Inovaţiile în eficienţa costurilor, controlul zgomotului, design şi ergonomie – industria construcţiilor se confruntă cu cerinţe tot mai exigente. Producătorii internaţionali de utilaje pentru construcţii răspund acestor provocări şi îşi vor prezenta inovaţiile din aceste domenii la Bauma 2013.

 

Picamere cu vibraţii reduse

Una dintre direcţiile cele mai importante în privinţa inovaţiilor producătorilor de utilaje pentru construcţii este confortul utilizatorului dar şi ergonomia. Răspunsul producătorului Atlas Copco, spre exemplu, a fost să lanseze, conform declaraţiilor companiei, cel mai uşor picamer cu vibraţii reduse de pe piaţa, cântărind numai 9,5 kg. Modelul are de asemenea un sistem eficient de reducere a zgomotului.

 

Excavatoare mobile universale proiectate ergonomic

Noul excavator mobil Kaiser AG se concentrează, în specilia, pe interfaţa umană. Acest tip de utilaj a fost proiectat pentru a fi folosit pe terenuri inaccesibile, o situaţie în care operatorul de obicei petrece mai mult timp în cabină comparativ cu şantierele normale. Astfel, Kaiser a îmbunătăţit designul cabinei pentru a se potrivi şi mai bine nevoilor operatorului. Comenzile sunt dispuse într-un mod ergonomic, existând şi manete pentru operarea simplă a multitudinii de părţi hidraulice ori a diverselor ataşamente. Noul excavator mobil universal este unul dintre nominalizaţii de anul acesta din cadrul Innovations Awards, la categoria design.

 

Soluţii pentru eficientizarea costurilor

Pe lângă inovaţiile tehnologice, mulţi producători dispun de o ofertă foarte variată şi când vine vorba de servicii adiţionale. Spre exemplu, producătorul de încărcătoare frontale Kramer Allrad şi compania Zeppelin oferă sisteme de localizare prin satelit, care transmit date în timp real cu privire la utilajele de construcţii. Aceste date sunt disponibile clienţilor pe computerul personal sau pe telefonul acestora. Se doreşte maximizarea capacităţii utilajelor, optimizarea managementului flotei, în special pentru şantiere de construcţii de dimensiuni mari, pentru a furniza cifre verificabile dolosite la calcului eficienţei şi a costurilor dar şi pentru  protecţia împotriva furturilor.

About The Author