a premiat cele mai bune proiecte pentru cladiri din caramida

Marele premiu a fost acordat unui proiect realizat din cărămidă produsă manual în Africa de Sud, complex de clădiri dezvoltate într-un spaţiu aflat în patrimoniul UNESCO.

Wienerberger, cel mai mare producător de cărămidă la nivel mondial, a organizat luna aceasta la Viena gala de premiere Brick Award 2012, concurs în cadrul căruia au fost premiate cele mai bune proiecte arhitectonice realizate din cărămidă. În concurs au fost alese să participe 50 de proiecte din 28 de ţări, de pe cinci continente. Acestea au fost selectate din peste 300 de lucrări depuse.

Brick Award 2012 este cea de-a cincea ediţie a celui mai important concurs de arhitectură din lume destinat clădirilor realizate din cărămidă. Câştigătorii au fost aleşi de un juriu internaţional format din arhitecţii Plamen Bratkov (Bulgaria), Rudolf Finsterwalder (Germania), Hrvoje Hrabak (Croaţia), John Foldbjerg Lassen (Danemarca) şi Zhang Lei (China).

„Am fost impresionaţi încă o dată de creativitatea extraordinară a arhitecţilor participanţi şi de profesionalismul în construcţii dovedit în folosirea cărămizii ca element de bază în aceste proiecte”, declară Heimo Scheuch, CEO Wienerberger. „Mulţumită acestor experţi, cărămida primeşte şi din partea publicului aprecierea pe care o merită”, a adăugat acesta.

Cea mai importanta distinctie si categoria “Solutii speciale din caramida” Mapungubwe Interpretation Centre

Lucrarea care a primit cea mai importantă distincţie, Mapungubwe Interpretation Centre este realizată din cărămidă produsă manual. Proiectul din Parcul Naţional Mapungubwe, Africa de Sud, a fost premiat şi la categoria „Soluţii speciale din cărămidă”. Arhitectul Peter Rich împreună cu John Ochsendorf şi-au dorit să creeze aici un spaţiu în care să poată fi expuse descoperirile arheologice din Parcul Naţional. Mapungubwe Cultural Landscape face parte din patrimoniul UNESCO din 2003.

Castigatorul la categoaria “Case unifamiliale”

La categoria „Case unifamiliale” premiul a fost acordat arhitectului Bart Lens pentru un proiect din Gaasbeek, Belgia, intitulat The Rabbit Hole. Lucrarea este o reinterpretare a unei ferme din cărămizi pe jumătate distrusă, spaţiul rezultat fiind acum compus din două clădiri care găzduiesc atât o zonă rezidenţială cât şi un cabinet veterniar.

Castigatorul la categoaria “Cladiri rezidentiale”

Premiul pentru „Clădiri rezidenţiale” a fost obţinut de un proiect destinat găzduirii bătrânilor. Azilul din Alcácer do Sal, Portugalia, creat de biroul Aires Mateus  îşi doreşte să demonstreze că elemente precum funcţionalitatea unei clădiri şi faptul că aceasta este destinată unor proiecte sociale nu ar trebui să influenţeze calitatea în arhitectură.

Castigatorul la categoaria “Cladiri nerezidentiale”

Un alt proiect premiat în cadrul acestei ediţii Brick Award este legat de organizarea Jocurilor Olimpice din Londra din 2012. Este vorba despre câştigătorii de la categoria „Clădiri nerezidenţiale”, biroul scoţian de arhitectură NORD cu Primary Substation für 2012 Olympic Park, un imobil din cărămidă neagră cu destinaţia de staţie electrică auxiliară. Din această clădire se va asigura distribuţia de electricitate în cadrul Parcului Olimpic.

Pentru cel mai bun proiect de „conversie” a fost premiată o creaţie a arhitectului Pavol Paňák din Bratislava. În urma unor lucrări de renovare făcute în mod direct de către arhitect şi care au durat 10 ani acesta a reuşit să transforme un fost cuptor de cărămidă într-o plăcută zonă de refugiu.

Wienerberger este cel mai mare producător de cărămidă la nivel mondial, dar şi în România. Compania deţine pe plan global 230 de fabrici în 30 de ţări în care lucrează 12.000 de persoane. În România grupul deţine trei unităţi destinate producţiei de cărămizi şi este lider de piaţă.