BOSCH A DEMARAT UN NOU PROIECT CU MEDIUL UNIVERSITAR

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, a lansat în iunie 2018 proiectul „Start lansat pentru o carieră de succes”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman POCU/90/6.13/6.14, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Great People Inside, companie de consultanţă în resurse umane, specializată în evaluarea și dezvoltarea angajaților. Rolul Universităţii este de a îndruma studenţii către practică şi acest proiect, iar rolul Great People Inside este de a oferi testare si consiliere vocaţională studenţilor cuprinşi în proiect.

Valoarea totală a proiectului, se ridică la aproximativ 2,2 milioane de lei, cofinanţarea fiind în valoare de 2,1 milioane de lei. Obiectivul proiectului este creşterea gradului de angajabilitate a studenţilor din regiunea Nord-Vest a ţării, prin participarea la programe de învăţare la locul de muncă.

Pe parcursul a doi ani, între 2018 – 2020, Fabrica Bosch Cluj va găzdui peste 260 de studenți pentru practica cu aplicații directe într-un domeniu în plină dezvoltare în România, industria auto. Fiecare student implicat în program primeşte o bursă, iar transportul și masa le sunt asigurate. În acest moment, peste 30 de studenți parcurg programul de practică obligatorie în Fabrica Bosch din Jucu Cluj, iar 6 dintre ei vor continua colaborarea cu Bosch şi după finalizarea stagiului de practică obligatorie.

Studenţii implicaţi în proiect sunt în an ante-terminal (anul 2 sau 3 de studiu), de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi alte Universităţi din regiunea de Nord-Vest (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Bistriţa Năsăud). Specializările vizate de proiect sunt: Automatică şi Calculatoare, Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Electrică, Mecanică, Construcţii de Maşini, Ştiinte economice şi Gestiunea afacerilor şi Matematică-Informatică.

“Suntem conștienți de importanța crucială a educației pentru generațiile viitoare de specialiști. Cunoștințele teoretice dobândite în timpul studiului sunt foarte importante, dar, în același timp, aplicarea acestora în practică are un rol determinant”, a declarat Konrad Kaschek, managerul fabricii Bosch din Cluj. “Ne dorim o integrare fluentă a tinerei generații într-un mediu de muncă inovativ. Suntem încrezători că prin programul Start lansat pentru o carieră de succes facem un pas înainte către atingerea acestui obiectiv”, a continuat Kaschek.

În cadrul programului, studenții vor avea posibilitatea să-și dezvolte aptitudini și competențe profesionale de înaltă calitate, care vor spori capacitatea lor de inserție profesională. În plus, studenții vor putea contiuna colaborarea cu Bosch prin intermediul diferitelor programe de carieră pentru studenți, pentru a acumula experiență înainte de finalizarea studiilor, și de asemnea, după terminarea studiilor, prin programele destinate tinerilor absolvenți.

În unitatea de producție din Jucu, Bosch fabrică, din 2014, printre altele, unități de control electronice pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple şi asistenţă la condus, dar și sisteme electronice pentru siguranță, care sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor. Pentru creşterea competitivităţii şi eficientizarea producţiei, Bosch a implementat în locaţia din Jucu soluţii de Industrie 4.0, cum ar fi MES (Manufacturing Execution System).